jezdíme na vodu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

jezevec píše:Jako v každém náboženství, žádná logika neplatí...
A obyčejný "selský rozum" už tuplem ne.
Omyl, studoval jsem většinu velkých náboženství a musím říct, že logika platí - ostatně se z toho vyvinula filozofie a věda jak ji známe dnes...
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

dalo by se říct, že náboženství je založeno na logice: základem je článek víry, o kterém se nepolemizuje. :wink:
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

Nevím co myslíš článkem víry, ale jestli myslíš boha, tak ten je právě logickým důsledkem filozofie. Teologie to pak rozvíjí ve vztahu k člověku.
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Jděte s náboženstvím do pr.dele, volové - tady jde o daleko vážnější věc. Jestli tady ty zk.urvený zeleno-rudoši prosaděj to, co zatím jen naznačujou, budeme mít za chvíli auta leda šlapací nebo na klíček...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

Ekkare, jelikož auto nevlatním a ani nijak nevyužívám, tak to náboženství vnímám jako důležitější... :lol:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zelená auta přece budou na bioplyn, přičemž tento národ je nasr*aný a tedy i natlakovaný až až. :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
piitr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od piitr »

Cust píše:Nevím co myslíš článkem víry...
Pravděpodobně to měl být tzv. "axiom". :D
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

a ještě přesněji "dogma".
Cust

#24 Příspěvek od Cust »

to jsou pojmy, mě zajímalo co myslíš konkrétně

nicméně dogma a rituál už vychází spíše..., ale to je na jiné vlákno do jiného fóra :D
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

všechno v rubrice nezařaditelné většinou patří do jiného vlákna :twisted:

v náboženství je máloco konkrétně, nevím jak jiné směry, ale křesťanství a podčeleď katolická c. pevně stojí na na systému dogmat, dokonce je to snad nejúspěšnější instituce, co se týče výdrže a stability.
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Výdrž a stabilita u kat. c. zas tak velké nejsou - u ní spíš jde pozorovat vývoj. A to hlavně proto, že má zakotvené (a to už v jejich prvních "publikacích" - sv. Pavel) poznávání přírody a boha metodami logiky a experimentu včetně rozvoje profáních věd.
Například Vyznavači anděla páva, jejichž historie jde až k Zoroasterovi (Zaratuštra) se po tisíciletí nezměnila.
Kat. c. se možná zdá býti rigidní jelikož nepodléhá módním výstřelkům. Ty ale podmiňují krátké trvání (naštěstí?) všech náboženských institucí.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od piitr »

Cust píše:... že má zakotvené (a to už v jejich prvních "publikacích" - sv. Pavel) poznávání přírody a boha metodami logiky a experimentu ...
To mi nějak nejde dohromady se zkušenostmi tohoto pána http://cs.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei. Ono "co dělám" a "co si myslím, že dělám" jsou různé věci. U té církve je ten rozdíl dost dobře vidět.
Cust

#28 Příspěvek od Cust »

Protože Galileo lpěl celou dobu na představě kružnic, kterou nemmohl dokázat - byla scestná - matematici jednoduše dokázali, že jeho teorie neplatí. Proto měl spory. Do konce života to nedokázal - nešlo to. Pak až přišel další, .. - ti ukázali elipsy - to už seděl výpočet s pozorováním... Nebylo sporu a nemuseli přesvědčovat někoho o tom, že platí jejich teorie, která se rozcházela s pozorováním.

Tedy: nevím o jakém rozdílu mluvíš Piitr.
Cust

#29 Příspěvek od Cust »

PS: Jestli jsi chtěl naznačit, že někdo lpí na zažitých věcech, tak ano to každý i ty i já i jakákoliv jiná instituce. :-)
Protože se pak musí říct - neměl jsem pravdu - a to umí málokdo... Já jsem psal o tom, že se i kat. c. rozvíjela a důkaz také podáváš ty - i církev uznala rotaci vesmíru - tedy asi nemáme sporu.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od piitr »

No, kružnice nekružnice, jeho model je skutečnosti bližší. Ale hlavně jde o to, že pravdivost a přesvědčivost vědeckého pohledu na svět by se neměla rozhodovat u soudu. Základní hledisko pro vhodnost modelu je totiž mimo jiné jednoduchost, což je dost subjektivní pojem. Není možné čekat v tomto ohledu nějakou shodu názorů a vymáhat ji silou je boj proti vědě. Však byl taky v roce 1992 rehabilitován a já myslím, že po právu. I dnes se říká, že nové myšlenky ve vědě se neprosazují tak, že je staří vědci přijmou, ale že staří vědci vymřou.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“