Metra PU510

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
honza637
Kontaktovat uživatele:

Metra PU510

#1 Příspěvek od honza637 »

Zdravim,
mám na stole vadný multimetr PU510. Rád bych jej opravil avšak chybí mi od něj dokumentace ve smyslu popisu hodnot. Schéma je v download sekci zdejšího fóra. V nejhorším by mi stačilo znát hodnotu rezistoru u pravé dolní strany. (při pohledu displejem k sobě bez deklů a měřícími svorkami od sebe) .
Jsou tam v rohu 4 TR161čky, nad nima motaný odpor. Ten úplně krajní dole co je zapojen do přepínače rozsahů je vadný. vedle něho je rezistor 89R8. Zbytek metru se zdá být dobrý.
Kolik serverů jsi zničil, tolikrát jsi adminem.
DKL

#2 Příspěvek od DKL »

Ten spodní odpor má hodnotu 898 ohm, právě se dívám do svého PU510.
honza637
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od honza637 »

Vida, díky moc. Jdu ho tam nacpat. :idea:

Prosba o komplet seznam součástek platí :wink:

Tak problém pokračuje dál. teď se chová tak, že na všech rozsazích mimo měření odporů ukazuje 1 /defakto nereaguje/ , na rozsahů měření odporů při zkratovaných svorkách kabelem ukazuje toto:

200R nekonečno, 1
2k 0.657
20k 3.55
200k 32.5
2M .320
20M 3.23

Uvažuju jestli není vadný 7106 ačkoliv alespoň na měření odporů reaguje.
Všechny tranzistory jsem prošel, jsou v pořádku. Jediné co bylo na uhel byl zmíněný rezistor. Máte někdo nějaký nápad jak dál? :?:
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Dal jsem ti na upload schéma i s hodnotama součástek.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Možná bude přerušený spoj v přepínači rozsahů. Zřejmě odešel při měření síťového napětí na rozsahu 200uA~ :wink:
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

7106 bol a jtaky pripad ze to meralo ale meralo zle ked bol ten io nacaty.... neviem do VDM1 som daval peticu..pre lachsiu vymenu...
honza637
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od honza637 »

masar píše:Možná bude přerušený spoj v přepínači rozsahů. Zřejmě odešel při měření síťového napětí na rozsahu 200uA~ :wink:

Taky mě napadlo jestli je tam všechno v tom přepínači v pořádku a vypadá že je. Co ale nevím jestli někdo neztratil nějaký kontakt z některého z koleček. Jsou očíslovány. Nemáte někdo soupis kde má být jaký kontakt osazen? ICLko vyměním hned jak se podaří ho koupit. Obávám se že o víkendu to půjde těžko.
DKL

#8 Příspěvek od DKL »

Přepínač má na straně displeje osazené kontakty 1, 6 a 8. Na straně druhé 4, 7 a 10. Obě poloviny přepínače jsou sestavené tak že při přepnutí rozsahu na 600V= ukazují šipky na plošném spoji na číslo jedna. Není to na straně displeje úplně přesně, tam je šipka spíš mezi 1 a 11 blíž k 1.
Stejně si ale myslím že je po 7106. V zimě se mi podařilo při prověřování napětí z termočlánku v kotli (PU byl připojený už jen jedním drátem) škrtnout piezozapalovačem a měřák dopadl podobně. Sice na všech rozsazích "něco" měřil, ale špatně. Po výměně 7106 a porovnání s kalibrovaným přístrojem je v pořádku. Co si vzpomínám tak taky často při přetížení odešly ochranné tranzistory - jsou tuším pod stínícím plechem nad displejem.
honza637
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od honza637 »

Jo, o těch tranzistorch jsem četl. Oba dva jsem proměřil. Jsou to KF254 a pak jsou vedle u vypínače napájení KC509. Ty jsem proměřil taky. Chovají se všechny dobře. Zkouknu to. To ICLko teď bohužel neseženu, takže snad zítra.

EDIT: Tak jsem sehnal ICLko a multimetr funguje!
honza637
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od honza637 »

jezevec píše:Dal jsem ti na upload schéma i s hodnotama součástek.

Super, akorát ho nemůžu najít. Můžeš mi napsat kam jsi ho umístil a jak je popsaný? díky
masar

#11 Příspěvek od masar »

Je to tady: PU510.pdf
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“