solarne dobijanie autobaterie| DC-DC alebo pulzne nabijanie?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

tomasjedno píše:
PeteBurns píše:Práveže je to dosť strašné, cucať z panelov 16A, keď by sa teoreticky dalo vyše 20A

Když se koukneš na ty teplotní charakteristiky, tak pochopíš, že z 18V fotočlánků dostaneš v letních vedrech do 12V akumulátoru prakticky to samé s měničem jako bez měniče.

prave preto je celkom vyhodne tie panely v lete chladit.

Inac, na tu konverziu by som vybral nejaky multifazovy synchronny buck convertor.
Mozno by sa dala vykuchat nejaka zakladna doska a upravit ako to spravil danyk.

http://www.danyk.wz.cz/sniz2f.html
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#17 Příspěvek od PeteBurns »

tomasjedno píše:Když se koukneš na ty teplotní charakteristiky, tak pochopíš, že z 18V fotočlánků dostaneš v letních vedrech do 12V akumulátoru prakticky to samé s měničem jako bez měniče.

No tie charakteristiky sú moc všeobecné a moc by som sa na ne nespoliehal, okrem toho panely mám celou plochou nalepené na hliníkovej streche a nonstop tam fúka príjemný vietor, takže ich teplota nebude nejaká extrémna, určite by bolo zaujímavejšie to prakticky vyskúšať, ako to hneď teoreticky zavrhovať, už len kvôli všetkým skúsenostiach pri stavbe ďalšieho meniča :wink:
Ešte som zabudol dodať - ako som spomenul, tie charakteristiky sú dosť zavádzajúce, rastúcou teplotou to napätie na paneli stopro neklesá tak, ako je to tam nakreslené, pretože som menil jednu spätnú diódu, panely boli teplé, a pekne ma to skopalo, po zmeraní - napätie bolo 24V, presne rovnaké, ako aj keď sú panely studené, určite nebolo o niekoľko voltov nižšie...takže vieš, prečo takýmto všelijakým údajom moc nedôverujem...je to niečo podobné, ako údajná teplotná chyba pri medenom kábli, použitom zároveň ako bočník pri meraní prúdu - ja som si nevšimol žiadne rozdiely, či je zima, či horúco...to je ten povestný Ekkarov rozdiel medzi teóriou a praxou - niekedy niečo teoreticky nemusí byť ktovie čo, pritom v praxi to môže byť super, alebo teoreticky sa niečo môže zdať super, no v praxi to nie je nič moc, toto bude asi častejší prípad bežných bastliarov :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“