převodník na termočlánek

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
antosm

převodník na termočlánek

#1 Příspěvek od antosm »

Jelikož se mě občas stane že u kotle na ulí zapomenu přivřít komínovou klapku a kotel hoří jako ďas a kouřovod je rozpálenej jako pětník.
Chtěl bych měřit teplotu kouřovodu od kotle přiložením termočlánku typu K (chromel/alumel) s citlivostí 41uV/°C. a připojit ho na analog. vstup malého PLC - Crouzet se vstupním 1 - 10V.
Proto potřebuji postavit nějaký jednoduchý převodník pro termočlánek z mV na V. Nejde mě o žádnou přesnost jen potřebuji aby třeba při 300°C bylo napětí z termočlánku místo asi 2mV třeba 5V. A nejlépe když to pujde postavit ze součástek které najdu v šupliku (tranzistory atd.)

Předem dík za jakékoli rady.
Jindra2

#2 Příspěvek od Jindra2 »

My jsme měřili u kotle na uhlí teplotu topné vody a poplach byl při 90°C.
Čidlo na výstupní trubce u kotle z obyčejné Si diody a zaizolováno. Zároveň při 60°C se pouštělo oběhové čerpadlo a v bytě byla indikace teploty vody z pásku LED diod (A277).
Jindra
PS: zapojení 4 OZ a pár tranzistorů, schema bych ještě našel.
Přílohy
P8260104.JPG
(168.44 KiB) Staženo 236 x
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

Pokud máš termočlánek v šuplíku a jde ti jen o signalizaci, nikoliv o přesné měření, tak ti budou stačit 2 operační zesilovače (v sérii, každý zasílení okolo 30). Na nastavení zesílení použij odpory okolo 10 kOhm, ať nemáš velký šum. Jen je problém, že měříš stejnosměrné napětí, takže potřebuješ nulovat offset nebo sehnat operák s malým offsetem, OP07 by měl vyhovět bez nulovaní.
Studený konec termočlánku vyveď co nejdál od kotle - termočlánek měří rozdíl teplot.

Osobně jsem na toto měření používal AD597 - má v sobě kompenzaci studeného konce a termočlánek jsem přiletoval přímo na nohy švábu - měřilo to velmi přesně, jen nevím, jestli tento šváb se dá normálně sehnat - stál okolo 250 Kč.
antosm

#4 Příspěvek od antosm »

Našel jsem doma LM 741 zkoušim neco zbastlit, ale nemuzu najit na netu zadne vhodné jednoduché zapojení s termočlánkem.

Zatím moc dík.
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

Kdybych už něco začal bastlit, tak to udělám asi takhle:

Ty LM741 mají obrovský vstupní offset - to je nahovno...
Přílohy
termoclanek.gif
(4.37 KiB) Staženo 390 x
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Cust píše:Kdybych už něco začal bastlit, tak to udělám asi takhle:

A co vstupní proudy a nastavení vstupního souhlasného napětí?

Cust píše:Ty LM741 mají obrovský vstupní offset - to je nahovno...

Ale mají nulování.
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

To pro indikaci stačí i když jsem to OP07 nekontroloval... ale, neděláme metrologii...
Nulovaní mají, ale (pro mne) raději bez ní... i když na bastl je to jedno - ta kalibrace není až taký problém...
antosm

#8 Příspěvek od antosm »

Teď jsem našel jeden OP07 víc nemám a objednávat se mě moc nechce (poštovné je drahé). Tak se chci zeptat neni nejaké jednoduché řešení s jedním OP07. Opravdu nejde o presné merení +-20°C.

A moc děkuji za vaše příspěvky.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Cust píše:To pro indikaci stačí i když jsem to OP07 nekontroloval... ale, neděláme metrologii...

Neděláme, ale kudy ty vstupní proudy budou běhat a jak se na vstupu nastaví souhlasné napětí v pracovním rozsahu? Takhle ti to klidně odjede mimo IVR a bude to mít výstup trvale v saturaci.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“