Metra PU510
Moderátor: Moderátoři
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Metra PU510
mám na stole vadný multimetr PU510. Rád bych jej opravil avšak chybí mi od něj dokumentace ve smyslu popisu hodnot. Schéma je v download sekci zdejšího fóra. V nejhorším by mi stačilo znát hodnotu rezistoru u pravé dolní strany. (při pohledu displejem k sobě bez deklů a měřícími svorkami od sebe) .
Jsou tam v rohu 4 TR161čky, nad nima motaný odpor. Ten úplně krajní dole co je zapojen do přepínače rozsahů je vadný. vedle něho je rezistor 89R8. Zbytek metru se zdá být dobrý.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Prosba o komplet seznam součástek platí
Tak problém pokračuje dál. teď se chová tak, že na všech rozsazích mimo měření odporů ukazuje 1 /defakto nereaguje/ , na rozsahů měření odporů při zkratovaných svorkách kabelem ukazuje toto:
200R nekonečno, 1
2k 0.657
20k 3.55
200k 32.5
2M .320
20M 3.23
Uvažuju jestli není vadný 7106 ačkoliv alespoň na měření odporů reaguje.
Všechny tranzistory jsem prošel, jsou v pořádku. Jediné co bylo na uhel byl zmíněný rezistor. Máte někdo nějaký nápad jak dál?
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
masar píše:Možná bude přerušený spoj v přepínači rozsahů. Zřejmě odešel při měření síťového napětí na rozsahu 200uA~
Taky mě napadlo jestli je tam všechno v tom přepínači v pořádku a vypadá že je. Co ale nevím jestli někdo neztratil nějaký kontakt z některého z koleček. Jsou očíslovány. Nemáte někdo soupis kde má být jaký kontakt osazen? ICLko vyměním hned jak se podaří ho koupit. Obávám se že o víkendu to půjde těžko.
Stejně si ale myslím že je po 7106. V zimě se mi podařilo při prověřování napětí z termočlánku v kotli (PU byl připojený už jen jedním drátem) škrtnout piezozapalovačem a měřák dopadl podobně. Sice na všech rozsazích "něco" měřil, ale špatně. Po výměně 7106 a porovnání s kalibrovaným přístrojem je v pořádku. Co si vzpomínám tak taky často při přetížení odešly ochranné tranzistory - jsou tuším pod stínícím plechem nad displejem.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
EDIT: Tak jsem sehnal ICLko a multimetr funguje!