Dynamo X Alternátor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Killercek

Dynamo X Alternátor

#1 Příspěvek od Killercek »

Zdravím, chtěl bych si udělat takovou menší vodní elektrárnu, kolo s lopatkama zpřevodované na a teď nastává otázka: Buďto Dynamo nebo Alternátor, chtěl bych tím dobíjet autobaterie aby elektřina byla využitelná i když zrovna nepoteče moc vody... Takže buď budu dobíjet přímo přes dynamo skrz nějaký regulátor napětí a nebo alternátorem a do baterií budu proud usměrňovat. Pro mě by byl asi dostupnější alternátor z nějakého auta než Dynamo, ale jak by jste to viděli vy z hlediska efektivity? :-) Potom je to stejnak jedno, pomocí nějaké UPS bych baterie znovu převedl na střídavý proud pro napájení, jde jen o to jak je výhodnější ty baterie nabíjet??
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

Záleží v jakých se chceš pohybovat výkonech. Dynamo bych nebral v úvahu. Takže alternátor. Pro malé elektrárny všichni používají s pernamentními magnety. Ono i to buzení je zbytečná spotřeba.
Internet - metla lidstva
Killercek

#3 Příspěvek od Killercek »

Výkony? Nic moc, stačí pro nabíjení řekněme 2-4 autobaterií, stejnak je nemůžu ládovat nějak moc rychle... Prostě aby se tam jednou za týden nachala píchnout UPSka a dalo se tam točit pívo pípou =oP
Radimosso

#4 Příspěvek od Radimosso »

Kdysi jsem řešil podobný problém, ale chtěl jsem získávat energii z rotopedu :)
Dynamo jsem taky hned vyloučil a měl jsem fungl nový alternátor ze škodovky s tím externím reglerem.
Ale jak píše "rezis" to buzení bylo o ničem.
Zaprvé se mi nepodařilo efektivně zpřevodovat , abych dosáhl vyšších otáček (v bytě se mi nechtělo svařovat :) a za pak následně jsem zjistil, že to buzení si bralo samo o sobě dost.
Prostě to chce s pernamentním magnetem.
Killercek

#5 Příspěvek od Killercek »

Výborně, takže to vypadá na kupování než brakování nějaký starý káry což? :-) Nebo se snad dělají alternátory s perma magnetem do aut? :-)
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Nejjednodušší to máš s alternátorem: usměrňovač je už vestavěný, regulátor dobíjení obvykle taky.
Vzhledem k účinnosti přeměny mechanické energie na elektrickou počítej s tím, že alternátoru svědčí otáčky od 2000 do 6000 za minutu (samozřejmě - může to být méně, ale účinnost se zhorší) i více, ale to už přináší komplikace v příliš velkém převodovém poměru od vodního motoru.
V každém případě potřebuješ pro vyrovnanou bilanci (t.j. aby baterie nebyla nadměrně vybíjená, když z ní budeš odebírat proud 20A po dobu 4 hodin denně) výkon na hřídeli alespoň 600-800W, radši víc, aby se část odběru pokryla přímo z alternátoru a baterie jen dorovnávala odběrové špičky a mezi nimi se měla čas dobít.
Ta čísla si musíš ujasnit podle konkrétní sestavy spotřebičů, maximálního soudobého odběru a průměrné denní spotřeby. A podle průtoku a výškového spádu. Pokud to má být chladicí zařízení, počítej s tím, že UPS musí být dimenzovaná na výkon nejméně 5x vyšší, aby zvládla rozběh kompresoru.
Výkony vodních motorů podle vlastností vodního toku najdeš třeba tady (i s tabulkami nebo kalkulátorem): http://mve.energetika.cz/vodnimotory/vo ... obecne.htm .
Killercek

#7 Příspěvek od Killercek »

