Philips 25PT4457, chassis L01.1E AA - obvod demagnetizace
Moderátor: Moderátoři
- vasekpetr1
Philips 25PT4457, chassis L01.1E AA - obvod demagnetizace
Zkoušel jsem i kroužení trafopájkou (s rozpojeným tavným drátem) před obrazovkou, ale není vidět žádná změna. Zapnu pájku, kroužím okolo fleku a postupně oddaluji od obrazovky. Při vzdálenosti okolo metru pájku vypnu. Možná ale dělám ten postup blbě.
Pokud tento postup nezabere, je to vada obrazovky?
Dík za radu.
Přesunuto, Killroy
- Přílohy
-
Philips 25PT4457 zdroj.JPG- (117.44 KiB) Staženo 265 x
- vasekpetr1
vasekpetr1 píše:... Dle schematu zdroje ale mám za to, že obvod demagnetizace se zapíná kontaktem relé při přechodu ze STAND-BY, čili by mělo být jedno, jestli se TV zapíná přes DO nebo síťovým vypínačem. Nebo se mýlím?
Ano, je to tak, jak píšeš. Ale to ještě neznamená, že je obvod demagnetizace v pořádku. Musíš zkontrolovat, jest-li tedy relé spíná při přechodu ze stand-by a jest-li demagnetizační cívkou proběhne demagnetizační proud (je to spíše několik desítek period zanikajícího proudu). To je to nejdůležitější.
Ta demagnetizace trafopájkou není vhodné řešení, je to jen pomůcka k lepší diagnostice a není vhodné na jejím výsledku odepisovat obrazovku.
- vasekpetr1
Vím, otázka, jak pro pana Lorence, nejdůležitější je měřit a měřit, pak je člověk hned chytřejší.
Ale jako pouhá indikace demagnetizačního impulzu poslouží i ručkové měřidlo. Lze ho připojit jako voltmetr paralelně k demag. cívce nebo ampérmetr (s bočníkem) v sérii.
- vasekpetr1
Ještě je jedna možnost, jak ověřit funkci demagnetizace. A sice kontrolovat teplotu pozistoru.
A pak ještě další - za provozu provést demagnetizaci sepnutím relé (např. zkratováním kondenátoru 2580). Demag. impulz musí být vidět na obrazovce jako charakteristické "zachvění" obrazu. Ale opakuji - při vychladlém pozistoru.
A s tou spájkovačkou - s hrotom. Totiž, aby tiekol prúd a tvorilo sa mag. pole. Ja viem, že to hreje. Možno by stálo za pokus urobiť tú sľuku väčšiu (neskúšal som), ale to také hrátky....
Třeba bylo to vnější zmagnetování takové, že na něj ani interní degaussing nestačí -
Poté nechat v provozu a pokud by se zmagnetování masky zopakovalo, tak potom řešit.
- tomasjedno
kokun píše:Odmagnetovat externí cívkou (trafopájka je v tomto případě na dvě věci - tou páječkou to akorát tak ještě víc zmagnetuje) a na obraze to musí poznat okamžitě![]()
Když se to umí, tak ta trafopájka funguje.
Mně se takhle postupně zmagnetovávalo stínítko od magnetického zámku dvířek pod TV - jednou za rok jsem to objel páječkou a bylo odmagnetováno. Důležité je akorát vypínat ji daleko od stínítka.
(pak mě to přestalo bavit a zámek jsem přemontoval dolů