Sluchátkový zesilovač napájený napětím z USB
Moderátor: Moderátoři
Sluchátkový zesilovač napájený napětím z USB
Potřeboval bych postavit sluchátkový zesilovač který by byl napájen z USB tedy +5V , mám to na notebook a i na plný pecky to moc do sluchátek nehraje ... ale nevím jaký mám použít IO , moc se těch typech nevyznám.
tak rád bych se zeptal jestli něco takového už někdo stavěl ? a nějakou tu radu jestli to vůbec půjde atd..
děkuji..
doma na to používám externí repračky 5.1 takže když potřebuju tak jedu na sluchátka přes zesik v bednách , tam si to zesílim jak potřebuju...
Ale když jsem pryč z domu a pustím si nějaké veci z netu tak je mám většinou potichu .. ja vím je to kvalitou těch medií....
Ale prostě aspoň tech pár mWattíku by se hodilo na víc ..
MP3 nebo film, klidně může hrát potišeji, to záleží co dotyčný člověk nastavil při grabování/převodu.
Ono je fakticky divné, že by noťas nevybudil sluchátka, když já na noťasu dám volume na max, nelze mít sluchátka na uších
Podívej se na net, zadej do ujce Googla slova "C-moy headphone amplifier" a čti - je to napájeno jednou nebo dvěma "devítivoltovkami" a hraje to do sluchátek poměrně pěkně - já jsem použil operák OPA2134 a napájení jednou destičkovkou. Odběr byl kolem 30mA, takže kdybys měl měnič, pracující s kmitočtem aspoň 50kHz a dělající z 5V poskytovaných USB portem cca 10-12V/40-50mA, měl bys vystaráno i bez baterek.
A kutilmile - nelituju tě
Také se poslední dobou rozhlížím jaký zesilovač pro sluchátka si postavit. Nejvíc se mi zatím líbilo zapojení s NE5532 + BD134,140. Před nějakou dobou jsem poslouchal zvuk ze samotného NE a byl jsem s tím vcelku spokojen. Proto jsem našel zalíbení i v jeho posíleném zapojení. Myslíš, že CMoy v originálu nebo s tebou vybraným OZ bude hrát v porovnání s NE+trandy lépe ?
Díky
Pro Skaye: uvědom si, jaké potřebuješ pro ten "koncák" s BD139/140 napájení, abys měl aspoň trochu výstupního výkonu. Na 5V rozchodíš nějaký moderní operák jako jsou OPA nebo moderní LT11xx, ten dnes už stařičký (ale furt dobrý - za jistých podmínek!!!) NE5532 už bude na hranici svého minimálního napětí. Dál - zesílení signálu z nějakého playeru nebo výstupu počítače nemůže být nekonečné, můžeš použít hodnotu nanejvýš 2x až 5x a to už budeš muset mít na vstupech děliče, abys to neměl přebuzené.
EKKAR píše:Uvědom si, že veškeré přehrávače co kde uvidíš, používají i při napájení 1xAAA nebo 2xAAA výstupní zesilovače ve třídě D (PWR) a u těch se výstupní napětí určuje "poněkud" jinak, než u lineárních stupňů. Takže neplácej blbosti a vem do ruky kalkulačku...
Neplácej blbosti ty, zesilovač ve třídě D dodá při stejném napájení do stejné zátěže stejný maximální výkon jako lineární zesilovač s rail-to-rail výstupem.
EKKAR píše: uvědom si, jaké potřebuješ pro ten "koncák" s BD139/140 napájení, abys měl aspoň trochu výstupního výkonu...
Napájení neřeším, trafíčko 2x15V nebude problém. Dělič na vstupu pro ovládání hlasitosti bude samozřejmně taky. Akorát jsem viděl, že se do serie se sluchátky přidává odpor. K čemu tam je ? je to jakési impedanční přizpůsobení ?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
BUFF.gif- AMP
- (12.62 KiB) Staženo 2098 x
Kdežto lineární stupeň má saturační napětí závislé na proudu koncovým stupněm (na momentální hodnotě zesílení a kolektorového proudu), aby měl linearitu a co nejvyšší účinnost při malém napájecím napětí, musí to být třída B nebo lineárnější AB, to znamená dvě saturační napětí v sérii - prostě proti "déčku" je to nebe a dudy. A ani v případě rail-to-rail operáku to není jiné.
Pokud se chceme bavit o přídavném sluchátkovém zesilovači k notesu nebo telefonu, musíme si především uvědomit, že rail-to-rail obvody mají uplatnění tam, kde je opravdu požadovaná práce až těsně k hranici napájecího napětí - což se ne zrovna slučuje s technikou Hi-Fi, kde každé přiblížení se k hranici Unap z kterékoliv strany zavání přechodem do limitace a z toho plynoucího zkreslení "clip" - o které nikdo nestojí. Abychom si zachovali rezervu nutnou pro aspoň zdání nějaké přebuditelnosti, dost dobře se nemůžeme pohybovat při zátěži 32Ω v oblasti napájení ±2,5V - bezpečná oblast vybuzení lineárního koncového stupně se bude i v nejideálnějším případě pohybovat v oblasti nanejvýš ±2,3V (špička-špička 4,6V) bez rezervy pro přebuzení. Pokud se přiblížíš víc k Unap, koleduješ si o limitačku. Kdežto pokud použiješ FETový D-stupeň, můžeš se dostat o dobré dvě desetiny voltu dál - pokud použiješ tranzistory s minimálním RDSON, můžeš se přiblížit k Unap až na pouhou desetinu voltu a pořád ještě nebudeš riskovat zkreslení způsobené limitací - to mám na mysli, když říkám, že dosažitelné výstupní napětí "déčka" se určuje za jiných podmínek, než u lineárního stupně.
Ten Macurův buffer je vlastně výstupní část Dispre buzená operákem ve funkci napěťového zesilovače. Napětí ±15V je dobrá volba, celý problém tohoto vlákna se ale komíhá kolem toho, jak fog-eyemu pomoci dosáhnout vyšší výkon do sluchátek pouze s napájením z USB portu...
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduše: měnič 5V -> "cosi" (alespoň -+5V).EKKAR píše:Ten Macurův buffer je vlastně výstupní část Dispre buzená operákem ve funkci napěťového zesilovače. Napětí ±15V je dobrá volba, celý problém tohoto vlákna se ale komíhá kolem toho, jak fog-eyemu pomoci dosáhnout vyšší výkon do sluchátek pouze s napájením z USB portu...
Navíc se mi zdá docela divné, že na NTB hraje výstup potichu, protože na NTB je výstup vždy SLUCHÁTKOVÝ a tudíž by na něm mohlo být klidně 2Vrms.