usměrňovač v kostce

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

usměrňovač v kostce

#1 Příspěvek od Skay »

Dobrý den
Jen by mě tak zajímalo co se do těch kostek zalévá. Dle proudů co některé datashity uvádí (20-35A) se mi jen těžko věří že je tam zalitá klasická dioda v kruhovém pouzdře. Kuchal to někdo ?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Vzhledem k tomu, že ty kostky jsou určený k montáži na chladič (většinou mají díru), jsou v tom na kovové základně napájené nízkotavnou pájkou podobně jako v kovových trandech samostatné čipy diod - propojení je s těmi díly základny.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Skay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Skay »

Tak nějak v to sem i doufal. Do zapojení kde byly proudové odběry do cca 20A jsem raději používal samostatné diody v pouzdrech TO220 a patřičný chladič. Pokud je to tedy jak říkáš tak to znamená že jsem si jen přidělával práci :x Díky za poučení, příště už dám kostku :wink:
vybihal

#4 Příspěvek od vybihal »

S těma "kostkama" opatrně. Já je zase nahrazuji samostatnýma diodama. Zdroj 24V v obráběcím stroji stálý proud 15A a 35A kostka přišroubovaná na duralovém plechu (záda rozváděče) se po 3 týdnech upeče. Nedokáži si představit jak bych měl chladit při odběru 35A. A nebo nějaký nespolehlivý výrobce?
VyBiSu
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Spíš se jedná o to, že těch 35A je u kostky s plastovými "zády" jen ideál - skutečný trvalý proud je tak 50%. Musíš si vybírat typy s kovovou plochou a nebo "půlmůstky" určené třeba pro svářečky - a dávat rezervu. Uvědom si taky, že ocelový plech s barvou nemá rozhodně tak malý tepelný odpor, jaký by měl odpovídající Al profil. A pak nezapomeň na rychlost - jestli tam jsou rychlé špičky, budou rozhodně lepší samostatné nebo dvojité Schottkáče v pouzdru TO-220 než běžné "pomalé" diody.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Při 35A je schottky už skoro nutnost, kdo to má chladit. Taková 40A MBR4045 není zas tak velká investice.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od AmarokCZ »

vybihal: důvod proč je stále vyměňuješ je jasný a je to jeden z těchto:
1)Nekvalitní výrobce
2)Napěťové špičky
3)Špatné chlazení (viz. zo co psal EKKAR)
4)Kombinace předešlých
vybihal

#8 Příspěvek od vybihal »

AmarokCZ: nevyměňuji, ale nahradil jsem je diodama 20A na chladičích a je pokoj, při těch 15A je chladič jenom vlažný.
VyBiSu
Odpovědět

Zpět na „Součástky“