Jaké tlumiče pérování používáte, např pro Felicii 1,3?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

#16 Příspěvek od breta1 »

Na co stahovák - dělal jsem to tak, že jsem pružinu stlačil a vnitřkem provlékl přes předposlední závity řetěz a zvenku do jeho ok zašrouboval šroub M6. Je to bezpečnější a jednodušší než stahovat drátem.
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Jo tahla operace je o hubu . Ale když si může udělat stahovák v práci , tak proč ne .
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jenys »

BOBOBO píše:V silentblocích je vždy vůle .

Dobré ránko :D

Jo, vůle tam je, to máš pravdu, ale tahle se zdá být moc veliká. Nejvíce je to vidět uprostřed vedle táhla řazení. Mám nový silentblok, výměna nebude složitá. Jde mi o výměnu na převodovce u podběhu. Asi by to šlo tu převodovku trochu spustit níže a pak to pomocí velké podložky se svorníkem a na druhé straně přes trubku o něco větší než ten silentblok ho vytlačit ven. Nebo je na to když tak lepší způsob podomácku :?:

Ta vůle je fakt větší. :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Já mám 1,6ku a když měním řemen tak ten na podběhu odšroubuju , že je volný , tak jinak nevím . Nerozumím Ti přesně .
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jenys »

BOBOBO píše:Já mám 1,6ku a když měním řemen tak ten na podběhu odšroubuju , že je volný , tak jinak nevím . Nerozumím Ti přesně .

Já myslím na opačné straně u 1,3ky. Je to na levé straně před řidičem, konec převodovky nahoře. Nad ním je taková plechová deska s čtvercovou dírou a dvěmi gumovými dorazy, do kterých naráží takový nos od převodovky. Právě pod tou deskou je ten silentblok nalisovanej do převodovky. Řemeny jsou na pravé straně u mé Feldy, nevím jak to má ta 1,6tka :wink:
Nejdřív až budu mít na to čas, zkusím vyměnit ten středový silentblok a pak uvidím co se změní.

Jo a už jsem sehnal stahovák na pružinu, takový ten co má tři kusy, tedy tři stahováky. Byl uvedenj na prvním místě ve včerejším odkazu na stahováky. Dělal ho tu jeden kolega, když si vyměňoval pružiny, takže to je dobrý :lol:
Včera tu nebyl, tak jsem to zjistil až dnes. Jo, líná huba, holé neštěstí :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Tam mám taky mezeru a neřeším .
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenys »

BOBOBO píše:Tam mám taky mezeru a neřeším .

Hm, copak mezera by mi nevadila....ale to cuknutí při ubrání a přidání plynu mě vadí :( asi jsem moc pečlivka :lol:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Jenys »

Dobrý den ve spolek :D
tak jsem se konečně dostal k výměně tlumičů. Není to problém, jak už jste tu psali, ale u mě byly zarezlé oba šouby svěrných objímek pro tlumič, tedy na obou stranách. Musel jsem je silou rozhýbat, otáčet s nimi a kladivem uvolňovat, trochu se to vzpíralo, ale pomocí WD, očkového klíče a kladiva si to nakonec nechalo říci :lol: Pak už to bylo jednoduché. Měl jsem půjčený stahovák, ten se třemi svorníky, byl moc dlouhý, abych ho dostal do podběhu, ale našel jsem kus trubky na podložení a šlo to dobře. Po výměně je nahoře již menší mezera a při jízdě je to celkem slušné, už to tak netluče. Koupil jsem tlumiče Sachs za 800 Kč, ale vyrábí je Turek, tak nevím jestli něco vydrží :roll: Když jsem porovnával starý a nový tlumič tahem a tlakem, nezdálo se mi, že by ty staré byly v háji, asi to bylo jen tou horní gumou, ale pocit z jízdy se s novými zdá lepší. Navíc aspoň nebudu muset hlídat, kdy se tlumiče utrhnou :wink: Ještě někdy vyměním u zadních tlumičů ty gumy, myslím že budou také v háji. :wink: Dám se nějaké foto, kdyby to někdo potřeboval vidět pro opravu. :lol:
Přílohy
P1070297.JPG
Ložisko zadřené, otáčelo se na trubce
(78.51 KiB) Staženo 77 x
P1070296.JPG
pokračování
(74.93 KiB) Staženo 71 x
P1070295.JPG
pokračování
(74.79 KiB) Staženo 82 x
P1070294.JPG
Rozebírání
(45.84 KiB) Staženo 89 x
P1070290.JPG
Demontáž z auta
(47.31 KiB) Staženo 65 x
Naposledy upravil(a) Jenys dne 15 srp 2010, 11:17, celkem upraveno 1 x.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jenys »

Další fota, ty gumy na snímcích 301 a 302 , z leva je stará promáčknutá a v pravo nová.

Třeba to někomu pomůže, kdo tápal jako Já :wink:
Přílohy
P1070302.JPG
Stará a nová gumová podložka vrchní strana
(85.45 KiB) Staženo 69 x
P1070301.JPG
Stará a nová gumová podložka spodní strana
(83.54 KiB) Staženo 84 x
P1070300.JPG
a další
(81.54 KiB) Staženo 63 x
P1070299.JPG
a další
(83.43 KiB) Staženo 68 x
P1070298.JPG
Další rozborka
(75.42 KiB) Staženo 62 x
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Když za tlumič taháš jen rukou, poznáš poškození až když je opravdu totál-trop. Snížený útlum při částečném poškození se prozradí větším odskakováním kol (plošky na běhounu gum) za jízdy a menším útlumem rychlého kmitání - proto taky správná zkušebna tlumičů kolem rychle zakmitá - a z průběhu zmenšování amplitudy výchylky určí, jestli je tlumič OK, nebo KO - sice se používají i "zkoušečky", kdy se jedna krabička přicucne přísavkou na blatník těsně nad kolem, vedle kola na zem se položí druhá (někdy s první spojená kabelem, jindy bezdrátově) - a rukou se auto "zhoupne" stlačením a prudkým puštěním. V krabičkách je ultrazvukový nebo mikrovlnný měřič vzdálenosti + procík, který vyhodnotí rychlost změny jejich vzdálenosti a rychlost, s jakou tlumič kmitání zastaví - ale nemám z takové zkoušky dobrý pocit, protože to nic nevypovídá o schopnosti tlumiče pohltit velmi rychlé rázy a kmitání...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Jenys »

EKKAR píše:Když za tlumič taháš jen rukou, poznáš poškození až když je opravdu totál-trop. Snížený útlum při částečném poškození se prozradí větším odskakováním kol (plošky na běhounu gum) za jízdy a menším útlumem rychlého kmitání - proto taky správná zkušebna tlumičů kolem rychle zakmitá - a z průběhu zmenšování amplitudy výchylky určí, jestli je tlumič OK, nebo KO - sice se používají i "zkoušečky", kdy se jedna krabička přicucne přísavkou na blatník těsně nad kolem, vedle kola na zem se položí druhá (někdy s první spojená kabelem, jindy bezdrátově) - a rukou se auto "zhoupne" stlačením a prudkým puštěním. V krabičkách je ultrazvukový nebo mikrovlnný měřič vzdálenosti + procík, který vyhodnotí rychlost změny jejich vzdálenosti a rychlost, s jakou tlumič kmitání zastaví - ale nemám z takové zkoušky dobrý pocit, protože to nic nevypovídá o schopnosti tlumiče pohltit velmi rychlé rázy a kmitání...

Hm, tak to máš pravdu. Já to jen chtěl porovnat s tím starým a tam to rukou moc nepoznám. Ale jízdní vlastnnosti to má teď lepší :D Ty staré gumy byly už dosti vyhřezlé nahoře v misce a ta horní miska byla skoro cenťák vysoko, teď je asi 5 mm. Plošky na pneumatikách nebyly, což mě vede k tomu, že tlumiče nebyly trop. Zkontroluju jak jsou na to ty misky pro pružinu, pokud budou ještě dobré, zkusím je prodat, nebo si je nechám pro strýčka příhodu. Uvidím jak se to projeví časem. Děkuji za rady a názory. :lol: :wink: Jenys
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“