Já leptán plošné spoje v roztoku kyseliny chlorovodíkové solné 33% s peroxidem vodíku dá se ta kyselina sehnat v dnešní době v drogerii? protože v té láhvi kterou jsem kupoval už asi před 18 lety už je na dně a chci si ji koupit "ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku"
Leptací roztok
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Leptací roztok
Já leptán plošné spoje v roztoku kyseliny chlorovodíkové solné 33% s peroxidem vodíku dá se ta kyselina sehnat v dnešní době v drogerii? protože v té láhvi kterou jsem kupoval už asi před 18 lety už je na dně a chci si ji koupit "ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku"
Crifodo píše:zásahovou jednotku pošli doprdele, kdyby bylo na kyselině solné něco špatně, tak by ji stejně nedovolili drogistovi prodávat. Zásahová jednotka se rozpustí sama, jak nebude mít na mzdy
Tady mám větší obavy z toho, že nebude spíše třeba na naše důchody - na tyto "darmožrouty" bude, "i kdyby na chleba nebylo" (hlavně, že jsem je přes 40 let "dotoval")
Když už jsme u toho leptání, mám dotaz. Jak mícháte kyselinu s peroxidem? Já dávám 1 díl kyseliny, 1 díl 30%peroxidu a cca 2-3 díly vody. Leptá to tak 2 minuty. Občas se mi to ale lehce podleptá. Tak nevím jestli je to špatně nažehleným tonerem nebo tou koncentrací.
- kevin_mitnick
Re: Leptací roztok
markoni píše:Zdravím
ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku![]()
Neboj, tady nejsi v USA. Tady je to zatim kazdemu jedno. Ve velkoobchode koupis dusicnou, sirovou, glycerin i toulen v libovolnem mnozstvi. Nad ledkovym hnojivem taky nikdo nepanikaril, kdyz jsem minule kupoval pul tuny...
Re: Leptací roztok
kevin_mitnick píše:markoni píše:Zdravím
ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku![]()
Ve velkoobchode koupis dusicnou, sirovou, glycerin i toulen v libovolnem mnozstvi.
A nejlepší je že ti prodaj i alkohol (pentaerythritol) ze ktereho vyrobíš i PENTRIT (cca 8300m/s!!!) na výrobu bleskovic a jiných trhavin nebo rozbušek na odpal ledkových "bomb".
Jentak pro zajímavost ten ledek je naprd protože obsahuje jen bezmála 30% dusičnanu ammoného a zbytek je mletej vápenec
Leptání kyselinou dusičnou jsem nezkoušel nikdy. Ale zajímalo by mě, proč počátkem 90.let úplně zmizela z běžného prodeje v drogeriích. Do té doby se dala volně koupit, pak najednou zmizela z obchodů. Nevíte někdo proč?
Jinak peroxid při leptání z HCl používám jen jako urychlovač, když HCl je už vyčerpaná.
Lepší je fakt leptat chloridem železitým neb tolik nesmrdí a mamka tolik neprudí