Dobíječka z adaptéru pro auto akumulátor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Přesně - TAH-2, 4 KY130/xx do Graetzu a žárovička... A skákejte mi na cara, mně to dobíjí a basta... :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

jinak tam dej varoku ten adaptér , jen dej žárovku na 6V z trabi a je to . Kdyby svítila plným jasem , tak dej tu dvanáctku a čágo bélo .
varok

#18 Příspěvek od varok »

EKKAR vypadá, že tomu docela rozumí. Já tedy zkusím dát nejdříve ten adaptér z aku vrtačky a kdyby to nefungovalo, tak dám to trafko TAH-2. Mám jich doma asi deset, takže není problém. Navíc mám doma plnou krabici různých adaptérů, ale všechny jsou většinou 5,9,12V. Jen ten z akuvrtačky má 14V a našel jsem ještě jeden, který má 18V, ale 1000mA. To už je moc velký proud, ne? Nebo to ta žárovička stáhne a akumulátor v autě si veme jen tolik, co potřebuje?
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Bez měření není radění , pokud jsou ty adaptéry nestabilizované , tak u nich předpokládám napětí naprázdno tak 1,5x vyšší , než je psané .
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Žádný malý trafo nemá při malým odběru napětí, který je na něm vyznačený. Souvisí to s objemem magnetického obvodu, resp. s namagnetovanou hmotou - prostě objem roste s třetí mocninou velikosti a basta. A přenášený výkon i "tvrdost" trafa má právě s tou hmotností dost lineární souvislost. U malých adaptérových traf je vysoké napětí naprázdno pravidlem - a nejen u nich, i ten tolikrát vzpomínaný TAH-2 má naprázdno napětí kolem 32-33V - a těch nominálních 24V AŽ při zatížení 2VA...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
varok

#21 Příspěvek od varok »

Co jsem viděl, tak stabilní napětí na prázdno stejné jako při zatížení mají trafa až tak okolo 100W, možná i více. Ty menší mívají skoro vždycky vyšší napětí naprázdno. Některé dokonce i 2x větší. Stejně když dám tu žárovku a zapojím to nejdříve na aku a až potom do zásuvky, tak by to mělo být zatížené a tím by nemělo teroreticky napětí vyšplhat tak vysoko, ne?
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Akumulátoru ta kratičká špička nevadí - snese i mnohem horší zacházení. Uvědom si, že akumulátor se vlastně vůči jinému zdroji napětí/proudu použitému jako nabíjecí zdroj chová jako velice výkonná Zenerova dioda s extrémně malým dynamickým odporem a s napětím daným momentální elektrochemickou "kondicí". Ten extrémně nízký dynamický odpor "pseudozenerky" je daný tím, že Pb akumulátor má sám o sobě mizivý vnitřní odpor, běžné hodnoty u nejobvyklejšího typu s kapacitou 44Ah se pohybují v řádu TISÍCIN OHMU = takový akumulátor je schopen do zkratu dodat proud v řádu stovek A !!! A čím je akumulátor větší (a tím také jeho celková plocha elektrod), tím více klesá jeho vnitřní odpor a stoupá možný zkratový proud...
varok

#23 Příspěvek od varok »

Tak já zkouším ten adaptér z akuvrtačky. Je to pro akuvrtačku 14V a na prázdno má dokonce 18V. To je asi ideální. Ale jaký proud pustit do akumulátoru z auta, který má 44Ah? Nějakých 50mA, více nebo méně?
Atlan

#24 Příspěvek od Atlan »

bolo by vhodne zmerat odber baterie ked je vsetko vypnute...zalezi od auta ..niektoremu trva aj 2hodiny kym sa uspi.... ale 100mA nezaskodi ..predpokladam ze min odber staly z baterie je okolo30-50mA
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Jako určitá orientační hodnota maximálního "konzervačního" proudu do akumulátoru se uvádí přibližně 0,005 až 0,01C - tato hodnota by měla pokrýt veškeré ztráty samovybíjením i v těch nejpesimističtějších případech. U nejběžnějšího akumulátoru 44Ah to tedy dělá 220 AŽ 440mA. I ta dolní hodnota by měla každopádně pokrýt odběr všech zařízení "v pohotovosti" a ještě přitom udržet elektrochemické pochody na deskách "ve správné orientaci".
varok

#26 Příspěvek od varok »

Aha, tak s těmi 50mA jsem to přehnal, že? Takže můžu dát proud třeba 200mA a v pohodě? Tak moc děkuji za rady.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Těch 50mA je v pohodě, jenže do 100mA je podle někoho i v normálu klidový odběr auta. Chce to vyzkoušet, vyrovnání klidového odběru elektroniky auta tím zdrojíkem a přechod do fáze (sice minimálního, ale i tak) nabíjení se projeví tak, že stoupne napětí na aku na hodnotu vyšší než 13,5V.
varok

#28 Příspěvek od varok »

Mám v tom autě centrál a rádio. Možná že ten odběr do 100mA mám, měřil jsem to už dávno, výsledek si nepamatuji. Přeměřím znovu a uvidím. Takže i kdybych měl odběr např. těch 100mA a nabíječka dávala 200mA, tak to stačí? napětí na aku musí tedy stoupnout na více než 13,5V, tedy např. 13,8-14V? Tak vyzkouším a uvidím. Děkuji.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

varok píše:Mám v tom autě centrál a rádio. Možná že ten odběr do 100mA mám, měřil jsem to už dávno, výsledek si nepamatuji. Přeměřím znovu a uvidím. Takže i kdybych měl odběr např. těch 100mA a nabíječka dávala 200mA, tak to stačí? napětí na aku musí tedy stoupnout na více než 13,5V, tedy např. 13,8-14V? Tak vyzkouším a uvidím. Děkuji.

Ja som minuly tyzden meral na Toyota Avensis 02' D4-D co ma central, zere 30mA.

Ja na svojom planujem namontovat panel + DC-DC menic na 13.8V.
stasek

#30 Příspěvek od stasek »

r1a2s3t4o5 píše:
varok píše:Mám v tom autě centrál a rádio. Možná že ten odběr do 100mA mám, měřil jsem to už dávno, výsledek si nepamatuji. Přeměřím znovu a uvidím. Takže i kdybych měl odběr např. těch 100mA a nabíječka dávala 200mA, tak to stačí? napětí na aku musí tedy stoupnout na více než 13,5V, tedy např. 13,8-14V? Tak vyzkouším a uvidím. Děkuji.

Ja som minuly tyzden meral na Toyota Avensis 02' D4-D co ma central, zere 30mA.

Ja na svojom planujem namontovat panel + DC-DC menic na 13.8V.

Nechápu, proč by auta s centrálem měla mít odběr v klidu. Předpokládal bych to pouze u dálkového odemykání.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“