Ktorú RAM a aké podsvietenie

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

Ktorú RAM a aké podsvietenie

#1 Příspěvek od Duvsan »

Možno hlúpe otázky, tu som lama.
RAM - ide o DDR400/512MB. Pokiaľ viem, sú s latenciou 2,5 ns a 2 ns. V čom je rozdiel, podľa čoho vyberať? T=1/f a f je pevne daná (200 MHz), takže čo znamená tá latencia?
Podsvietenie - pre LCD do notebooku. Najjednoduchšie a asi i najlacnejšie by bolo dať tam trubicu, tie sú ovšem v rôznych podaniach bielej (farebná teplota) a od LED si sľubujem nižšiu spotrebu a lepšie spektrálne podanie (šírka spektra), či ako sa to označuje. Nemáte niekto rozkuchané nb s LED podsvietením, ktoré sa vám váľa? Nemusel by som riešiť, aké diódy použiť a piplať sa s výrobou LET lišty.

Vďaka
Duvsan

#2 Příspěvek od Duvsan »

Latenciu som si naštudoval, dotaz ohľadne LED platí. Nikto nič?
dondrusco

#3 Příspěvek od dondrusco »

Nepíšeš, aký typ LCD máš (uhlopriečka/pomer strán)
Mne sa tu povaluje jedna trubica z 15,4'' wide LCD AUO
Na LED potrebuješ aj iný inverter, skús pozrieť lcdparts.net
MaTTo

#4 Příspěvek od MaTTo »

zaprve LED LCD nepouziva "inverter" v podani v akom ho vsetci pozname ale je to len zopar suciastok pridanych priamo na dosku LCD panela takze mas smolika ak chces notebook s CCFL prerobit na LED lebo nebudes to LED podsvietenie mat ako napajat nakolko napajanie samozrejme ide cez LVDS kabel priamo z dosky takze ti to nebude podporovat doska aj keby si tam dal fungel nove LED LCD :wink:
Co sa RAM tyka tak tam daj najlacnejsie ktore zozenies pri vykone toho notebooku to nebude mat absolutne ziaden efekt skorej by som riesil aka RAM bude kompatibilna lebo je v tom dost velky hokej a niektore ntb nemaju problem s kde jakou pametou a niektore absolutne nejdu s kingston , niektore nejdu s adata ci apacer ... to uz je loteria potom a nejake casovanie by som neriesil ale skôr to aby to bolo stabilne ten notebook potom .
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Duvsan

#5 Příspěvek od Duvsan »

Vďala, že ste sa ozvali. Tá RAM bola pre stolový počítač. Pokiaľ ide o podsvietenie, je to HP omnibook 6000 series. Displej to má 15''. Urobiť sériové skupinky LED a dať ich na napájanie je to najmenej. Možno by sa mi podarilo zorientovať sa v invertore a elektroniku by som nabastlil. Je tam OZ960S, stiahnuť datalist nie je problém. Ide o to, čo by som dosiahol, či by sa mi tá práca rentovala. Kto robíte s notebookmi, aký to má vplyv na spotrebu? Inak noťásek leží pod posteľou, nejak sa naň nedostalo. Používam stolového starca (700MHz/128kB/66MHz/RAM momentálne 768MB). Dnes som nainštaloval Lubuntu a zatiaľ sa mi celkom páči. Doteraz som užíval Greenie. Ale to už som OT.
Dondrusco, s tou trubicou by sme sa mohli dohodnúť. Môžeš ju poslať dobierkou?
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Povodnu trubicu co najpresnejsie zmeraj a objednaj si novu (napr. z Avelmaku). Ta z wide LCD panela tam urcite nevojde.

Prerabat to na LED je nezmysel. Dost sa s tym narobis aj bez toho. A LED maju tiez rozne farebne odtiene.
Duvsan

#7 Příspěvek od Duvsan »

Veď aj CCFL, nie? Trubica je vonku, plochačkami som rozpáčil jednu stranu a trubku vytiahol. Keby som vedel, ktoré ledky použiť a ako nahusto ich naskladať, aj by som si tú prácu dal. Zdĺhavo laborovať sa mi nechce.
Wide LCD je širokouhlý, že? Tá mi tam nevojde, fakt. Dĺžku som meral, a už som ju zabudol. Tuším 31 cm, nemám tu poruke meter.
MaTTo

#8 Příspěvek od MaTTo »

