Zlodějka do světla

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dratak

Zlodějka do světla

#1 Příspěvek od Dratak »

Zdravím vás. Včera večer jsem si prohlížel různé zajímavosti na Aukru a přitom se mi podařilo narazit na tuto věc:

http://aukro.cz/item1259104730_zasuvka_ ... dejka.html

Co tomu říkáte? Zajímalo by mě, jestli si prodávající vezme na svědomí zdraví či život člověka, který si to případně koupí. Také mám doma klasickou "zlodějku" se dvěma dvoupólovými zásuvkami, ale leží ve sbírce vedle zásuvky bez ochranného kolíku, keramické objímky s mosazným krytem, skleněné trubičkové pojistky 22kV/10A, starého zámku na trafostanici v provedení na kličku a jiných zajímavostí. Nikdy jsem ji v praxi nepoužil a ani to nemám v plánu.
Když jsme u těch "zlodějek", zajímalo by mě kde se vzalo toto pojmenování. Souvisí s tím, že je používali zloději k připojení vrtačky na světelný okruh? Dočetl jsem se ale i to, že ve 40. - 50. letech byly kvůli nedostatku elektroměrů běžné neměřené odběry pro světlo, kde se platil paušál podle příkonu žárovky spočítaný podle předpokládané doby svícení. Zásuvkový okruh byl v tom případě v rozvaděči odpojen. A že někteří koumáci používali tuto redukci k připojení dalších spotřebičů na světlo. A protože šlo tímto v podstatě o černý odběr, začalo se redukci říkat zlodějka. Nevíte někdo, jak to skutečně bylo?
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

No třeba když je nouze tak třeba na ruční vrtačku nebo rádio někde na stavbě je to dobrý.Jinak nevim proč to neni zapojený jako klasická dvouvodičová TN-C :roll: :?:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Keby pripojil aj kolik, tak je to este nebezpecnejsie ako teraz. Staci, ze v svetle je faza na zavite a mas ju vsade...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Někde na dovolené v chatě bez zásuvek je to docela dobrej pomocník, někde tady mám po dědovi něco podobnýho v bakelitu. Pravda je, že bezpečný to není, ale jsou i horší věci.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Sám jsem si udělal . Jsou místa bez zásuvek a mám ji stále v kufříku s vrtačkou . Jinak bych tím názvem nazval prodejce . :D
Killroy
Moderátor

#6 Příspěvek od Killroy »

ZdenekHQ píše: někde tady mám po dědovi něco podobnýho v bakelitu.. .

Jo přesně, to pamatuju jako kluk u babičky v kuchyni. Tam ale byla keramická a měla to ze dvou stran.

Killroy
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Proč se tomu říká zlodějka nevím, ale existoval hojně ještě jeden typ. Měl zásuvku nad objímkou, takže se dal zapnout jiný spotřebič a žárovka mohla svítit.
Maskot

#8 Příspěvek od Maskot »

Zlodejka zrejme pro jakesi "ukradeni" energie.Ten vynalez co popisuje Jezevec se vali kdesi v almare i u mne :D
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Však v dřevních dobách bylo dovoleno někde elektřinou jen svítit . Takže takto se mohl (neměl) napíchnout i vařič , ještě s pěkně oranžovo svítícímí spirálkami .
Dratak

#10 Příspěvek od Dratak »

Moje zlodějka ze sbírky je taky jako průchozí redukce, tedy mezi objímku a žárovku, paralelně připojené jsou dvě dvoupólové zásuvky. Vyrobené je to z bakelitu. Myslím že existovala i keramická, a ta byla jen s jednou zásuvkou.
Připojit ten kolík jako TN-C samozřejmě nelze, protože nelze zaručit že fáze v objímce nebude zrovna na závitu. I tak bych neměl odvahu to prodávat, tuplem za 500Kč.
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Pre žehličku ideálny bod napojenia(tie s odbočkou) :wink:
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Dratak píše:Moje zlodějka ze sbírky je taky jako průchozí redukce, tedy mezi objímku a žárovku, paralelně připojené jsou dvě dvoupólové zásuvky. Vyrobené je to z bakelitu. ...

Takovouto mám uchovánu v paměti také - měli jsme ji (50. léta) doma.
Byla z bakelitu - nad objímkou dvě (oproti sobě) zásuvky - šikmo směřovaly dolů. Samozřejmě jen dvou-pinové (tj. bez kolíků) 8O :roll:

BOBOBO píše:Však v dřevních dobách bylo dovoleno někde elektřinou jen svítit . Takže takto se mohl (neměl) napíchnout i vařič , ještě s pěkně oranžovo svítícímí spirálkami .

Ten vařič byl doma pochopitelně také.
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od pajap »

Já hlavně nechápu, jak může někdo za zásuvku, která stojí v krámu nějakých 40,- Kč a závit od prasklý žárovky nabízet veřejně za 350 - 500Kč.
Navíc nebezpečně zapojený. A jako vzor napájet z toho konvici z vodou (viz foto na Aukru) - to ani nelze slušně komentovat.
Dle mého názoru by měl správce Aukra prodejce vyřadit!
Zdraví Pája...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jezevec »

Jé, já si to dřív nijak neprohlédl, myslel jsem, že je to retro. A ono je to zatím domácí bastl, no za to by zasloužil nakopat do k..lí.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Aukro má z prodeje provizi, těm je naprosto jedno, co se jejich prostřednictvím prodává. Kdyby nebylo zákonem postižitelný prodávat takto zbraně a výbušniny, určo by umožňovali nabízet i tenhle tovar. Jsou to šmejdi, oni se zašticují tím, že za to, aby prodávané zboží splňovalo zákonné požadavky odpovídá prodávající - a tím to pro ně hasne.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“