solarna lampa
Moderátor: Moderátoři
solarna lampa
Kamarad mi doniesol zahradnu solarnu lampičku, že svietila a už nesvieti.
Tak som ju rozobral, zmeral som ledky, tranzistory a diodu všetko dobré. Solarny panel by mal byť takisto dobrý, lebo pri osvetleni som na ňom nameral napätie. Fotorezistor čo je na vrchu pri solarnom panely keď som ho meral v obvode tak vyzeral že je zly ale keď som ho odpajkoval a zmeral tak bol dobrý.
Neviem v čom môže byť chyba, tak chcem Vás poprosiť či mi neviete poradiť, či nemate s niečim podobným skusenosti.
Dik.
- Artaban001
Zmíněné kousky jsem rozebral, oměřil baterky (velikost AA, no-name, napětí kolem 0,5V, po připojení na proudový zdroj hezky rychle ožívaly), oměřil solární panýlky - vše v normě, na plném slunci v poledne dával panýlek naprázdno skoro 5V a do šlusu solidní mA, LEDky svítily taky - až jsem zjistil, že kontakty k baterkám jsou bílé jak posypané moukou. Očistil jsem kontaktní plochy článků, oškrábal oxidy i na kontaktních pérkách, nakonzervoval vazelínou, složil, zapíchnul do zahrádky - a lampičky lampičkujou...
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
P7220003.JPG- toto je podľa mňa fotoodpor
- (271.77 KiB) Staženo 118 x
-
P7220002.JPG- (255.88 KiB) Staženo 120 x
-
P7220001.JPG- (68.73 KiB) Staženo 124 x
vladonik píše:oni su tam dve tuškove baterky. A keď je ta lampa v tme tak by mali svietiť diody lebo su napajane z bateriek.
Tranzistory som meral na multimetri cez diodovy test môže sa stať že aj tak by boli zle?
Kludne tie tranzistori mozu byt zle.Zmeraj h21e.Ked meras led-ky meraj ich odber.Napatie pod urcitu hodnotu ich nerozsvieti,pretoze netecie ziadny prud.
Na tom plosaku nic nieje...si to mohol mat davno opravene.