Pole z IR TRANZISTORU
Moderátor: Moderátoři
Pole z IR TRANZISTORU
nevěděl by náhodou někdo, jak vyřešit problém s IR tranzistory? Viz. přiložené schéma kde je jeden IR tranzistor, kdy při pohybu IR LED se mění Vout cca od 2 do 4 voltů. To je správně. Jenže jeden IR tranzistor má jen cca 20 stupňu snímání. Rád bych nějak zapojil více IR tranzistorů (třeba 4) tak aby se Vout měnil v rozmezí 0 až 5 voltů v závislosti na pohybu IR LED. Je možné zapojit IR tranzistory do série? Co odpory? ... rád bych z důvodu omezeného prostoru zachoval jednoduchost.
Díky,
Alex
- Přílohy
-
sch348.png- (7.38 KiB) Staženo 103 x
zatím nikdo nic nenapsal
Díky
Alex
- Přílohy
-
sch348.png- (10.18 KiB) Staženo 95 x
Typ tranzistora...
Aký pohyb zdroja - xmm, xcm, m?? ...nakresliť v priestore, v rovine, ...?
Typ diódy...
Aký vzťah má platiť medzi "poloha"-výstupné napätie.
Treba si uvedomiť, že výstup takéhoto snímača je jednorozmerná veličina.
přesně o to mi jde ... zvětšit úhel snímání. Jeden tranzistor podle schéma funguje. rád bych ale zvětšil plochu snímání ... a jelikož se velkoplošné fototranzistory asi nedělají, hledám způsob jak to udělat z klasických IR tranziatorů.
Narazil jsem teď na IR tranzistory s úhlem 45° a dal bych 4 do čtverce aby se plošně zvětšilo snímání. Potřebuji ale, aby byly všechny čtyři spojené do jednoho vývodu, který pak ženu do AD převodníku.
Mohlo by to tak být?
Díky,
Alex
- Artaban001
u IR LED a IR Tranzistoru budu využívat odrazu IR paprsků tj. obě součástky budou vedle sebe a budou reagovat na překážku. IR diody jsou zkoušel, ale citlivost na odražený paprsek nebyl dobrá. IR tranzistor bych řekl má klidnější průběh na množství IR paprsků které na něj dopadají. Jinak obě součástky budou v úplné tmě. Hodnoty nejsou důležité ..jde mi jen o zvětšení snímající plochy .. čímž by paralelní zapojení 4 IR tranzstorů mělo vyřešit.
Jinak ta BPW34 vypadá zajímavě. Úplně jsem ji přehlédl. Vyzkouším protože takový úhel by možná vyřešil vše.
Díky,
Alex