jak na izolaci trafa

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

jak na izolaci trafa

#1 Příspěvek od bu2520 »

řeším následující problém. výstupní trafo z elektronkového zesilovače u kterého se objevil zkrat mezi vinutími. sundal jsem kostru s vinutími porovnal a zkrat zmizel testoval jsem to 1000V vše v pořádku. Nicméně, trafo je vinuté amatérsky nevím kdo to jak prokládal. A tak nevím kde ten zkrat vzniknul . Nevím, jestli trafo přemotávat ( nemám na to vybavení) nebo ho zkusit namočit do nějakého laku popřípadě tu mám kastrol technického parafínu. Co myslíte?
cabernet

#2 Příspěvek od cabernet »

Najjednoduchsie to bude prelakovat. To sa malo potam ale aj vypalit v peci. Nemusi to nakoniec ale poriesit problem, zalezi na tom, kde sa pravdepodobne pri navijani poskodila izolacia dratu.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli se tam již vytvořil uhlíkový můstek , tak je veškerá snaha marná .
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

no to nevím jestli je můstek, každopádně jsem ta vinutí testoval kilovoltem a bylo to v pořádku, ovšem nevím co to udělá třeba po ohřátí, pochopitelně se mohli dotýkat vývody, i když jsem to neodhalil, je tam několik vinutí . Tolik laku mít nebudu abych ho mohl ponořit na nějaký čas.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud bylo jen mezi vývody , tak je to jen otázkou Tvé trpělivosti .
bu2520

#6 Příspěvek od bu2520 »

nj jen to vědět přesně :) jestli to bylo vývody, nebo uvnitř. Na pohled jsem nikde žádný zádrhel neobjevil . Je ono to u laku nemusí být vidět, a bohužel je to jen výstupní trafo pro výkon pár watů. i když je teda obrovské. Tak že tam ani není vidět nějaké pojiskření, nebo očouzení.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Většinou to nemá smysl řešit jinak než převinutím.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

Sendyx píše:Většinou to nemá smysl řešit jinak než převinutím.

souhlasím, převinout !

dobře namotané a prokládané vinutí by to neudělalo, a pokud už to jednou bylo, bude to znova . . . . .

PŘEVINOUT !!!
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

nj do toho se mi právě nechce, protože to budu muset někomu zadat a díky velikosti trafa to bude okolo tisícovky což mi nedělá dobře :-)
jandu

#10 Příspěvek od jandu »

Môžeš to skúsiť nalakovať, ani vypalovať to nemusíš, iba nechať dobre vyschnúť, ale ak sa nedostaví zlepšenie, budeš to mať z rozoberaním veľmi sťažené. Preto asi aj tie názory na previnutie ....
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“