Ano to mi je jasné, alternátor už má celkovou výbavu v sobě, jenže když mi tady tvrdí že by bylo lepší s permanentníma magnetama tak bych se zase potýkal s regulací... Myslím že tolik otáček by z toho vymáčknou šlo, záleží ale na tom jestli ta voda bude mít dostatek síly pro takový převod, uvidíme jak to dopadne, zatim je to fáze nápadu =o) Jinak děkuji za dlouhý a výstižný příspěvek, pročtu si to co jste mi poslal a popřemýšlím... A také je pravda že UPSka s max výkonem 950W asi stačit nebude =o)
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Alternátory s permanentníma magnety se neregulujou, respektive mají výstupní proud určený jenom mechanickým příkonem na hřídeli a vnitřním odporem vinutí + usměrňovače. Napětí si drží baterka sama, pokud by hrozilo přebíjení, řeší se to bočníkovými (shuntovacími = paralelními) regulátory, nasazenými paralelně přímo k baterkám.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rezis

#9 Příspěvek od rezis »

Někde jsem viděl řešení u malé větrné elektrárny. že odpadem nahřívali užitkovou vodu. Pokud však uvažuješ o řádech kW pak asi klasický buzený alternátor.
Jen nejdřív si zjisti kolik výkonu dostaneš z té vody ono uregulovat tok když v létě je sucho a za deěťů povodně taky není sranda. jedině mít náhon bokem.
Internet - metla lidstva
mat100

#10 Příspěvek od mat100 »

Jinak třeba kompresor z ledničky má příkon 1,5kW při rozběhu !!! To by už měnič nezvlád !
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

EKKAR píše:....pokud by hrozilo přebíjení, řeší se to bočníkovými (shuntovacími = paralelními) regulátory, nasazenými paralelně přímo k baterkám.

To jsem před lety viděl u jednoho srubu na samotě - korečkové vodní kolo asi 120cm široké, 60 cm průměr, hráz se skluzem, převod klíňákem do rychla, baterka v polystyrenové izolační krabici omotaná teflonovým topným páskem, termostat a regulátor škodováckého dynama, tuším 300W. Když klesla teplota v prostoru akumulátoru pod 0°C, přemostilo se buzení, odpojilo dobíjení a všechno šlo do ohřívání baterky. Když tam bylo +5°C, přepnulo se to zase na dobíjení. Ona už si baterka pak tu teplotu udržovala sama. V případě překročení 45°C se buzení odpojilo.
To vše bylo ve vyzděné kostce zadlabané do svahu.
Chodilo to tam asi tři roky, pak někdy v zimě zmizel visací zámek, dvířka i všechno, co bylo zabetonované za nimi i před nimi, takže ani nevíme, jakou by to zařízení mělo životnost ponecháno na místě.
Podotýkám, že tehdy takové věci ještě kvůli barevným ani černobílým kovům nemívaly ve zvyku mizet. To se někomu hodilo a možná to někde opodál dodnes maká.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Nj, dneska abys takové zařízení "jistil" stejně, jako to dělávali Adolfovi nohsledi, když si něco "ukládali" pro budoucí použití, až se "jednou vrátí" - pod takové věci většinou ukládali PT minu s odlehčovacím rozněcovačem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
milan222

#13 Příspěvek od milan222 »

ja videl udelatko z stare novodury 20cm husiho krku na ni namotaneho. trubka novodur byla na hrideli polozena ve vode roztocovana vodnim kolem s lopatkami. dole najel husi krk do vody nabral asi pul litru vody a dopravil ji o metr a pul vejs kde natekla do okapove roury krera koncila u zlabu z ktereho pily kravy... to umoznovalo hospodari aby nemusel desetkrat dene chodit kilak od baraku natahat kybkle s vodou zviratum...
toto zarizeni se mam dojem jmenuje vodni sroub nebo tak neak.
jo ten sedlak tam mnel prej puvodne trkac (cerpadlo co svou vahou a padajici vodou se spadem minimalne pul metru dokaze vytlacit vodu do vyzky osmi metru a je to ceskoslovenskej patent)
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Vogon

#14 Příspěvek od Vogon »

milan222 píše:... trkac... a je to ceskoslovenskej patent)

Pokud vím trkač vymyslel pan Montgolfier ale můžu se mýlit.
kbulda

#15 Příspěvek od kbulda »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“