Pole z IR TRANZISTORU

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Alex005

Pole z IR TRANZISTORU

#1 Příspěvek od Alex005 »

Ahoj,

nevěděl by náhodou někdo, jak vyřešit problém s IR tranzistory? Viz. přiložené schéma kde je jeden IR tranzistor, kdy při pohybu IR LED se mění Vout cca od 2 do 4 voltů. To je správně. Jenže jeden IR tranzistor má jen cca 20 stupňu snímání. Rád bych nějak zapojil více IR tranzistorů (třeba 4) tak aby se Vout měnil v rozmezí 0 až 5 voltů v závislosti na pohybu IR LED. Je možné zapojit IR tranzistory do série? Co odpory? ... rád bych z důvodu omezeného prostoru zachoval jednoduchost.

Díky,
Alex
Přílohy
sch348.png
(7.38 KiB) Staženo 103 x
Alex005

#2 Příspěvek od Alex005 »

Ahoj,

zatím nikdo nic nenapsal :( ... hledal jsem na netu a podle všeho to bastlíři robotů řeší zapojením více IR tranzistorů paralelně. Šlo by podle Vás zapojení které uvádím níže? Jaký bude odpor R? Bude na výstupu Vout cca 0 až 5 volt?

Díky
Alex
Přílohy
sch348.png
(10.18 KiB) Staženo 95 x
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Lebo, ...kladieš otázky tak, že platnú odpoveď by bolo treba vygú(g)liť z vešteckej guľe. Bez info, nič konkrétne.

Typ tranzistora...
Aký pohyb zdroja - xmm, xcm, m?? ...nakresliť v priestore, v rovine, ...?
Typ diódy...
Aký vzťah má platiť medzi "poloha"-výstupné napätie.
Treba si uvedomiť, že výstup takéhoto snímača je jednorozmerná veličina.
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

Nevím, kde jsi vzal hodnoty 2 až 4V, podle mě to musí být cca 0,5V (saturace) až 5V (ledaže by se vysílací dioda úplně nezastínila a naopak nedostatečně osvěcovala).
Tím, že dáš tranzistory paralelně, zvětšíš jen úhel snímání.
Alex005

#5 Příspěvek od Alex005 »

Ahoj breta1,

přesně o to mi jde ... zvětšit úhel snímání. Jeden tranzistor podle schéma funguje. rád bych ale zvětšil plochu snímání ... a jelikož se velkoplošné fototranzistory asi nedělají, hledám způsob jak to udělat z klasických IR tranziatorů.

Narazil jsem teď na IR tranzistory s úhlem 45° a dal bych 4 do čtverce aby se plošně zvětšilo snímání. Potřebuji ale, aby byly všechny čtyři spojené do jednoho vývodu, který pak ženu do AD převodníku.

Mohlo by to tak být?

Díky,
Alex
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

jasně že mohlo
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

A co dát před ten tranzistor nějakou optiku? Třeba fresnelku?
Alex005

#8 Příspěvek od Alex005 »

Díky za odpovědi.

optiku bych radši vynechal ... myslím, že zapojení 4 IR tranzistorů do čtverce je dostatečné ... jinak změní se nějak předřadný odpor viz obrázek?

Díky.
Alex005
procesor

#9 Příspěvek od procesor »

Tým odporom si nastavíš pracovný rozsah podľa rozsahu ožiarenia-osvetlenia. Závisí od "citlivosti" tranzistora.
Alex005

#10 Příspěvek od Alex005 »

ok... díky moc za odpovedi. Uz jsem objednal nekolik ir tranzistoru a uvidim jak to dopadne.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

no a co si někde koupit "solární řezy" a máš širokouhlej světelnej snímač.
Bude Ti stačit jediná destička a budeš ji využívat jako fotodiodu..
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

fototranzistor má obyčejně konstrukci jako LED, tj. čip v optickém systému polokulového pouzdra, kdybys použil plošnou fotodiodu a la BPW34, máš mnohem větší úhel závislosti na osvětlení.
Ta snímaná plocha je kromě úhlu taky závislá na vzdálenosti čidla od osvětlené plochy :wink:
Alex005

#13 Příspěvek od Alex005 »

Ahoj,

u IR LED a IR Tranzistoru budu využívat odrazu IR paprsků tj. obě součástky budou vedle sebe a budou reagovat na překážku. IR diody jsou zkoušel, ale citlivost na odražený paprsek nebyl dobrá. IR tranzistor bych řekl má klidnější průběh na množství IR paprsků které na něj dopadají. Jinak obě součástky budou v úplné tmě. Hodnoty nejsou důležité ..jde mi jen o zvětšení snímající plochy .. čímž by paralelní zapojení 4 IR tranzstorů mělo vyřešit.

Jinak ta BPW34 vypadá zajímavě. Úplně jsem ji přehlédl. Vyzkouším protože takový úhel by možná vyřešil vše.

Díky,
Alex
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“