Bleskojistka v anténním svodu?
Moderátor: Moderátoři
Bleskojistka v anténním svodu?
Díky za přečtení.
Pavel
Re: Bleskojistka v anténním svodu?
- tomasjedno
jirkati píše:Zmiňovaná nová norma pro hromosvody je určitě vynikající, ale nepovedlo se mi nikde najít jak ochránit anténu na rotátoru dlouhou 4 m ve výšce 3 m nad hřebenem střechy a už vůbec neexistuje možnost ochránit vertikální anténu MFJ-1798 na izolačním sloupku, vysokou přes 6 m, která vyžaduje až 9 m vzdálenost od vodivých vertikálních přemětů. Projektant hromosvodů se lehce pousmál a řekl, že nezná reálné řešení.
Pak si najděte lepšího projektanta. Řešení samozřejmě existuje - 16m stožár postavený 12 m od antény (LPL III) anebo anténu obětovat a chránit jen zbytek.
Koukněte se třeba sem http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 551.0.html
nebo se poraďte s p. Brokem na prepeti.cz - ale to asi nebude gratis, protože je to jeho obživa.
- tomasjedno
jirkati píše:Zřejmě zůstanu při současném řešení, kdy stožár s rotátorem a stožárek pro vertikál na střeše mám přímo spojeny s bleskosvodem a všech šest svodů od antén mám ukončeno zásuvkami na společném neuzemněném panelu v ham shacku. K vysílači připojuji antény pracně spojkami a po ukončení vždy antény odpojím.
Jj, varianta obětované antény je investičně průchodnější.
Proč je ten panel (předpokládám že s koax konektory) neuzemněný? Měl by být sakra dobře uzemněný, a na něm ty přepěťovky od Broka. Na výstup vysílače bych je dal taky.
- tomasjedno
- monterjirka
Jedna věc, kterou je možné považovat za základ:
Hamshack si definujte jako jednu zonu bleskové ochrany a vše, co do ní vstupuje, se snažte přivádět v jednom místě a chránit proti jedné společné zemi:
- spojit to, co se spojit dá (voda, topení, uzemnění, PE potenciál sítě,...), co spojit nejde, to chránit přepěťovou ochranou (bleskojistkou) proti "tomu zemnímu uzlu"