Úprava Studiosolo 130 a 132

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bospol

Úprava Studiosolo 130 a 132

#1 Příspěvek od Bospol »

Zdravím, máme ve zkušebně dva zesilovače studiosolo 130 a 132. Dříve používané na kytary. Teď jsem si,ale pořídili nový aparát a tak mě napadlo, že máme jen dva odposlechy a na vystoupení je to sakra málo. Tak jsem si řekl, proč nevyužít ty dva zesilovače. Už dříve jsem se někde dočetl, že ty tesly mají hodně citlivý vstup určený hlavně nástrojům. Když jsem do nich zkusil pustil linkový výstup z mixpultu, tak bych řekl, že je to pravda, zesilovače se rychle přebudí a hodně zkreslují. Měl bych proto otázku, možná je zcestná a možná nic takového nejde. Dal by se ten vstup nějak elegantně předělat, aby nebyl tak citlivý?
Na repromanii mi poradili přemostit předzesilovač a vyvést si vstup rovnou na koncák.
Ještě mě napadlo, jestli třeba nejde nějak před vstupem upravit linkový vstup a snížit jeho úroveň. Když jsem se díval na schéma mixážního pultu (soundcraft Em8), tak je mikrofonní i linkový vstup zapojen do předzesilovače. akorát linkový je ještě něčím oddělen. je to blokové schéma, takže je tam jen obdélník a v něm -15 db. Ale jaká součástka sníží citlivost o 15 decibelů nevím...a nikde jsem nic konkrétního nenašel..
Moc děkuju za případné rady.
Každopádně bych byl rád, kdyby se zachoval i vstup na nástroj.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Jestli to Studiosolo 130 má na konci 2x KD503 a budící trafo, tak se na to rovnou vykašli.
Bospol

#3 Příspěvek od Bospol »

A jaký je důvod? Moc se v tom nevyznám...
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Zkreslení jak prase.
Bospol

#5 Příspěvek od Bospol »

Zrovna teď nemám ty zesilovače po ruce. Ale až půjdu do zkušebny tak se na to kouknu. A kdyby tam ty KD nebyly, je nějaká možnost jak to provést?
Moc dík za rady!
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , sendyxi , ale při 100 a více dB okolního "hluku"na odposlechu těžko něco poznat . Jinak takovou součástkou bývá potenciometr .
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Sorry, ale přechodové zkreslení těch starých ústředen pozná i hluchý, myslím tím celou tu slavnou řadu "zesilovačů pro hlásné účely" aneb pushpull 2XKD503 .
mmjuz

#8 Příspěvek od mmjuz »

BOBOBO píše:Nevím , sendyxi , ale při 100 a více dB okolního "hluku"na odposlechu těžko něco poznat . Jinak takovou součástkou bývá potenciometr .

Ono to zkreslení samo o sobě třeba půjde překousnout, ale díky nárustu vyšších harmonických se to bude vazbit s každým mikrofonem ve všech směrech, tak to stejně bude k ničemu.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

Tyhle zesilovače se hodí leda k odposlechu do zkušebny, při živých vystoupeních jsem měl jen samé problémy. Pominu-li poruchovost a děsný zvuk, byly to už zmíněné problémy s vazbením a navíc jsem se setkával s problémem změny parametrů (zkreslení) při zahřátí/ochlazení takže se majky musely "rozmístit podle teploty" :lol: :lol:
A jako hlavní zesilovače - to v žádném případě. Mívají problémy se zakmitáváním kousek nad 20kHz takže ti najednou v klidu shoří výšky na bednách... Je to zkrátka hnůj!
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
matus15

#10 Příspěvek od matus15 »

to možno 130 kde je koncák AUJ635, ale v studiosole je oblubeny koncak AUJ637, teda 4x KD503, ma to ochrany a nema vystupne trafo. 130 je fakt hruza des, ale v pouzivani 132 nevidim problemy
jef111
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jef111 »

Jo ten bez trafa se celkem dá, ale kmitá taky rád :(
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Tobě musely ty koncáky asi hodně ublížit. By mě zajímalo, jak jsi je připojoval na nízkoohmové bedny? Kontroloval jsi Boucheroťáky? a pokud je používáš na takovéto účely, je dobrý vyhodit desku elektronické ochrany. Pak to ale není zkratuvzdorný (ale nekmitá to)

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
..to bude jen ňákej odpůrek
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Tohle je hodně blbý nápad, velmi rychle to končí totálkou.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jef111 »

To:mi-ro
Já už je naštěstí hezkou řádku let nepoužívám :D
Měl jsem v aparátu svého času 4 kusy studiosola 130 a mixpult AZLko a prakticky nebyla chvíle kdy by všechno fungovalo na 100%. Furt nějaké stuďáky, elyty, oxidující kontakty těch nesmyslných modulků... a ještě k tomu všemu mizernej zvuk. Výškáč jsem si tím spálil dvakrát a pak jsem musel obstarat normální zesilovač kterej šlape dodnes bez jediné opravy...

No a bývaly k nim připojený 8-ohmový ARMka, každej zesák budil jednu bednu klasicky z výstupu pro 8ohm. Jaký Buocheroťáky máš na mysli?
... Vyřazovat ochrany je v praktickým životě sebevražda, to bych přišel ještě i o basáky 8O
www.sigmaphon.cz
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Sorry, ona 130 uměla i 8 Ohmů. Boucheroťák je RC člen zapojený na výstupu zesilovače. Služí právě ke zvýšení stability v nadzvukových kmitočtech. Tady je to tuším cihlák odpor 3,3 Ohmu do serie s M22 kondem. Najdeš je přímo na výstupáku a odpor bývá často přerušený. Pak to je hodně nestabilní. Zesilovače s výstupákem mají jednu výhodu, o basáky se nemusíš obávat, tady se při poruše ss složky na repráky nedostane.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“