Zkouška barometru.
Moderátor: Moderátoři
Zkouška barometru.
mám starej barometr, tipuju období třicátý léta. Jelikož je to pěknej strojek, skoro starožitnost, chtěl bych ho nějak vyzkoušet. On totiž nějak nereaguje na venkovní tlak, přitom je ve stavu jakoby skoro vylezl z fabriky. V tom vlnitým bubínku by měl bejt podtlak. Nezná někdo nějakej fígl, jak zjistit, jestli je funkční? Nejlepší by byla nějaká školní vývěva se skleněným zvonem, ale nemám možnost. Třeba někoho něco napadne. Ukazuje stále pěkný počasí-vysokej tlak. Převody a všechno funguje, nic nedrhne. Díky.
Δp = ρ.g.Δh ; ρ-hustota vzduchu (ať 1 kg/m³); g=10 N/kg grav. zrychlení.
Kdybys vlezl s barometrem do výtahu v 50 m věžáku a jel do nejvyššího poschodí, změna tlaku by byla 5 hPa a to už by ručička měla ukázat. Za jízdy občas zaťukej na sklíčko, tak se zjišťuje tendence.
Edit: No vida, je nás víc, meteorologů.
A kutilmile - nelituju tě
2) nadmořskou výšku dráhy musí znát každý správce letiště - udává se i na leteckých mapách.
3) pochybuju o tom, že by mu s tím přepočtem tlaku na hladinu moře na letišti nebyli schopní poradit, meteo je pro lítání dost důležitá disciplína - a u zkoušek se to "dost prohání", v to počítajíc i paraglidisty a "netopejristy" (motorová rogalla), nejen u běžných plachtařů, motorářů nebo ultralightů.
2)výška vztažného bodu letiště je sice známa, ale neznáš výšku instalace barometru
3)poradí mu to, že dneska je ustálený tlak např. 1015 hPa a řeknou mu, ať si ho nastaví až pověsí barometr na zeď doma.
Takže je opravdu nejjednodušší nastavit to podle tlaku na webu viz výše.
Mám takovou tu meteostaničku Hyundai, vcelku ukazuje hodnoty, jaké vídám ve zprávách. A přitom tam není možnost nějaké korekce na výšku instalace. Asi mám štěstí, 520 m n.m. bude nějaký světový průměr.
Vzhľadom membrána konštrukčne pripomína vätšiu membránu z barometrov a je vcelku citlivá, naskýta sa podobné využitie za použitia páky, ktorá nám umožní zmerať aj najmenšie odchylky - najjednoduchšie ako analogový zobrazovač, alebo prevedenie do digitalnej podoby.
Toľko ku opätovnému využitiu.