Celá schéma v pdf, pokiaľ má niekto záujem: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000304 (hľadajte mrija.pdf).
zrada - zosilovač zvuku 0.6w:
Chlapi, nazdar. Vlastním tento čerep - "raritu" - nálezový stav sovietskeho prenosného gramoradia MRIJA. Okrem vád navonok - nedržiace kryty a spol, netočiaci sa gramofón a prenoska úplne hluchá (asi problém s kontaktami v prepínači radio/gramo), som objavil divnú vec.
Zvuk rádia, nezávislý na vybranom pásme, po zapnutí škrčal a bol skreslený, akoby bol vovnútri gitarový overdrive efekt, myslím že si viete predstaviť tie orezané šumiace huhlavé hlasy, a z rádia vychádzal jemný smrad. Odber z deväťvoltového zdroja bol až 1.6A (namiesto <12mA, ako popisoval ruský datasheet). Tak som skúsil ten črep rozobrať a zistil som, že mi zatápa PNP pushpull zosilovač ku repráku zložený z dvoch germaniákov "GT402A", takisto sa neúmerne zahrieval výstupák pre reprák a odpor R39, teda podľa schémy 3 ohm, sa "rozsvietil"
Moja otázka je, keďže nemám dostupné Ge ekvivalenty (GT402A je Ge, 25V Uce, P 0.6W, hFE 40-80), či by sa to celé dalo nahradiť trebárs takým 2N2904 alebo inými kremíkovými tranzistormi s podobnými parametrami Uce, Ptot a hFE.
Ospravedlňujem sa, pokiaľ som sa vyjadril neodborne, som čiste len kutilom a chcel by som sa pokúsiť opraviť to na vlastnú päsť, ide mi len o možnosť zámeny tých dvoch zosilovacích Ge za Si typy.
Ďakujem.