Určení kondenzátoru

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ynhoj

Určení kondenzátoru

#1 Příspěvek od ynhoj »

Zdravím,
po dlouhé době jsem se vrátil k elektrotechnice a de-facto se učím všechno znova.
Momentálně mám potíže s určením součástky, viz fotka. Myslím, že se jedná o keramický kondenzátor o kapacitě 20nF, ale matou mě písmena LP pod čarou. Po dlouhém hledání na internetu jsem našel jednu nomenklaturu, která ubsahuje i písmena LP a podle té by
L mělo zamenat rozsah napětí 3000V a P rozsah teplot -50 - +150 C. Krk bych na to nedal. Můžete mi poradit? Děkuju
Přílohy
kondik.jpg
(273.42 KiB) Staženo 133 x
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Tos měl přiložit také něco na porovnání velikosti, protože ten kondík vypadá jako blokovací z nějakého kanálového voliče nebo tranzistoráku, takže podle poměru průměru kondíku a tloušťky vývodů bych ho viděl tak do 40V.
Kondík 20n/3kV bych odhadl tak na 5mm tloušťky a 10mm průměr. Konečně podstatně novější 3kV kondíky mají rozteč vývodů nejméně 7,5mm...
Kašli na ta písmena, ta můžou znamenat ještě něco úplně jiného, třeba měsíc a rok výroby, toleranci a hmotu dielektrika, může to něco znamenat v kombinaci s barvou povrchové vrstvy, prostě cokoli.
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Hodnotu jsi určil správně - je to 20nF (20*10^3).
Přestože se servisem zabývám, nad dalším značením jsem většinou nepátral - můžeš sem dát odkaz, podle kterého jsi určoval to L a P ?
Chybí to porovnání velikosti (měl jsi k tomu něco přiložit - třeba sirku :roll: ) - taky se mně ale na 3kV nepozdává :wink:
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od ynhoj »

Pardon na měřítko jsem zapoměl, posílám doplněnou fotku. Značení jsem našel tady:
http://library.solarbotics.net/pieces/parts_elect_pass_cap_code.html

určoval jsem to podle tabulek 5 a 6.
Přílohy
kondik.JPG
(164.09 KiB) Staženo 111 x
kokun

#5 Příspěvek od kokun »

Tak při ø=6mm určitě na ty 3kV nebude. Ani tabulky z toho odkazu asi nejde brát paušálně.
To bys musel znát výrobce (toho kondu) - potom bys musel hledat parametry z jeho stránek - zase, pokud ten kond není starý jak Metuzalém.
Pokud nevystačíš pouze s tou hodnotou 20nF a potřebuješ zaručeně kond i podle hmoty (ze které byl vyroben), na tento bych nespoléhal a koupil (za pár hal.) raději nový-zaručený :wink:
Honza - kokúň

#6 Příspěvek od keemo »

Vzhladom na to ze podobne "šošovice" sa pouzivaju v elektronike z trznice,bude asi problem najst vyrobcu,pripadne material...
vinca

#7 Příspěvek od vinca »

bude vadit, kdyz puvodni kondenzator 50V 5000uF (5mO) nahradim kondenzatorem 50V 4700uF ? nebo mam radej zvolit vetsi kapacitu,tusim ze se prodava 6800uF? Puvodni kondenzatory patri do stabilizovaneho zdroje ( TC 937a- 5mO 50V)
bardot13

#8 Příspěvek od bardot13 »

Klidně dej 4700µF/50V. Nic se nestane. Pokud dáš větší kapacitu ,bude to lepší .
jardx
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jardx »

Může mi někdo prosím poradit jako hodnotu má tento kondenzátor.Bude to 10n ale na kolik voltů?
Přílohy
Snímek 239.jpg
(78.08 KiB) Staženo 109 x
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Opět chybí měřítko, ale tyhle styroflexové svitky se dělaly na 63V (označení J), na 100V bylo K nebo už přímo údaj ve voltech, H dával Siemens i Remix na styroflexy 160V.
Takže to máme 10n/160V.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“