Nahrávání zvuku

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eva22

#16 Příspěvek od eva22 »

Hill

Aha ten zevnitř magneťáku mám taky, ale to je jen takovej malinkej váleček asi 1x1 cm... To myslíš že by bylo lepší než tyhle na těch fotkách?

A jak to myslíš že bude monofoní nahrávka? Když mluvím do mikrofonu tak to snad je vždycky monofoní ne?
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Přesně tak, mike vstup na zvukovici je vždycky mono, ale jsou i aplikace, které nahrávají stereo - jen na to musí být předzesík za mikrofonem a patřičná zvukovice, ta integrovaná na mámoprkně to neumí. Stran elektretových mikráčků fí1cm x výška 1cm - divila by ses, kolik "vezmou" - jejich šířka pásma je velice solidní, běžné typy "chodí" až do 20kHz, jen ty malé mívají omezení už na 12-15kHz. Naopak ty starší dynamické, které bývaly v příslušenství magnetofonů řady B, mívají charku ušmiknutou někdy i jen na 10kHz. Záleží na typu a provedení, ale ty malé elektreťáčky jsou obecně kupodivu velice kvalitní.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
eva22

#18 Příspěvek od eva22 »

Jo já vím já sem viděla taky v programu že tam ukazoval že nahrává stereo... Ale to je přece už z principu nesmysl ne? Když mluvím do mikrofonu tak ať mám jakoukoliv techniku tak ta nahrávka musí být vždycky mono ne? Když sem 1 člověk a mluvím do 1 mikrofonu :-) I když to nahraje 2 stopy tak budou obě stejný ne?

To jedině že by byly 2 mikrofony a každej na jiný straně jak sou repráky tak pak by to mohlo být stereo..

Tak myslíš že mám vzít ten malej mikrák vymontovanej ze starýho magneťáku a přiletovat k němu 2 káblíky a zástrčku a bude to lepší ? i než třeba ten od zvukoměru?
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Jo, pokud má 2 vývody, tak by to mělo stačit.
A k té nahrávce - je vždycky STEREO, protože je nahrávaná do 2 nezávislých kanálů, ale protože v obou je fázově i úrovňově shodný signál, ve výsledku to znamená monofonní reprodukci.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Nestačí dva dráty, leda bys našla v manuálu od té zvukové karty, že umí napájet elektretový mikrofon po signálovém vodiči.
Nejčastěji se mikrofon připojuje tak, jak je v příloze.
Ostatně dost se tomu věnovalo v tomto vláknu.
Přílohy
PC_mike.jpg
Symbol baterie a vývodu nf naznačují pokračování obvodů na zvukové kartě.
(8.33 KiB) Staženo 59 x
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od AmarokCZ »

Hill: 2 dráty stačí, protože prakticky všechny koupené mikrofony mají napájení mikrofonu propojené s výstupem protože oddělovací kondenzátor (na tvém obrázku 4u7) je už v PC.
jakubrosler

#22 Příspěvek od jakubrosler »

Já používám ten mikrofon k páskovému magneťáku a jsem plně spokojen, hlavně nemusim mluvit přímo do toho, můžu to mít klidně schovaný za monitorem a furt je to dostatečně hlasitý, jenom jsem musel dodělat zapojení uvedený tady: http://www.belza.cz/pcamp/mic.htm uplně dole, akorát jsem místo vstupního jacku dal pětikolík na kabel a zabudoval to zapojení přímo do něj.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Amarok: jo, u noťasů Acer máš pravdu (jak trojková, tak šestková řada, takže zřejmě i ty "mezi"), tam skutečně jde napájení po živém a mikrofony, které používám u dále jmenovaných počítadel, si s nimi nerozumí, protože Dell Latitude C má u interní zvukovky napájení na prstýnku a živý na špičce, zrovna tak integrovaná zvukovka na MB Epox 8RDA3+ i externí karta Soundblaster, co má syn na svém kompu.

Eva22: i když hovoříš do jednoho mikrofonu, v okamžiku, kdy budeš chtít tento záznam nějak zpracovat, třeba zalituješ, žes ho nenechala samplovat rovnou ve stereo: programy pro editaci zvuku nemusí umět s monofonním záznamem pracovat, některé přehrávače ho nemusí umět přehrát. V lepším případě ti waveeditor umožní převzorkovat monofonní záznam do některého z běžných dvoukanálových formátů, čímž záznam obvykle poněkud utrpí.
Proto je jistější pořídít záznam rovnou do obou kanálů. Máš ještě možnost v nastavení mikrofonu panoramovat jím ze středu (v obou kanálech stejná úroveň) na obě strany (až po stav, kdy je v jednom kanálu plná úroveň, v druhém nic), to se ale používá se záměrem pozdější mixáže s jiným záznamem - když přesně víš, co s tím chceš dělat, může to věci usnadnit, jinak je to spíš zkomplikuje. Tak řekněme, že to nasampluješ do dvou kanálů, ale "uprostřed".
Když pak takový záznam pustíš, bude mono, ale v obou kanálech stejný signál, takže bude znít ze středu mezi reproduktory nebo sluchátky.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Stereo signal sa z monofonneho predsa vyrobi trivialne bez akejkolvek straty kvality - jednoducho sa skopiruje do druheho kanalu.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od AmarokCZ »

Hill: o Acerech jsem nemluvil, s takovýma sračkama jsem se naštěstí v životě osobně nesetkal. Asi jsi mě nepochopil, vždycky jsem se setkal jen s provedením viz zde a zde a o tom jsem taky předtím psal
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

rnbw píše:Stereo signal sa z monofonneho predsa vyrobi trivialne bez akejkolvek straty kvality - jednoducho sa skopiruje do druheho kanalu.

Obávám se, že Eva nemá ani externí zvukovku ani software, v němž by to šlo.
Proto doporučuji cestu téměř univerzálně nejschůdnější a nejsnáze zvládnutelnou.
rnbw: však o obou provedeních píšu. Jen doma mám první ve třech počítačích, druhé ve dvou. A mikrofony záměnné jsou jen u externí zvukovky, kde si to lze přepnout (ty starší mají oddělovací kondík v sobě bez ohledu na to, že karta má na vstupu další).
A s Acery dělat musím, protože mám v obou firmware dvou různých výrobních linek a instalace obou sw do jediného počítače skončila vždy fiaskem při použití toho dříve instalovaného. Bohužel za rozumnou cenu pro tak občasné využití jiná značka se sériovým rozhraním nebyla. A ani jeden z firmwarů převodník USB-RS232 neidentifikuje. Buď mám kliku na dobré kusy, nebo pověst o sračce Acer poněkud přehání. Ale to je OT.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“