Analýza lineárního harmonického obvodu v ustáleném stavu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#31 Příspěvek od mtajovsky »

No, jdu sem už pozdě - ale přece. S uzlovými napětími by to byly jen 2 rovnice, není-liž pravda? V tom případě bych si zadané impedance nejdříve možná přepočítal na admitance pro jednodušší tvar rovnic.
half11

#32 Příspěvek od half11 »

pokud bych to řešil metodou uzlových napětí tak bych začal takto :
Obrázek

akorát nějak se mi nezdá U4 a U6
piitr
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od piitr »

Jo, vyřešit to jako soustavu. Tři rovnice není zase tak moc. Akorát ty komplexní čísla to trochu kazí. Je to nepřehledné. Pokud máš na to řešení soustavy nějaký nástroj, není to problém. Pokud bych to dělal ručně, asi bych si to spíš rozepsal na 6 rovnic o 6-ti neznámých. Z každé té komplexní rovnice udělat dvě - jednu pro reálnou a druhou pro imaginární složku. Je to sice hodně rovnic, ale zase asi budou jednoduché.
half11

#34 Příspěvek od half11 »

jsem to zkoušel dát do Matlabu a bohužel mi to nějak nešlo... :-( mno tak se asi pustim do toho řešení o 6 rovnic, bylo by možné že by jste mi to potom zkontroloval..??
half11

#35 Příspěvek od half11 »

takže ty 3 rovnice takto..??

Obrázek

a je to takto správně..??
mtajovsky

#36 Příspěvek od mtajovsky »

half1 << nějak moc nerozumím, jak byste začal s těmu uzlovými napětími, nicméně byste měl skončit u 1. Kir. z. (možná je to 2. to je jedno), tedy že součet proudů do uzlu je 0. :) A proud tekoucí nějakou větví do uzlu bude uzlové napětí nebo rozdíl uzlových napětí na té větvi krát admitance větve - proto jsem psal, že bych si nejprve impedance větví přepočítal na admitance. U větve se zdrojem bude v rozdílu napětí vystupovat i napětí zdroje.

Na rozdíl od smyčkových proudů budete mít jen 2 rovnice, ale na druhou stranu jako výsledek nedostanete přímo žádané proudy, ale uzlová napětí. Z těch si pak proudy jednoduše spočtete.
half11

#37 Příspěvek od half11 »

tak paráda, povedlo se mi to napsat v Matlabu tak jsem to zpočítal.... každopádně děkuji za pomoc....
Odpovědět

Zpět na „Poradna“