Leptací roztok

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Leptací roztok

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Já leptán plošné spoje v roztoku kyseliny chlorovodíkové solné 33% s peroxidem vodíku dá se ta kyselina sehnat v dnešní době v drogerii? protože v té láhvi kterou jsem kupoval už asi před 18 lety už je na dně a chci si ji koupit "ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku" :D díky
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

ano, chlorovodíková i peroxid stojí cca 50kč
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

nebo použít chlorid železitý (FeCl3)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

zásahovou jednotku pošli doprdele, kdyby bylo na kyselině solné něco špatně, tak by ji stejně nedovolili drogistovi prodávat. Zásahová jednotka se rozpustí sama, jak nebude mít na mzdy :twisted:
markoni
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od markoni »

Koupil jsem to v obchodě barvy-laky jen malé ujištění 31% místo 33% to by nemělo vadit ne? díky
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Určitě nebude.
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Crifodo píše:zásahovou jednotku pošli doprdele, kdyby bylo na kyselině solné něco špatně, tak by ji stejně nedovolili drogistovi prodávat. Zásahová jednotka se rozpustí sama, jak nebude mít na mzdy :twisted:

Tady mám větší obavy z toho, že nebude spíše třeba na naše důchody - na tyto "darmožrouty" bude, "i kdyby na chleba nebylo" (hlavně, že jsem je přes 40 let "dotoval") 8O :cry:
Honza - kokúň

#8 Příspěvek od hafca »

Koukám, že máme oba stejné obavy i délku dotování. :D
Když už jsme u toho leptání, mám dotaz. Jak mícháte kyselinu s peroxidem? Já dávám 1 díl kyseliny, 1 díl 30%peroxidu a cca 2-3 díly vody. Leptá to tak 2 minuty. Občas se mi to ale lehce podleptá. Tak nevím jestli je to špatně nažehleným tonerem nebo tou koncentrací.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Ten peroxid nařeď tak na 10%, jednou jsem taky použil ten 30% a slezlo to komplet :lol:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
kevin_mitnick

Re: Leptací roztok

#10 Příspěvek od kevin_mitnick »

markoni píše:Zdravím
ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku :D

Neboj, tady nejsi v USA. Tady je to zatim kazdemu jedno. Ve velkoobchode koupis dusicnou, sirovou, glycerin i toulen v libovolnem mnozstvi. Nad ledkovym hnojivem taky nikdo nepanikaril, kdyz jsem minule kupoval pul tuny... :wink:
hafca

#11 Příspěvek od hafca »

workhard píše:Ten peroxid nařeď tak na 10%, jednou jsem taky použil ten 30% a slezlo to komplet :lol:

To moje ředění by tak asi odpovídalo.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Sandal

Re: Leptací roztok

#12 Příspěvek od Sandal »

kevin_mitnick píše:
markoni píše:Zdravím
ať když přijdu do drogerie nemám za zády zvláštní zásahovou jednotku :D

Ve velkoobchode koupis dusicnou, sirovou, glycerin i toulen v libovolnem mnozstvi.

A nejlepší je že ti prodaj i alkohol (pentaerythritol) ze ktereho vyrobíš i PENTRIT (cca 8300m/s!!!) na výrobu bleskovic a jiných trhavin nebo rozbušek na odpal ledkových "bomb".
Jentak pro zajímavost ten ledek je naprd protože obsahuje jen bezmála 30% dusičnanu ammoného a zbytek je mletej vápenec :wink:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Dratak

#13 Příspěvek od Dratak »

V dnešní době bych použil běžně dostupný FeCl3-chlorid železitý. Je mnohem bezpečnější než HCl + H2O2. Pokud se nedostane do oka, tak jen zbarví kůži narezavo, ale prakticky nepoleptá. A taky zdaleka tak nesmrdí. Kyselinou jsem leptal taky, peroxid jsem používal tehdy tabletový. Vždy tak dvě tablety na jedno leptání, když to šlo pomalu tak jsem jednu přidal. Tabletka nesměla ležet na desce jinak se to okamžitě podleptalo. Roztok se narozdíl od chloridu rychle nasytil a musel se nějak likvidovat. Lil jsem ho do velkého kýble s vodou, aby se rozředil na neškodnou koncentraci a pak vyléval, jinou možnost jsem neměl. Smradu z toho bylo na celý barák. Chlorid lze použít bez problémů i opakovaně.

Leptání kyselinou dusičnou jsem nezkoušel nikdy. Ale zajímalo by mě, proč počátkem 90.let úplně zmizela z běžného prodeje v drogeriích. Do té doby se dala volně koupit, pak najednou zmizela z obchodů. Nevíte někdo proč?
pida_m

#14 Příspěvek od pida_m »

s tou zásah. jednotkou to není tak strašné, neb u nás v jedné drogerii ti prodají i dusičnou (100 Kč /litr) a jiné zajímavé chemikálie.
Jinak peroxid při leptání z HCl používám jen jako urychlovač, když HCl je už vyčerpaná.
Lepší je fakt leptat chloridem železitým neb tolik nesmrdí a mamka tolik neprudí
píďa
Dratak

#15 Příspěvek od Dratak »

S tou HNO3 (kyselinou dusičnou) by mě to fakt zajímalo, proč se neprodává v drogerii. Tehdy, když zmizela z obchodů jsem si vzpomněl hned na knihu Tajuplný ostrov, kterou jsem četl jako dítě. Tam inženýr Cyrus Smith vyrábí z látek, které najde na ostrově kyselinu dusičnou a glycerin. Z toho pak vyrobí nitroglycerin a vyhodí do vzduchu kus skály v břehu jezera. Obyvatelé ostrova se pak zabydlí ve starém odtoku jezera, kde najdou obrovské prostory, které si pojmenují Žulový dům. Tak mě tehdy napadlo že je to tohle, že se tato kyselina dá snadno použít k výrobě výbušnin. I když jsem nikdy nic takového nezkoušel a ani to nemám v plánu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“