stabilizovat zdroj v autě
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A transil zapojit za odpor, samozřejmě proti zemi, čili paralelně k ledkám (včetně jejich seriových odporů, či co tam máš)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
breta1 píše:Já si myslím, že problém nebude ve špičkách, ale ve šmejďáckých ledkách. Ledka na jmenovitý proud snese proudové špičky v řádu milisekund desetinásobně, to by musely být špičky v autě přes 100V.
Ale ochranou se nic nezkazí
Ty špičky nemusí být tak velké jak uvádíš, nejedná se přece o lineární prvky. Pokud jsou LED zapojeny v sérii (obvykle), zbývá na předřadný odpor jen malá část z těch 12 - 14V, a pak stačí podstatně menší napěťová špička k dosažení desetinásobného proudu.
O tom, jest-li mohou nebo nemohou vznikat v automobilu napěťové špičky, si myslím, že mohou. Elektrika v autě je relativně rozsáhlá síť vodičů (někde jsem četl o celkové délce vodičů), které mají kromě el. odporu také jistou indukčnost a vzájemnou kapacitu. Právě indukčnost vodičů a také indukčních spotřebičů je zdrojem napěťových špiček, které mohou poškodit LED diody. Kapacita akumulátoru je oddělena právě těmito indukčnostmi a situaci nezachrání.
Je ovšem samozřejmé, že horší zapojení s horšími LED odejde mnohem dříve, než ty kvalitní, za jinak stejných podmínek.
Jako špičky na sekundáru při zapalování skutečně jsou. Ale na primáru se podle mě moc neprojeví...
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill