solarna lampa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vladonik

solarna lampa

#1 Příspěvek od vladonik »

Zdravim
Kamarad mi doniesol zahradnu solarnu lampičku, že svietila a už nesvieti.
Tak som ju rozobral, zmeral som ledky, tranzistory a diodu všetko dobré. Solarny panel by mal byť takisto dobrý, lebo pri osvetleni som na ňom nameral napätie. Fotorezistor čo je na vrchu pri solarnom panely keď som ho meral v obvode tak vyzeral že je zly ale keď som ho odpajkoval a zmeral tak bol dobrý.
Neviem v čom môže byť chyba, tak chcem Vás poprosiť či mi neviete poradiť, či nemate s niečim podobným skusenosti.
Dik.
Burajko

#2 Příspěvek od Burajko »

Nema to nahodou baterku?
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

A čo batéria/akumulátor?

No a skúšal si za svetla, alebo v tme?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Burajko

#4 Příspěvek od Burajko »

Treba zmerat aky dava prud fotoclanok.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

A jé, aj fotorezistor v tom je? Tie moje majú iba fotočlánok, akumuklátor, spínač LEdky k akumulátoru ak sa zastaví nabíjanie.
vladonik

#6 Příspěvek od vladonik »

baterky sú dobré, keď som ich vybral a solarny panel som mal na svetle tak na svorkach bateriek bolo napätie.
Burajko

#7 Příspěvek od Burajko »

A na diodach si meral napatie?
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Miesto baterky pripoj 33 Ohmový odpor, potom meraj na slnku. malo by to dať viac ako 1,5V.
Honza_dy

#9 Příspěvek od Honza_dy »

Většinou odchází jen dvě věci, akumulátor a nebo solární článek. Článek prověř dle postupu výše. Já je připojím natvrdo na měřák nastavený na mA a měřím na slunci. Dobrý článek dává při plném osvětlení cca 50mA, vadný třeba jen 4mA. Akumulátor změřit napěťově a potom zkusit nabíjet na lab. zdroji. Pořádně očistit a nakonzervovat kontakty, rády oxidují.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Vraž do toho klasický tužkovy monočlánek a zakryj ten fotoodpor. Lampa ti musi svitit. Nabijeni je reseno tak,ze fotoclanek je pres diodu napojen primo na ten monoclanek. LEDku napájí jednoduchý měnič,jehož činnost je blokovaná bud napětím fotočlánku, nebo po staru fotoodporem. Abych nezapoměl: Tuzkovou baterii po zkončení opravy vyměň za dobrý akumulátor stejného typu a kapacity.
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 22 črc 2010, 08:16, celkem upraveno 1 x.
vladonik

#11 Příspěvek od vladonik »

oni su tam dve tuškove baterky. A keď je ta lampa v tme tak by mali svietiť diody lebo su napajane z bateriek.
Tranzistory som meral na multimetri cez diodovy test môže sa stať že aj tak by boli zle?
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Ve většině žádný fotoodpor není, je tam jen 2tranzistorový spínač, který sepne LEDku k baterkám v momentě, kdy solární článek přestane dávat proud. Ale k problému - manželčin strýc má těchto lampiček půl náruče, neb se mu před pár lety sešlo asi 6 sad od příbuzenstva k jubileu. Předloni mi několik z nich předhodil se slovy "...koukni na to, furt se rejpáš v elektrice, tyhle ještě vloni na podzim svítily, letos na jaře jsem je zapíchnul k cestičce a nesvítěj..."
Zmíněné kousky jsem rozebral, oměřil baterky (velikost AA, no-name, napětí kolem 0,5V, po připojení na proudový zdroj hezky rychle ožívaly), oměřil solární panýlky - vše v normě, na plném slunci v poledne dával panýlek naprázdno skoro 5V a do šlusu solidní mA, LEDky svítily taky - až jsem zjistil, že kontakty k baterkám jsou bílé jak posypané moukou. Očistil jsem kontaktní plochy článků, oškrábal oxidy i na kontaktních pérkách, nakonzervoval vazelínou, složil, zapíchnul do zahrádky - a lampičky lampičkujou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vladonik

#13 Příspěvek od vladonik »

tu su fotky
Přílohy
P7220003.JPG
toto je podľa mňa fotoodpor
(271.77 KiB) Staženo 118 x
P7220002.JPG
(255.88 KiB) Staženo 120 x
P7220001.JPG
(68.73 KiB) Staženo 124 x
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Jo, to prťavé kulaté je fotoodpor, což ale nic nemění na tom, že můžeš mít zoxidované kontakty mezi pérky a články.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Burajko

#15 Příspěvek od Burajko »

vladonik píše:oni su tam dve tuškove baterky. A keď je ta lampa v tme tak by mali svietiť diody lebo su napajane z bateriek.
Tranzistory som meral na multimetri cez diodovy test môže sa stať že aj tak by boli zle?

Kludne tie tranzistori mozu byt zle.Zmeraj h21e.Ked meras led-ky meraj ich odber.Napatie pod urcitu hodnotu ich nerozsvieti,pretoze netecie ziadny prud.
Na tom plosaku nic nieje...si to mohol mat davno opravene.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“