spínání 12V/3A - peltier

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jankop
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jankop »

Ještě že to nečet můj kamarád, von už asi 15 let vyrábí přesný laboratorní termostaty s peltiérem řízenými PWM. A do teď neví, že to vlastně nefunguje. Žádnou tlumivku není třeba, nutná kontinuita proudu je nesmysl.
Kledr

#17 Příspěvek od Kledr »

Z jedné strany mám malý pasiv (součástku co má být chlazena, teploměr) a na druhé straně mám procesorový chladič(tušim ze socketu A)
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od GeorgeB »

jankop píše:Ještě že to nečet můj kamarád, von už asi 15 let vyrábí přesný laboratorní termostaty s peltiérem řízenými PWM. A do teď neví, že to vlastně nefunguje. Žádnou tlumivku není třeba, nutná kontinuita proudu je nesmysl.

Já netvrdím, že to řídit PWM nejde. Jen se domnívám, že přivedením PWM (bez vyhlazení proudu) značně sníží účinnost celého přenosu tepla.
Od vás jsem zatím četl jen tvrzení, že to jde a hotovo...s tím se bohužel nespokojím.
jankop
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jankop »

Kdosi tu mluvil o selským rozumu. Tak ho použij. Nebo si to holt vyzkoušej.
Ona ta práce s TEC není tak jednoduchá. Perfektní chladič je nutností, ale důležitá je také perfektní izolace chlazeného předmětu. Jen tak v luftě se neuchladí nic.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od GeorgeB »

jankop píše:Kdosi tu mluvil o selským rozumu. Tak ho použij. Nebo si to holt vyzkoušej.

"Děkuji" za nakopnutí...
Kledr

#21 Příspěvek od Kledr »

Dobrý ještě mám dotaz, pwm jsem tedy snížil na 1.22 kHz(dal bych níž ale pic míň nedokáže-předděličku mám na maximu). Když to ale napájím spínaným počítačovým zdrojem tak jako by v něm bzučelo. Mohu jej bez obav dál používat, nebo nějaký filtr použít? Dík
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Kdysi jsem to reguloval pwm, mnělo to dost divné chování, záleželo dost na rozdílu teplot stran, měnil se bod kdy to chladí a kdy ne, ono to nechladí ono je lépe říct že to teplo čerpá. Použil jsem zdroj ATX z pc, který přidával a ubíral napětí na výstupu,.. dal se s tím udělat jednoduchý termostat, prostě při teplotě větší než stanovená rval 12V a když se dosahlo teploty tak ubral, ten termistor šlo připojit přímo na zesilovač chyby v tom budiči toho zdroje,. Chladil jsem s tim procesor v pc cílem bylo chladit, ale ne moc aby to nezamrzalo. Používal jsem 200W peltier který byl dost rozežraný, ale na procesoru jsem udržel 18stC.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“