Dynamo X Alternátor
Moderátor: Moderátoři
Dynamo X Alternátor
Dynamo jsem taky hned vyloučil a měl jsem fungl nový alternátor ze škodovky s tím externím reglerem.
Ale jak píše "rezis" to buzení bylo o ničem.
Zaprvé se mi nepodařilo efektivně zpřevodovat , abych dosáhl vyšších otáček (v bytě se mi nechtělo svařovat
Prostě to chce s pernamentním magnetem.
Vzhledem k účinnosti přeměny mechanické energie na elektrickou počítej s tím, že alternátoru svědčí otáčky od 2000 do 6000 za minutu (samozřejmě - může to být méně, ale účinnost se zhorší) i více, ale to už přináší komplikace v příliš velkém převodovém poměru od vodního motoru.
V každém případě potřebuješ pro vyrovnanou bilanci (t.j. aby baterie nebyla nadměrně vybíjená, když z ní budeš odebírat proud 20A po dobu 4 hodin denně) výkon na hřídeli alespoň 600-800W, radši víc, aby se část odběru pokryla přímo z alternátoru a baterie jen dorovnávala odběrové špičky a mezi nimi se měla čas dobít.
Ta čísla si musíš ujasnit podle konkrétní sestavy spotřebičů, maximálního soudobého odběru a průměrné denní spotřeby. A podle průtoku a výškového spádu. Pokud to má být chladicí zařízení, počítej s tím, že UPS musí být dimenzovaná na výkon nejméně 5x vyšší, aby zvládla rozběh kompresoru.
Výkony vodních motorů podle vlastností vodního toku najdeš třeba tady (i s tabulkami nebo kalkulátorem): http://mve.energetika.cz/vodnimotory/vo ... obecne.htm .
A kutilmile - nelituju tě
Jen nejdřív si zjisti kolik výkonu dostaneš z té vody ono uregulovat tok když v létě je sucho a za deěťů povodně taky není sranda. jedině mít náhon bokem.
EKKAR píše:....pokud by hrozilo přebíjení, řeší se to bočníkovými (shuntovacími = paralelními) regulátory, nasazenými paralelně přímo k baterkám.
To jsem před lety viděl u jednoho srubu na samotě - korečkové vodní kolo asi 120cm široké, 60 cm průměr, hráz se skluzem, převod klíňákem do rychla, baterka v polystyrenové izolační krabici omotaná teflonovým topným páskem, termostat a regulátor škodováckého dynama, tuším 300W. Když klesla teplota v prostoru akumulátoru pod 0°C, přemostilo se buzení, odpojilo dobíjení a všechno šlo do ohřívání baterky. Když tam bylo +5°C, přepnulo se to zase na dobíjení. Ona už si baterka pak tu teplotu udržovala sama. V případě překročení 45°C se buzení odpojilo.
To vše bylo ve vyzděné kostce zadlabané do svahu.
Chodilo to tam asi tři roky, pak někdy v zimě zmizel visací zámek, dvířka i všechno, co bylo zabetonované za nimi i před nimi, takže ani nevíme, jakou by to zařízení mělo životnost ponecháno na místě.
Podotýkám, že tehdy takové věci ještě kvůli barevným ani černobílým kovům nemívaly ve zvyku mizet. To se někomu hodilo a možná to někde opodál dodnes maká.
A kutilmile - nelituju tě
toto zarizeni se mam dojem jmenuje vodni sroub nebo tak neak.
jo ten sedlak tam mnel prej puvodne trkac (cerpadlo co svou vahou a padajici vodou se spadem minimalne pul metru dokaze vytlacit vodu do vyzky osmi metru a je to ceskoslovenskej patent)
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY