Gramoradio Rekord-354

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
igormino

Gramoradio Rekord-354

#1 Příspěvek od igormino »

mam doma gramoradio Rekord-354, momentalne ho chcem spojazdnit, problem preco nefunguje je ten, ze som ho raz omylom zapojil vzadu tu koncovku na 127V a pripojil som to do zasuvky na 220V a sa mi roztiekol transformator, nepise na nom nic a chcel by som ho nahradit, ale potrebujem vediet kolko voltov potrebujem
nasiel som aj technicky manual k tomuto modelu: http://www.rw6ase.narod.ru/r/rekord/rekord354.html
prekonvertovany do PDF som dal tu: http://igor.platon.sk/web/rekord354rrmt.pdf

na siestej strane, vpravo dole je transformator oznaceny ako TP1, na primarnej strane som na vynutie kde ma ist 127 voltov zapojil 220V takze to je znicene, no a na sekundarnej strane su dva vynutia, to druhe dole ktore ma vystupy 6-7 je aj v scheme zapisane 6,3V (tymto sa napaja osvetlenie dvoch ziaroviek pre rozsah ladenia radia), no ale pre fungovanie tohoto gramoradia potrebujem mat to co je na vystupe 4-5 a pri tom nie je nic napisane

na strane 5 je tabulka vynuti tychto transformator, a potom vedla nich v stlpceku kde je MM je priemer vodica,

potrebujem vypocitat ake by bolo napatie a aky vykon na tych vystupoch 4-5 aby som vedel kupit transformator

viem mi niekto pomoct, pripadme ma niekto podobne gramoradio aby mi to odmeral ?
Dikobraz

#2 Příspěvek od Dikobraz »

To vinutí 6-7 není jen pro žárovky , ale i pro žkavení lamp , takže ho potřebuješ taky. Vinutí 4-5 má po usměrnění elyt na 50V(Rusáci nedávali elyty většinou na doraz) proto bych to odhadoval tak na 20V střídavých.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Ten ellyt je 50uF, ale na nejméně 300V, je na něm něco přes 230VDC, protože na anodě koncové lampy se má naměřit +225V, je to v dokumentaci.
Podle tabulky 3.32 (vinutí trafa) si nech to trafo přemotat.
Na odbočku na 127V na primáru nezapomeň, toto napětí potřebuje motorek gramofonu.
Možná by nebylo od věci přitom poněkud snížit počty sekundárních závitů, jmenovité napětí dnes máme v zásuvkách o více, než 4%, vyšší. Anebo to nech tak, tahle radiola musela snést podstatně větší odchylky napájecího napětí.
Dikobraz

#4 Příspěvek od Dikobraz »

Je to jak psal Hill , špatně jsem koukal.
milan222

#5 Příspěvek od milan222 »

no tak tady by se dalo dat trafo treba z radia 603A. tam mas vynutí 120V, pak 6.3V a i 250V. jen se posivej na kolik sou elyty 50M. tipuju 350V
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“