Rozdiel spotreby CCFL vs. LED je znacny vid. LCD telky, notebooky a pod., teoreticky aj 50% rozdiel by mohol byt nakolko odpadaju tepelne straty na invertore, prevod na vysoke napetie ale na druhu stranu sa zvysila nachylnost na poruchy neviem z akeho dôvodu ale nepametam si zeby som tak casto menil na notebookoch LCDcka CCFL ako sa menia LED az moc casto odchadzaju tie podsvietenia prip. to svieti len velmi slabo akoby len polovica panela bola osvietena aj to iba slabo ... tie CCFL boli viac blbovzdorne asi :D
ale ved co cakat ked 15,6" LCDcko stoji 120 euro tak vyrobne naklady asi 15 dolarov (aj to este HKD a nie USD) a kvalita :whistling:
no hlavne ze je to lacne a malo to zere :idea:
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Duvsan

#9 Příspěvek od Duvsan »

Tie LED odchádzajú asi preto, lebo výrobca chce ušetriť, tak ich tam dá minimum a peckuje ich nadoraz. Keď sa vec má tak, tak mi poraď, ktoré typy vybrať a ako nahusto ich dať a ja si to zbastlím. Asi musia byť SMD, iné tam nevlezú.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Myslis, ze to urobis s nejakymi smejdovymi LED z GME lepsie ako v tovarni? A napajat to chces ako? Dufam, ze nie cez odpor... A co nastavovanie jasu?
Duvsan

#11 Příspěvek od Duvsan »

rnbw, napájanie nerieš. O tom som už písal. Keby som mal "továrňové" ledky, urobil by som to lepšie, pretože by som tie ledky nepeckoval do krajnosti, ale by som im nechal výkonovú rezervu. Za daných okolností je mojim cieľom to urobiť lepšie, ako keby som tam strčil trubicu. Potrebujem poradiť, aké ledy vybrať a aký im dať rozostup. Privítal by som, keby niekto mal pozostatky z vykuchaných panelov.
Duvsan

#12 Příspěvek od Duvsan »

Objednal som tieto LEDky:
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=392& ... icle=35570

Poradí niekto, ako nahusto ich mám naskladať, alebo koľko by ich mohlo nahradiť tú trubicu?
A ešte aké je prevádzkové napätie takej LEDky? Je to 3,6V? To je dotaz najskôr pre p. Ferka.
Inak
Pekné sviatky vianočné.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od AmarokCZ »

Inspirovat se můžeš třeba zde.
dj_Paul

#14 Příspěvek od dj_Paul »

momentálně led podsvícení vyrábím do kuchyňské LCD TV si 20palců.
Trubice už jsem měnil 2x tak dělám LED.Zatím mám hotové 3 desky s led,ještě jednu musím dodělat,ale musím si dávat pauzy,protože z toho pájení 0805 LED za chvíli šilhám.LED: http://www.hadex.cz/infoPage.asp?action=K415

Deska je oboustranná.Vyrobila ji firma spoj,promiňte reklamu.
Deska je široká 3.5mm a dlouhá 155mm.Celkem tam budou 4 desky.Diody jsou od sebe 3mm a bude jich celkem 184.To pro to,že nemám absolutně představu,jakou svítivost budu potřebovat a ubrat jas na regulátoru můžu vždy.Ten bude mít srdce v podobě LM2576.Z hlavní desky jde ON/OFF a PWM,tím to chci celé řídit.
To se ale bude teprve ladit.

Budu to postupně fotit a dávat sem
Přílohy
Schéma.JPG
(77.36 KiB) Staženo 155 x
Deska.JPG
(48.37 KiB) Staženo 122 x
Duvsan

#15 Příspěvek od Duvsan »

Moc, moc dík. Já myslel, že mě zase někto setře. Pokud jde o tu lištu, chci ní nahradit trubici, takže jsem omezen prostorem. Led chci dávat po délce. Udělám kousek pro jednu skupinu na těch cca 20V, pak druhý modulek a tak. Modulek bude lišta z oboustranné desky, široká tak 2mm. Modulky pak spojím cínem (proto oboustranná deska). Proto modulky, protože nevím, jak bych dělal tu lištu v celku. Třeba bychom se mohli s někým domluvit, že by ji vyříznul (ale někto na Slovensku). Taky uvažuji, že těm LEDkám nechám výkonovou rezervu alespoň 20-30%.

Jaké je to jejich provozní napětí?
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“