Zdravím, mám k Vám takovou prosbu. Přestavuji dvě kytarová komba: (POWER 10 + repro AlphaTone 6,5" 15W 8ohm) z voltáže 120 na 230V výměnou traf (obě zkratovaná ). Ovšem nejsem si jistý, jaké sekundární napětí mám zvolit. Trafo má na sobě několik čísel a vietnamských slov a nepodařilo se mi o něm nic zjistit. Dávalo neznámé symetrické napětí na desku, kde je usměrňovač. Na desce je napsáno AXL SUB 10. Operační zesilovače jsou 4558D JRC (Vs max. +-15V) a výkonový tranzistor je TDA2030A (Vs max. +-22V). Nevím jestli napájení určit podle operáků (nejnižší limit) nebo podle konce (pokud je napětí pro operáky sníženo). Uvažoval jsem trafa 230V/ 2x15V nebo 230V/ 2x12V potřebného výkonu... Čím myslíte, že bude nejlepší to krmit? Děkuji za odpovědi.
Nekoukej na šváby, koukej na kondíky, který jsou použitý v napájení k filtraci. Mimochodem ten TDA2030 NENÍ tranzistor, ale přímo výkonovej integrovanej zesilovač. Když se podíváš na kondíky, který jsou k tomu integráči připojeny paralelně v napájecích větvích a jejich provozní napětí vydělíš konstantou 1,414 (odmocnina ze 2), vyjde Ti největší napětí, který můžeš dát jako vstupní na usměrňovače...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Mezi 3. a 5. pin (Vs+ a Vs-) je paralelne jeden elyt 1µF 50V. Po vydělení vyjde 35,36V ale myslím, že jsi myslel dva (od každého pinu k zemi), takže po vydělení dvěma vyjde 17,68V.
Filtrační kondy jsou na 25V, takže hodí stejné číslo...
Takže 2x15V tedy v pohodě snese.. Moc děkuji!
Ať se na mne nikdo nezlobí, ale pokud tady někdo dává tak triviální otázky, určitě není schopen vyřešit úpravu po bezpečnostní stránce. Většinou to končí špatně, dřív či později.