Start asynchronního motoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Start asynchronního motoru

#1 Příspěvek od forbidden »

Potřeboval bych pro kamaráda udělat softstart pro štípačku dřeva. Nejspíš je tam asynchronní motor. Rád bych věděl, jestli to půjde udělat klasickou triakovou regulací. Vím, že otáčky tím řídit nejdou, ale myslím, že by to mohlo fungovat jako softstart. U2008B má funkci softstartu přímo v sobě, vynechám obvody nastavování sepnutí triaku a mohlo by to fungovat, s žárovkou to samozřejmě funguje.
Netuší někdo, jestli to tak fakt půjde?

Díky.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Mira80 »

Jaky to ma vykon ten motor ? Jestli uz nevyjde levneji a efektivneji koupit nejaky frekvencni menic ala SINAMIC
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Nevím, jaký má výkon, ale 16 A jistič při startu většinou vypadne. Koukal jsem na netu po štípačkách a většinou se to pohybuje kolem 1500 W. On do toho nechce moc vrážet, kupovaný softstarty stojí přes 2000,- a to je na něj moc. Frekvenční měnič bude cenou úplně jinde.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mira80 »

Jsem si vzpomnel, ze tata tyhle softstarty, alespon pro 1f motory vzdycky resil pomoci obvodu MAA436.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Však to je obdoba toho U2008B.
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Kolega na soustruhu používá jako softstart 3 ýkonové odpory a přemosťuje je stykačem.
Pokud je to štípačka doma dělaná a hydraulická tak tam motor pod 4kW nebude. Pak je třeba udělat Y/D.
Internet - metla lidstva
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Já myslím, že je to jednofázovej motor na 230 V. 4 kW by to určitě neutáhlo. Ale radši se ho zeptám, ať mi k tomu něco zjistí.

Tak jsem s ním mluvil a říkal, že je tam napsáno 3000 W F6 40 %. Tak to se nedivím, že to shodí 16 A jistič. Mimochodem co znamená těch 40 %?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

forbidden: triaková "regulace" se jako soft-start používá, nedovedu si ale představit, jak bys to zrealizoval s U2008.
rezis

#9 Příspěvek od rezis »

Je třeba zjistit co vlastně chceme regulovat. Pokud je to kupovaný stroj tak tam se hydralika včetně motoru rozjíždí až při štípaní. takže těch rozjezdů je spousta. Píst se tam vrací pružinou a motor v té době stojí. tomu by odpovídalo i těch 40% času asi se zátěží. (myslím)
Internet - metla lidstva
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Mira80 »

rezis píše:Kolega na soustruhu používá jako softstart 3 ýkonové odpory a přemosťuje je stykačem.
Pokud je to štípačka doma dělaná a hydraulická tak tam motor pod 4kW nebude. Pak je třeba udělat Y/D.

taky bych to videl na ten Y/D nez nejakej softstart

Pro inspiraci moje samodomo (3kW 6pol), stipaci sila ~100 kN
Přílohy
Obraz722a.jpg
(130.9 KiB) Staženo 130 x
Obraz721a.jpg
(147.2 KiB) Staženo 150 x
Obraz718a.jpg
(237.5 KiB) Staženo 141 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

AmarokCZ píše:forbidden: triaková "regulace" se jako soft-start používá, nedovedu si ale představit, jak bys to zrealizoval s U2008.

Ten obvod to má přímo v sobě, koukni do datasheetu.

rezis píše:Je třeba zjistit co vlastně chceme regulovat. Pokud je to kupovaný stroj tak tam se hydralika včetně motoru rozjíždí až při štípaní. takže těch rozjezdů je spousta. Píst se tam vrací pružinou a motor v té době stojí. tomu by odpovídalo i těch 40% času asi se zátěží. (myslím)

Tomu obvodu častý spínání nevadí, nemusí se čekat na žádný vybití kondíku, nebo něčeho.

Y/D je co? Hvězda/trojúhelník? Já motorům nerozumím, ale netýká se toto jen třífázových?
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mira80 »

Jasneze ze se Y/D tyka jen trifazovych, jde o to, jak zapojis konce vinuti, zda od vsech tri vinuti jedny konce spojis do uzlu a na dalsi pripojis faze, to je potom HVEZDA, znacene Y anebo vzdycky vemes konec jednoho, spojis se zacatkem druheho, konec druheho se zacatkem tretiho a konec tretiho se zacatkem prvniho a do tech spoju das faze, to je potom trojuhelnik, znacene D, u hvezdy je nizsi vykon motoru a samozrejme take odebirany proud, u trojuhelniku je vykon vyssi a take proud vyssi, proto se vetsi motory rozjizdi prve timhle zpusobem, ze se nejdriv pripoji k siti do hvezdy a az se rozjedou, tak potom do trojuhelnika. je ovsem otazka, jak ona stipacka funguje, zda motor bezi trvale ci nikoliv atd. to bys mel zjistit
rezis

#13 Příspěvek od rezis »

forbidden píše:Y/D je co? Hvězda/trojúhelník? Já motorům nerozumím, ale netýká se toto jen třífázových?

Ano týká. Ale my pořád nevíme jak velkou věc chceme řešit :?
S tím softstartem nevím co bude dělt když to bude v zátěži. 4lověk to popustí a znovu. Jako že se to bude muset rozjet pod plnou zátěží.
Internet - metla lidstva
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mira80 »

rezis píše:
forbidden píše:Y/D je co? Hvězda/trojúhelník? Já motorům nerozumím, ale netýká se toto jen třífázových?

Ano týká. Ale my pořád nevíme jak velkou věc chceme řešit :?
S tím softstartem nevím co bude dělt když to bude v zátěži. 4lověk to popustí a znovu. Jako že se to bude muset rozjet pod plnou zátěží.

Tak treba ventilatory taky rozjizdime softstartama a je to vlastne rozbeh do zateze, ale v pripade tlaceni oleje do pistu uplne pod parou to bude samozrejme vyzadovat patricny softstart.
Videl bych jako nejschudnejsi reseni poridit mensi stipacku nebo vetsi jistic
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Sice jsme se nedozvěděli dosud jde-li o1či3fáz , ani jestli o mechaniku , či hydrauliku či vůbec štípací kužel .4 kW motor na kuželu se zastaví jako prd , a naopak u hydruliky mám 1,5kW . Obé mám doma a pracuji s tím . Ale pokud tam má 1fáz , tak ať vymění za 3fáz a má vyhráno .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“