Ampérmetr s proudovým trafem
Moderátor: Moderátoři
Ampérmetr s proudovým trafem
Chtěl bych k nabíječce PB akumulátoru dát A metr ale je na něm napsáno "s odděleným proudovým trafem".Je to elektromagnetický systém.Chci se zeptat jestli je proudovým trafo nutný pro ten A metr použít.Cívka je v A metru dost silná aby přenesla proud 10A což mě stačí.
Zjisti si, jaký proud potřebuje měřidlo na plnou výchylku, Metra dělala měřidla i měřicí trafa pro oba tyto jednotkové proudy.
Možná, že budeš mít štěstí a měřidlo bude mít citlivost 5A, pak půjde jen o to, snížit vhodným bočníkem jeho citlivost na 10A, aby se ti líp četla stupnice, jestli je do 10.
Na měřicí trafo totiž můžeš klidně zapomenout, funguje jen v obvodu střídavého proudu, na výstupu nabíječky by ti to ukázalo jen nějakou velikost zvlnění nabíjecího proudu, ale nebude transformovat stejnosměrný proud.
Je to nabiječka velice jednoduchá kde je proud usměrňovanej jen tyristorem,takže o nějakym přesnym měření nemůže bejt řeč.Jde mi jen o informační měření.Ale jsem zvědavej jak bude A metr ukazovat ten zdeformovanej proud z tyristoru.Nebo A metr zařadit ještě před tyristor?To asi moc nepomůže
Vzhledem k tomu, že průběh proudu do akumulátoru je pulsující, určitě jde orientačně naměřit i střídavým klešťákem (a pro daný účel možná i s vyhovující přesností).
Zajímá tě hodnota proudu ve vztahu k jeho chemickým účinkům v elektrolytu. A na ni reaguje měřidlo. Tak je to v pořádku.
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
Co s takovým jádrem udělá těch 20A špičkové hodnoty a 6A střední?
Protože proud teče do akumulátoru jen v okamžiku, kdy okamžitá hodnota napětí za usměrňovačem překročí okamžitou hodnotu napětí akumulátoru, jde tedy o špičky, které mají značnou střídavou složku - a ta se dá transformovat. Výpovědní hodnota takového měření je hodně... o střední hodnotě nic. Vlastně to jen ukazuje, že tam je "nějaká" střídavá složka, která se stupněm nabití akumulátoru klesá.
Dám proudu do cesty tlumivku a/nebo vyhlazovací kondenzátor a údaj měřidla klesne. Čili údaj jen pro efekt, jinak na nic.
Nakonec - u olověných akumulátorů stačí měřit střední hodnotu proudu, k tomu je elektromagnetické měřidlo vhodné. A nějaká 10% nepřesnost naměřené hodnoty nebývá na závadu.