Matrox Atlas 10K 73GB

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Gringo_Joe

Matrox Atlas 10K 73GB

#1 Příspěvek od Gringo_Joe »

Mam v ruce tento disk, 68pin SCSI, ale nerozjede se.. Dioda na nem sviti, cip Agere hreje skoro jako graficka karta, ale ani od poslechlu neni disk slyset a radic tvrdi, ze nic nevidi (zkouseno na vice jak peti ruznych)

Zkousel jsem premerovat cesticky a stava (12V) jde az do tri svabu P54AG, ale z nich dal uz ani trochu, pritom by zbyvaly jeste tri civky a hura do motoru..

Napadla me kacirska myslenka to premostit, ale asi to tam nebude jen na Delay start, ze?
Peterseal

#2 Příspěvek od Peterseal »

Ked cip hreje ako grafika, takze asi dost a disk nic nerobi tak moze byt K.O.
Duvsan

#3 Příspěvek od Duvsan »

V HDD bývajú bezkontaktové (či ako sa tomu hovorí) motory, asi tzv. Spindle, trojfázové alebo tak. A taký motor, samozrejme, potrebuje elektroniku. Ak neštartuje ani bez pripojeného IDE kábla, je KO.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ty zapajas IDE kabel do SCSI diskov? Radsej sa nabuduce nevyjadruj.
Duvsan

#5 Příspěvek od Duvsan »

Ou pardón, prehliadol som. Sorry.
Burajko

#6 Příspěvek od Burajko »

Na SCSI diskoch sa roztocenie platni inicializuje prikazom po zbernici.Ale asi to uz ma po...
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Zaleží od nastavenia jumpermi, či sa roztočí hneď po zapnutí napájania, alebo až keď ho nájde software. Niektoré disky hrejú na obvodoch bežne. Takže pozri ako je nastavený, či je správne nastavený terminator (alebo ako sa to volalo), a niektoré disky tam toho mali viac k nastaveniu (parity, test, ...)
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

jak píšr potpaolo, záleží hodně na nastavení jumperů. Stáhni si manuál k disku s popisem nastavení a zkus se tím pop Také pozor na to, abys neměl stejnou adresu na více diskcích. Nejjistejší je připojit pouze jeden disk a nastavit adresu id=0. Předpokládám, že máš SCSI řadič v pořádku a vhodný k tomuhle disku.
Gringo_Joe

#9 Příspěvek od Gringo_Joe »

Jak jsem napsal, zkusil jsem to na radicich Adaptec 2940 i 3940, pak 19160 a jeste jeden do 64bit PCI co si ted nevzpominam co ma za cip. Dale jsem ho zkousel na LSI (PCIe) a BusLogicu, ale ani to nepomohlo. Vsechny ty radice jinak berou disky/disketovky/CD-ROMky/skenery bez potizi

Disk jsem zkusil pokazde zapojit samotny na kabel (68pin), bez jumperu (tj. ID 0, zadny delay start) aktivni terminaci zarizuje konec kabelu a na vsech jsem zkusil udelat autodetekci v "setupu" radice. Ani prd.

Ze se da disku odlozit start ploten samozrejmne vim, ale pokud se na ten disk podivate skrze "setup" radice, tak se roztoci (v nekterych setupech ho zase lze zastavit).

Taky jsem zkusil dal disk jako ID 2 a na ID 0 dal jiny disk s OS, nabootoval do OS a taky prd. (tohle pouze na LSI a Adaptecu 3940).

Nakonec jsem do disku zapojil jen napajeni, pustil zdroj a sel spat. Jestli se disk pres noc roztocil, tak do rana se pak opet zastavil, protoze jsem ho nasel v tom stejnem stavu.

Me by jen zajimalo, jestli ho mam k tomu roztoceni prinutit tim premostenim, ale to stejne asi nezjistim, dokud to nezkusim, ze? Disk ma sve udaje ulozene v elektronice, ne v plotnach, pokud se nepletu.. Teoreticky by melo stacit zapojit jen holou elektroniku na kabel a neco by to melo nadetekovat, nebo tomu tak neni?
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Ano, neroztocenie je dosledok, nie pricina. Disk komunikuje po zbernici aj ked nie je roztoceny (ako inak by mu radic poslal prikaz START na roztocenie?)
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jjilek »

Přikláním se k Petersealovi, že disk nebo spíš elektronika je KO. Prošlo mi rukama mnoho podobných disků (z likvidace serverů) a hodně jich bylo vadných. Nejsou nezničitelné. Napiš přesný typ nebo čitelnou fotku štítku, třeba se u někoho najde stejný s chybami na mediu. Pak se chyba dá eliminovat. SCSI disku 70GB je opravdu škoda.
Gringo_Joe

#12 Příspěvek od Gringo_Joe »

takze foto disku a nalepky
Přílohy
disk1.jpg
(137.62 KiB) Staženo 75 x
disk0.jpg
(84.44 KiB) Staženo 83 x
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

Zkusil bych jumper ještě na single ended.
Gringo_Joe

#14 Příspěvek od Gringo_Joe »

zkusil jsem, ale stav to nezlepsilo - porad stejne
Gringo_Joe

#15 Příspěvek od Gringo_Joe »

tak jsem zkusil to premosteni a z disku se zakourilo, vyslehl plamen a bylo po nem.. takze ted je z nej krasne tezitko a hlavne funkcni;-)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“