Zlodějka do světla
Moderátor: Moderátoři
Zlodějka do světla
http://aukro.cz/item1259104730_zasuvka_ ... dejka.html
Co tomu říkáte? Zajímalo by mě, jestli si prodávající vezme na svědomí zdraví či život člověka, který si to případně koupí. Také mám doma klasickou "zlodějku" se dvěma dvoupólovými zásuvkami, ale leží ve sbírce vedle zásuvky bez ochranného kolíku, keramické objímky s mosazným krytem, skleněné trubičkové pojistky 22kV/10A, starého zámku na trafostanici v provedení na kličku a jiných zajímavostí. Nikdy jsem ji v praxi nepoužil a ani to nemám v plánu.
Když jsme u těch "zlodějek", zajímalo by mě kde se vzalo toto pojmenování. Souvisí s tím, že je používali zloději k připojení vrtačky na světelný okruh? Dočetl jsem se ale i to, že ve 40. - 50. letech byly kvůli nedostatku elektroměrů běžné neměřené odběry pro světlo, kde se platil paušál podle příkonu žárovky spočítaný podle předpokládané doby svícení. Zásuvkový okruh byl v tom případě v rozvaděči odpojen. A že někteří koumáci používali tuto redukci k připojení dalších spotřebičů na světlo. A protože šlo tímto v podstatě o černý odběr, začalo se redukci říkat zlodějka. Nevíte někdo, jak to skutečně bylo?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Připojit ten kolík jako TN-C samozřejmě nelze, protože nelze zaručit že fáze v objímce nebude zrovna na závitu. I tak bych neměl odvahu to prodávat, tuplem za 500Kč.
Dratak píše:Moje zlodějka ze sbírky je taky jako průchozí redukce, tedy mezi objímku a žárovku, paralelně připojené jsou dvě dvoupólové zásuvky. Vyrobené je to z bakelitu. ...
Takovouto mám uchovánu v paměti také - měli jsme ji (50. léta) doma.
Byla z bakelitu - nad objímkou dvě (oproti sobě) zásuvky - šikmo směřovaly dolů. Samozřejmě jen dvou-pinové (tj. bez kolíků)
BOBOBO píše:Však v dřevních dobách bylo dovoleno někde elektřinou jen svítit . Takže takto se mohl (neměl) napíchnout i vařič , ještě s pěkně oranžovo svítícímí spirálkami .
Ten vařič byl doma pochopitelně také.
A kutilmile - nelituju tě