Pračka Indesit W105TX a zkrat

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JindraHl

Pračka Indesit W105TX a zkrat

#1 Příspěvek od JindraHl »

Dobrý den,
došlo mi k propojení všech čtyřech drátů (dva černé, dva růžové) u spínače blokování dveří. Propálil se konektor a slila se izolace. Při zapnutí se vzadu z pračky zablesklo a vyhodila pojistky. Je někde uvnitř pračky ještě nějaká pojistka nebo došlo k odpálení něčeho důležitého?
Konektory jsem vyměnil, ale pračka nereaguje. Vůbec se nerozsvítí kontrolky. Nechci se hrabat v elektronice, takže než to rozeberu raději se optám zkušených. :)

Ke spínači zámku dveří vedou dva černé dráty, které jsou spínačem spojeny v momentě, kdy se zámek sepne. Současně tam vedou ještě dva růžové, kdy jeden z nich je spojený s jedním černým (přívodním) a druhý vede k pozistoru, který po zahřátí zamkne zámek a tím propojí ty dva černé.

Nevíte jestli je tam někde ještě nějaké jištění a zda si to člověk může opravit sám?

Děkuji
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

Chybu budeš mať v prepálených cestičkách na RJ,pozeral si to?
Naposledy upravil(a) mirosne dne 18 říj 2010, 09:30, celkem upraveno 1 x.
Pozdravujem Vás, Miro.
JindraHl

RJ?

#3 Příspěvek od JindraHl »

Omlouvám se, ale nejsem zběhlý v terminologii. :) Co je to RJ? Díky.
mirosne

#4 Příspěvek od mirosne »

RJ-RIADIACA JEDNOTKA,ale najprv musíš zistiť príčinu skratu,lebo Ti to znova buchne.Potrebuješ mať základné poznatky a skúsenosti,ináč-radšej volaj servis.
Pozdravujem Vás, Miro.
JindraHl

Zkrat

#5 Příspěvek od JindraHl »

Příčinu zkratu znám. Byl to spečený spínač u zámku dveří, byl jsem u toho. měl jsem to otevřené když to vyrazilo pojistky. Spínač jsem vyměnil a stejně to nejde. :) Ale dík, zavolám servis, do řídící jednotky se pouštět nebudu.

Jenom ještě dotaz, RJ se dá opravit, nebo se mění celá? Koukal jsem na ceny a je to docela pálka. 3400,- což je pomalu polovina ceny pračky :)
mirosne

#6 Příspěvek od mirosne »

Dá sa opraviť,ale servisák Ti ju opravovať nebude.No nemusí byť zrovna chyba v nej.A čo ten záblesk v zadu?Nevidno z čoho to blysklo?Možno tam bude chyba,preto Ti aj odišiel dverový zámok.(skrat)
Pozdravujem Vás, Miro.
JindraHl

zkrat

#7 Příspěvek od JindraHl »

Ono to bylo celé trošku složitější. V pátek přišla dcera, že nepere pračka. Že jen bliká kontrolka a že se nerozsvítí kontrolka zámku. Protože byl se zámkem problém (občas neodemkl, muselo se klepnout do boku pračky, aby přestal blikat), tak jsem ho odmontoval a zjistil, že jsou kontakty propálené. Vyčistil jsem spínač, ale konektor byl spálený. Chtěl jsem vyzkoušet, zda funguje vůbec pračka a spojil natvrdo dva černé dráty. Pračka se vůbec nerozsvítila, jen svítila kontrolka zámku. Bohužel jsem pod napětím škrtnul i zbývajícím růžovým drátem o svorkovnici a v tu chvíli se vzadu za bubnem zablesklo a vypadl jistič. Na dráty jsem nacvakal nové konektory a připojil ke dveřnímu zámku. Po zapnutí do sítě se neděje vůbec nic.

Nejpikantnější na tom je, že já si vůbec neověřil, že pračka nefunguje. Dcera totiž nevěděla, a ani já si toho nevšiml, že manželka, když šla ráno do práce, tak nastavila pračku s odloženým startem. Takže jen blikala kontrolka a nic se nedělo. To zmátlo dceru a já už to neřešil. Dceři je dvacet a pere běžně. Nenapadlo mě, že si nevšimne, že kontrolka bliká jinak než obvykle. :(

Teď jsem vyndal řídící jednotku a na straně tištěného spoje jsou evidentně spálené a přerušené spoje, navíc asi i některé odpory jsou začouzené. Musím sehnat někoho, kdo to dokáže proměřit, proletovat a vyměnit vadné součástky. 3500 za nový se mi nechce dávat, zvlášť když by to šlo spravit.

