Vypnutí a zapnutí obrazovky CRT televizorů
Moderátor: Moderátoři
p32 píše:Tak já ti nevím jestli jsi tak nechápavej, ale šlo o obecný dotaz pro CRT televize. Až to budu potřebovat na jedné konkrétní televizi, tak se tě klidně zeptám konkrétně.
Ale tohleto jsi na samém začátku vlákna neuvedl - tak se "nepaprč"
X lidí se tady snaží a ty si z nich děláš leda tak "šoufky"
EDIT:
Navíc tvoje zadání je (i po tvé úpravě!) tady:
Vypnutí a zapnutí obrazovky CRT televizorů
p32 píše:Potřeboval bych poradit, kde by se měl dát "vypínač/spínač" obrazovky a jak ho provést (jakým způsobem), aby se mohl ovládat někde vpředu televize.
....
(Opravil jsem původní špatně čitelný název)
Tak jak jsi ten tvůj dotaz "postavil", bych ti jednoduše odpověděl: Dej si někam dopředu třeba páčkový vypínač a spínej (vypínej a zapínej) s ním obvod žhavení obrazovky - ona bude buďto svítit, anebo zhasne - stačí?
Dvacet devět ze třiceti modelů televizí (a to jsem možná ještě optimista, u CRT to bude nejspíš 529 z 530 chassis, nebo modelů, chceš-li) totiž potřebuje, aby chodil řádkový rozklad a tedy i zdroj vysokého napětí, jinak nepůjde zvuk. Ať už proto, že ze splittrafa používá jedno dvě napětí k napájení přepínače vstupů, někdy i výkonového zesilovače celého, a impuls zpětného běhu k identifikaci zasynchronizovaného obrazu, protože to je podmínka, aby se odblokoval umlčovač zvuku (k tomu se tedy dá ojediněle dostat odjinud a odblokovat ho ručně)...
U naprosté většiny z televizí ale nefunkční řádkový konec znamená, že procesor ohlásí poruchu a ochranné obvody televizi vypnou. Takže musíš obrazovku živit.
Jestli chceš ušetřit tím, že odpojíš třeba žhavení, některým obrazovkám hodně rychle zkrátíš život. To tak vn, ostřicí a brzdicí napětí v nenažhavené obrazovce dělají. A v důsledku spotřebu televize stejně o mnoho nesnížíš.
Čili, dokud neznáme výrobce a přesný typ šasi, platí odpověď, že univerzální řešení neexistuje - není totiž, nač odpovídat "udělej to a to..."
Hill píše: ... univerzální řešení neexistuje - není totiž, nač odpovídat "udělej to a to..."
A o to právě šlo, jestli to jde nebo ne. Nešlo o konkrétní typ televize, ale jestli to jde univerzálně - upravit např. obvod ŘKS či něco takového. Když to nejde, tak to nejde. Mě to nebolí, nebylo to pro mě a známej si to už přečetl i když se u toho řehtal, že ať už si nějakou televizi vymyslím. Nechtěl jsem z toho dělat takové šachy, ale výsledek je konečně tady - nejde to.
p32 píše: ... ale výsledek je konečně tady - nejde to.
A zase nemáš pravdu - "všechno jde, jen malé děti nejdou, ale i ty se naučí chodit"
Všichni ti píšou - většinou by se řešení našlo, ale na konkretní telce - obecně, zase jen v "obecné rovině".
Takže pořád platí: nejlíp připojit na zvukový výstup settopboxu normální stereozesilovač, který si vezme ze sítě jen to, co potřebuje. A, bude-li aspoň slušný, a, budou-li k němu slušné bedýnky, bude to vždycky hrát líp, než repráčky v televizi.