LCD Acer AL1711 - AutoConfig po každej zmene rozlíšenia

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PotPalo

LCD Acer AL1711 - AutoConfig po každej zmene rozlíšenia

#1 Příspěvek od PotPalo »

Mám LCD Acer AL1711 a zaujímavý problém. Monitor po každej zmene rozlíšenia (napr. DOS text <-> Windows) robí Auto Config, akoby si to neuložil. Podla mňa by to mal spraviť raz a zapamätať si to, ako na iných LCD. Skúšal som vymeniť EEPROM a pomohlo to, ale nešiel Standby mode (blikali farby namiesto vypnutia), tak som dal Reset v OSD, a zasa to začal robiť. Takže vadná EEPROM to nebude, tak som tam dal naspäť tú pôvodnú. Už ma napadá jedine dačo nastaviť v servisnom menu (čo v prázdnej EEPROM nieje), ale neviem čo. V servisnom menu je toto: (obrázok), ale neviem čo ktoré nastavenie robí, tak sa v tom radšej nerýpem. Kto viete, poraďte.

Ja si myslím, že by to mohlo byť to Bank, dá sa tam zvoliť: 2.TCON, 1.ADC, 0.Scaler. Ale radšej to nebudem skúšať, keď neviem.

Teraz som ešte zistil, že po zapnutí LCD s možnosťou servisného menu (F v OSD) to nerobí. Po vypnutí LCD tlačítkom a znovu zapnutí to zase blbne.
Přílohy
acer AL1711 service menu.jpg
(22.91 KiB) Staženo 111 x
PotPalo

#2 Příspěvek od PotPalo »

Takže po dlhšom skúmaní som zistil nasledovné:

Teraz tam je pôvodná 24C04W6-SMD. Keď tam dám 24C04 klasickej veľkosti (na drôtiky, SMD nemám po ruke), do ktorej som nakopíroval obsah tej pôvodnej, správa sa to rovnako, ale neskôr som zistil, že do nej to vôbec nezapisuje. Ak zmením úroveň jasu, po prerušení napájania 230V je jas znovu ako bol. S tou pôvodnou si to ten jas pamätá aj po prerušení 230V. Tú pôvodnú som ešte preskúšal, a zistil som, že asi 5 bytov od konca je vadná, nedá sa tam programovať.

Až neskôr som sa dopátral, že 24C04 je EEPROM, ale 24C04 v prevedení SMD je FRAM. A ja som si myslel, že len púzdro je iné :roll:
Takže kúpim tú v SMD prevedení, naprogramujem, osadím, a dám vedieť, ako som dopadol.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

V robote mame AL1717 a sprava sa velmi podobne (ak nie rovnako) - po kazdom zapnuti pri zmene rozlisenia robi autokonfiguraciu (a urobi ju zle, takze je obraz posunuty - ale to je preto, ze pocas nej je este obraz cierny).
PotPalo

#4 Příspěvek od PotPalo »

To je presne ono, aj po každom zapnutí to robí autokonfiguráciu. Jednoducho si to neuloží, že už je urobená.

Tak dnes som tú potvorku kúpil, na účtenke je 24C04-SMD-FRAM, označenie na nej je FM24C04A-S. V novej je nahrané FF FF FF FF 00 00 00 00 a toto dokola.
Lenže: keď som ju naprogramoval a dal overiť, presne v polovici (na 0100h) mi to vypísalo chybu. Tak som dal načítať jej obsah, a čo nevidím, od polovice sa opakujú dáta zo začiatku pamäte. A teraz neviem: je blbá táto nová pamäť :? , alebo som blbý ja :oops: ?
Burajko

#5 Příspěvek od Burajko »

Napln bufer z 0xff ,potom z 0x0.Myslim ,ze sa to da lahko otestovat.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
PotPalo

#6 Příspěvek od PotPalo »

Veď som ju najprv aj testoval. Dal som samé FF (zápis a overenie) a všetko OK. Potom "test" (hodnoty FF,FE,FD...až do 00) a tiež všetko OK, lebo akurát od polovice je to zase od FF. Ale keď napríklad zapíšem text PALO na začiatok, tak ho vidím aj v polovici. Akoby to bola len polovičná pamäť zobrazená dvakrát za sebou.
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

Čím to programuješ, není chyba tam?
Burajko

#8 Příspěvek od Burajko »

Pri 4kbit eeprom co je 512x8 sa ti znaky 0x00 az 0xFF musia opakovat...Pretoze mas len 256 moznosti. 8O
Len to "PALO" je tam divne.
PotPalo

#9 Příspěvek od PotPalo »

Burajko píše:Pri 4kbit eeprom co je 512x8 sa ti znaky 0x00 az 0xFF musia opakovat...Pretoze mas len 256 moznosti.

To mi je jasné, že je to 2x256 bytov, preto to vtedy neodhalilo chybu.
Programujem to týmto (obrázky) pod čistým DOSom, akurát som pridal kondenzátor 100n medzi Ucc a GND.
Týmto som programoval klasickú 24C04 a tá fungovala normálne.
Přílohy
SCHEME.GIF
(4.65 KiB) Staženo 101 x
eeprom programmer.png
(10.84 KiB) Staženo 108 x
Burajko

#10 Příspěvek od Burajko »

skus urobit tych dalsich 256(od 0x100H) bytov opacne,cice zostupne 0xff -> 0x00.Ak ma s tym ten soft problem,tak ho :toilet:
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

To sa akosi v tom softe nedá, to by som musel písať ručne... Ono to vie len načítať, zapísať, overiť, a potom kopírovať časť pamäte na iné miesto, alebo vyplniť určitou hodnotou. A tiež ručne zapísať hodnotu na určité miesto. Ale zaujímavé je, že tá originálna pamäť sa dala načítať, potom zmazať na FF, a znovu do nej zapísať to čo v nej bolo, to išlo ok. Táto nová sa dá zmazať na FF, ale keď do nej zapíšem ony údaje, tak je v nej len 2x prvá polovica.

Takže to odkladám na neurčito. Až nájdem niekde v niečom 24C04 v SMD prevedení, budem skúšať ďalej.

P.S. kto sa chce s tým zaoberať, a je tu z okolia, rád mu za 1 euro prenechám spomínanú pamäť aj s účtenkou (stála 1,88 eura), a budem zvedavý, čo zistí...
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od PvvS »

Od koho ta pamet je ? Ja musim u nekterych jeste menit zapisy podle vyrobce. Nastesti ma programator vic moznosti na vyber (Galep 5) . Nektery 24c04 mi delaly stejnou vec, zapisoval yse jenom do pulky. Stacilo zvolit jinej typ a slo to.
PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

PvvS píše:Od koho ta pamet je ?

FM24C04A-G - 4Kb FRAM Serial Memory - Ramtron International Corporation
Kupovaná v GM Electronic.

V programe, ktorým to programujem sa dá zmeniť akurát typ: 24C02, 24C04, 24C08, 24C16... Mal som nastavené 24C04. Aj keby sa mi ju podarilo naprogramovať pod iným typom, neviem, ako by ju používal ten monitor, či by tiež nevidel len 2x prvú polovicu.
PotPalo

#14 Příspěvek od PotPalo »

Tak už to riešiť nebudem, už som ho predal. Kupujúcemu som to objasnil, ak pracuje len vo Windows, tak mu to nebude vadiť, maximálne stlačí po nabehnutí Windowsu tlačítko Auto.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“