Můžu ukázat i fotku té řídící jednotky a je to na ní evidentní. Když to jen propájím, nemám záruku, že to nevyhoří jinde.
mirosne

#8 Příspěvek od mirosne »

Daj to pozrieť tomu,čo sa do toho rozumie a predídeš iným komplikáciám.To že je niečo očmudené,ešte nemusí byť zlé.
Pozdravujem Vás, Miro.
JindraHl

Zkrat

#9 Příspěvek od JindraHl »

Určitě se pokusím někoho najít, případně kdyby někdo věděl a uměl to opravit, pošlu poštou. Na desce je spálený nějaký kondenzátorek (nebo co to je) a na straně tištěného spoje je spoj spálený. Viz foto:
Přílohy
Poslední položky - 29.jpg
(53.42 KiB) Staženo 177 x
Poslední položky - 28.jpg
(70.17 KiB) Staženo 241 x
Naposledy upravil(a) JindraHl dne 18 říj 2010, 13:43, celkem upraveno 1 x.
JindraHl

#10 Příspěvek od JindraHl »

Tak tady v okolí to nikdo neopravuje. Jen mi to vymění. Což na jednu stranu chápu, na druhou stranu nechápu. :) Kdyby se někdo našel, kdo by to zvládl, budu neskonale vděčný. :)
kokun

Re: zkrat

#11 Příspěvek od kokun »

JindraHl píše:Ono to bylo celé trošku složitější. V pátek přišla dcera, že nepere pračka. Že jen bliká kontrolka a že se nerozsvítí kontrolka zámku. Protože byl se zámkem problém (občas neodemkl, muselo se klepnout do boku pračky, aby přestal blikat), tak jsem ho odmontoval a zjistil, že jsou kontakty propálené. Vyčistil jsem spínač, ale konektor byl spálený. Chtěl jsem vyzkoušet, zda funguje vůbec pračka a spojil natvrdo dva černé dráty. Pračka se vůbec nerozsvítila, jen svítila kontrolka zámku. Bohužel jsem pod napětím škrtnul i zbývajícím růžovým drátem o svorkovnici a v tu chvíli se vzadu za bubnem zablesklo a vypadl jistič. Na dráty jsem nacvakal nové konektory a připojil ke dveřnímu zámku. Po zapnutí do sítě se neděje vůbec nic. ....

Nj - nasr*al sis do vlastního hnízda :cry:
Celému problému bys předešel, kdybys neotálel už dávno s opravou a "neopravoval" ji boucháním (tehdy byly jen přechodové odpory někde na těch fastonech - stačilo namačknout nové) 8O :roll:
Teprve tím škrtutím sis ale pořádně "vydělal" - tj. odpravil tu ŘJ :cry:
A obávám se, že nebude vadné pouze to, co je vidět okem - a sehnat od toho nějakou dokumentaci, no :nevim: :nevim:
Třeba zkušenější poradí :wink:
Honza - kokúň

To: kokun

#12 Příspěvek od JindraHl »

Děkuji za zhodnocení a podnětnou radu. Nebýt tebe, zemřel bych v nevědomosti.
btw: máš výstižné motto
OK2STO

#13 Příspěvek od OK2STO »

Zdravím, našel jsem ti podobný problém na polském fóru , tak jsem ti stáhl dotaz i odpovědi, a následně jsem to přeložil:

W pralce INDESIT 105WX TX zwarcia dostała blokada drzwiczek i uszkodziła moduł sterujący.
Po wymianie blokady i modułu(pamięć została przełożona ze starego modułu)pralka się włącza
ale programator obraca się dookoła.Po kilku sekundach lampka mruga trzy razy.

To chyba problem z czujnikiem NTC , na to wskazują te mrugnięcia , ale jeśli masz pamięć
ze starego sterownika po zwarciu mogła się ona rozjechać
Sprawdź NTC , połączenia i jeśli tam wszystko ok to wymień pamięć na nową

Wymieniłem pamięć i pralka ruszyła.Stara okazała się pusta.

Překlad :
V pračcč Indesit 105WXTX došlo ke zkratu na blokádě dveří a tím se poškodil řídící modul
Po výměně blokády dveří a modulu( pamět byla použita ze starého modulu) pračka se zapíná,ale
programátor se otáčí dookola. Po několika sekundách Ledka bliká třikráte.

1. odpověď : Je to problém s čidle NTC, to ukazuje počet blikání, ale jestli máš paměť ze starého
modulu, pozkratu se mohla ona rozjet. Prověř NTC -čídlo, a jestli je tam vše v pořádku tak vměň paměť
za novou.

Výsledek : Vyměnil jsem pamět a pračka funguje.

Jarda
mirosne

#14 Příspěvek od mirosne »

No tá DPS (RJ) naozaj nevyzerá dobre.Neviem,či s tým (s Tvojími skúsenosťami)niečo urobíš.Ani neviem,čo Ti poradiť.Keby som býval bližšie,tak Ti to spravím.No neviem :nevim:
Skús prepojiť vodičom tú prehorenú cestičku,riadne očisti tú opáleninu a zvyšok je na Tebe.Poslal by som Ti aj servisnú dokumentáciu,ale naviem,či Ti na niečo bude.
Pozdravujem Vás, Miro.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

K comu ide ta spalena cesta? Ta suciastka to pravdepodobne tiez neprezila a mozno aj nejake dalsie okolo.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“