Úprava nabíječky Filson 4A
Moderátor: Moderátoři
Dnes jsem našel ve starém AR nabíječky, které jsou v podstatě stejné, jako ta, která podobná zapojením jako ta Filson. Jen je to navržené na 4A a já potřebuji na 2A. V AR mají trafo 100W, 16-18V sekundár, což je asi 5,5A. Takže trafo nejede naplno a sériové odpory tam jsou 2x5,1 Ohm, 25W. Je tam i vzoreček na výpočet toho odporu, ale nějak mi to špatně vychází. Neporadil by prosím někdo?
Vzoreček je: R=Ut-(Ub+Uusm)/Inab.
Ut- napětí na sekundáru trafa- má hodnota 16V
Ub- napětí na svorkách nabíječky- 14V
Uusm- úbytek napětí na usměrňovači- 1V, to přesně nevím
Inab- požadovaný nabíjecí proud- 2A
Když tam dosadím své hodnoty, vychází mi odpor rezistoru 0,5Ohm. Je to možné? Trafo co tam mám teď má 16V a 2,5A max. Na nabíjení teda nejlépe kolem 2A, aby trafo nejelo na maximum. V nabíječce Filson jsou dva rezistory 1,2Ohm a 5W. I tak se mi zadají spíše jako jen 2-3W výkon, protože jsou dost malé na 5W. A kdybych chtěl z trafa odebírat jen 2A né 2,5A a odpor rezistoru by byl doopravdy 0,5Ohm, jaký výkon odporů ale použít?
S těmi hodnotami se baterka nabíjí skoro na doraz, takže o přerušení nabíjení by se měl postarat nějaký obvod dohledu.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Jo a ještě P.S.: Když chceš nabíjet proudem 2 A při jinak stejných podmínkách, vydělíš hodnotu odporu 0,9/80% = 1,125 Ω a všechny hodnoty těch proudů budou 80%. A tepelné ztráty budou také 80%. Mimochodem, v té hodnotě odporu je zahrnut odpor sekundárního vinutí i přepočítaný primárního vinutí.
- Přílohy
-
Nabíjení-detail.png- (23.08 KiB) Staženo 104 x