Bleskojistka v anténním svodu?

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pavel1953

Bleskojistka v anténním svodu?

#1 Příspěvek od Pavel1953 »

Zdravím pánové, mám dotaz. Nevíte někdo, jaká norma určuje použití bleskojistek v anténním svodu? Jedná se o jak přijímací tak vysílací anténu. Je nutná nebo ne? Nikde jsem to nemohl najít, určitě špatně hledám.
Díky za přečtení.
Pavel
popopepe

#2 Příspěvek od popopepe »

jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Zmiňovaná nová norma pro hromosvody je určitě vynikající, ale nepovedlo se mi nikde najít jak ochránit anténu na rotátoru dlouhou 4 m ve výšce 3 m nad hřebenem střechy a už vůbec neexistuje možnost ochránit vertikální anténu MFJ-1798 na izolačním sloupku, vysokou přes 6 m, která vyžaduje až 9 m vzdálenost od vodivých vertikálních přemětů. Projektant hromosvodů se lehce pousmál a řekl, že nezná reálné řešení.
ok1hga

Re: Bleskojistka v anténním svodu?

#4 Příspěvek od ok1hga »

taky by mě zajímalo jak ochránit podle normy anténu dlouhý drát 83m na konci na izolátorech . . .
tomasjedno

#5 Příspěvek od tomasjedno »

jirkati píše:Zmiňovaná nová norma pro hromosvody je určitě vynikající, ale nepovedlo se mi nikde najít jak ochránit anténu na rotátoru dlouhou 4 m ve výšce 3 m nad hřebenem střechy a už vůbec neexistuje možnost ochránit vertikální anténu MFJ-1798 na izolačním sloupku, vysokou přes 6 m, která vyžaduje až 9 m vzdálenost od vodivých vertikálních přemětů. Projektant hromosvodů se lehce pousmál a řekl, že nezná reálné řešení.

Pak si najděte lepšího projektanta. Řešení samozřejmě existuje - 16m stožár postavený 12 m od antény (LPL III) anebo anténu obětovat a chránit jen zbytek.
Koukněte se třeba sem http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 551.0.html
nebo se poraďte s p. Brokem na prepeti.cz - ale to asi nebude gratis, protože je to jeho obživa.
jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Mám takový neodbytný pocit, že stožár bleskosvodu 16 m vysoký ve vzdálenosti 12 m se bude na hřebenu střechy dlouhém 8,5 m (ve výšce 15,5 m nad terénem) dost těžko realizovat. Zřejmě zůstanu při současném řešení, kdy stožár s rotátorem a stožárek pro vertikál na střeše mám přímo spojeny s bleskosvodem a všech šest svodů od antén mám ukončeno zásuvkami na společném neuzemněném panelu v ham shacku. K vysílači připojuji antény pracně spojkami a po ukončení vždy antény odpojím.
OK2STO

#7 Příspěvek od OK2STO »

Zdravím, já používám na stožáru bleskojistku zařazenou v koaxu, je k dostání v GESu, je to typ SPKO-N-B širokopásmová až do 3 GHz a stojí
cca 900 Kč, velmi malý průchozí útlum . Takže se na ni podívej a rozhodni se .
¨Jarda
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

jirkati píše:Zřejmě zůstanu při současném řešení, kdy stožár s rotátorem a stožárek pro vertikál na střeše mám přímo spojeny s bleskosvodem a všech šest svodů od antén mám ukončeno zásuvkami na společném neuzemněném panelu v ham shacku. K vysílači připojuji antény pracně spojkami a po ukončení vždy antény odpojím.

Jj, varianta obětované antény je investičně průchodnější.
Proč je ten panel (předpokládám že s koax konektory) neuzemněný? Měl by být sakra dobře uzemněný, a na něm ty přepěťovky od Broka. Na výstup vysílače bych je dal taky.
jirkati

#9 Příspěvek od jirkati »

Panel je neuzemněný proto, že jsem uvažoval tak, že pokud není vytvořený vodivý spoj z kabelů k "zemi" tak proud při výboji nemá důvod téci do kabelů, které nikam nevedou. Není tedy uzavřený elektrický obvod. Možná, že uvažuji chybně.
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

Pozapomínáte na to, že blesk má k dispozici miliony voltů, a cestu si vždycky najde. Vždycky. Když už dorazil z mraku až k Vaší anténě, tak ho nějaký metr vzduchu nezastaví.
Účelem ochrany před bleskem je nabídnout mu pohodlnou a rychlou cestu do země, během níž nenapáchá škody nebo jen minimální.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Věz , že pokud Tě opravdu navštíví v obytných prostorách plnou silou , tak budeš mít jinačí problémy , než jen s vysílačkou . Tady to považuji za štěstí . Znám místa , kde pár desítek metrů od vysoké části sjel blesk do o hodně níže položené části .
monterjirka

#12 Příspěvek od monterjirka »

na www.kniska.eu se dá stahnout jak elektronická knížka, tak další informace o ochraně před bleskem a přepětím, ale právě výše popisované antény se chrání problematicky.

Jedna věc, kterou je možné považovat za základ:
Hamshack si definujte jako jednu zonu bleskové ochrany a vše, co do ní vstupuje, se snažte přivádět v jednom místě a chránit proti jedné společné zemi:
- spojit to, co se spojit dá (voda, topení, uzemnění, PE potenciál sítě,...), co spojit nejde, to chránit přepěťovou ochranou (bleskojistkou) proti "tomu zemnímu uzlu"
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“