řízení ventilátoru pomocí MCU
Moderátor: Moderátoři
Na schématu dole místo zenerky a odporu na vstupu zapoj ten řídící drát.
- elnovy
- Doporučuje se dohled statného moderátora
- Přílohy
-
jezekv[1].jpg- (18.56 KiB) Staženo 79 x
Povolání: Vývoj elektroniky+DPS
Zájmy: Programování C++ ,assembler
- elnovy
- Doporučuje se dohled statného moderátora
dc motor jeho otacky jsou umerne napeti proud si veme podle zateze tedy podle toho kolik prace motor vykonava
Povolání: Vývoj elektroniky+DPS
Zájmy: Programování C++ ,assembler
Tie zapojenie s jedným tranzistorom ani v SE ani v SC zapojení nevybudíš z digiklimatizácie - pri 11V by to muselo dať 100 až 150mA s výstupným odporom 1-2Ohmy. V tom SC (emitorový sledovač) to bude najhoršie.
Nech ventilátor potrebuje 15A, do báze musíš napchať v aj 150mA (H21E=100, pre IC=15A,Uce=3V).
V takom jednoduchom zapojení (aj s prípadným prúdovým tranzistorovým zosilňovačom s beta=100) výkon motora a otáčky budú závislé na teplote a napätí palubnej siete (H21E lieta ako besné).
Originálne zapojenia koncového stupňa mávajú 2 ks 15A tranzistory. Výkonnejšie ventilátory v tom "naplno" zopne ešte paralelné 35A relé.
Niektoré digi klimatizácie majú operák už v riadiacej digi jednotke a z motora do digi ide vodič spätnej väzby. Pozná sa to tak, že na riadiacom vodiči (bez sp. väzby) je stále napätie ako pre plný výkon - to asi nie je tvoj prípad.
Preto som ti také zapojenie ponúkol. Motor bude mať úmerné otáčky vstupnému napätiu. V postate, vstupné napätie bude aj na motore(10k odpor mierne zdvíha napätie na motore asi o 10%-môže sa vyhodiť).
Zapojenie s výkonovým polovodičom typu N by bolo zložitejšie a menej spoľahlivé. Museli by sa vstupné napätia zrkadlovo otočiť.
2....11
4....9
...
11...2