Tesla Mánes
Moderátor: Moderátoři
p.s. Protože je Mánes tak trošku moje srdeční záležitost, vzpomněl jsem si, co mě kdysi natrápil obvod buzení KSŘ, který se nazýval Synchroguide. Jeho nestabilita v souvislosti s tehdy častým kolísáním síťového napětí byla nevítaným jevem, zvláště v neděli dopoledne (vysílání filmů pro děti), kdy byla síť přetížená.
Nastavení tohoto obvodu nebylo někdy jednoduché, viz oskenovaný návod.
- Přílohy
-
Synchroguide2.png- (107.58 KiB) Staženo 266 x
-
Synchroguide1.png- (118.44 KiB) Staženo 297 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Nech telku běžet aspoň půl hodiny, aby se zahřála. Pokud to nastavíš dřív, tak se to po zahřátí zase rozhasí.
Rezonanční obvod L132 C138 vyzkratuj. Potenciometr R179 nastav doprostřed. Pak to měněním R178 a L131 zasynchronizuj (L131 je s L132 v tom velkém krytu vedle kobky řádku a ladí se zespoda) tak, aby byl rozsah kmitočtu při otáčení R179 co největší. Až to bude, tak zrušíš ten zkrat, obraz se rozpadne a ty ho laděním L132 (zvrchu krytu) zasynchronizuješ zase tak, aby byl rozsah kmitočtu co největší. Mmch. dělá se to dost blbě. Na nastavování těch cívek musíš použít nekovový šroubovák (kovovým šroubovákem si ty jadýrka opatrně rozhýbej a pak už to můžeš ladit např. nabroušenou silnější špejlí).
Těch 33 kHz je harmonická
Že je to nejostřejší tehdy, když jsou magnety naražené až na sebe je normální, protože ty magnety už zeslábly.
Jinak kámoš má v Mánesovi přebastlený generátor řádku na multivibrátor a chodí mu to perfektně.
EDIT: á, ono je to tu přímo nade mnou... tak to tu máš aspoň dvakrát
edit: Ještě jsem chtěl doplnit, že takovej průběh byl s trimrem P8 nastaveným na minimální odpor, cívkou L131 se zatočenym jádrem co to šlo a L132 zase s nejvíce vytočenym jádrem, se mi nezdá, že je to všechno na doraz...
- Přílohy
-
obraz3.jpg- (126.3 KiB) Staženo 159 x
-
prubeh1.jpg- (133.15 KiB) Staženo 151 x
- Přílohy
-
obr4.jpg- (143.45 KiB) Staženo 155 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Oravské se liší popisky, první kusy mají bakelitový vrchlík kryjící hrdlo obrazovky s vylisovaným nápisem OSTŘENÍ, pak si začali dělat vlastní a je tam už slovenské OSTRENIE.
- Přílohy
-
bastlirna.jpg- (210.03 KiB) Staženo 193 x
-
obr5.jpg- (166.37 KiB) Staženo 153 x
-
obr6.jpg- (152.43 KiB) Staženo 166 x
-
obr7.jpg- (134.41 KiB) Staženo 167 x