Měření kmitočtu na generátoru
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Měření kmitočtu na generátoru
Měření kmitočtu probíhá tak, že se měří doba 32 průchodů sinusovky nulou na sestupné "hraně" ,výsledek se dělí 32 a přepočítává na kmitočet (t.j. necelý 2 měření/sec).
V čem je problém, je to měření kmitočtu. Dokud je generátor bez zátěže, ukazuje kmitočet kolem 51Hz. Po připojení na zátěž kmitočet klesne, ovšem občas se stane, že měření začne "kmitat" a ukazovat nesmysly od 40 do 50Hz, což není v praxi možné, aby kmitočet/otáčky generátoru tak rychle kolísal.
Nemám bohužel možnost změřit to osciloskopem, protože na vlastní oči jsem tuhle závadu nikdy neviděl.
Jde mě o to, jestli nemáte zkušenosti se diesl-generátorem, jestli měření kmitočtu neprobíhá moc "rychle", t.j. měřit na delším intervalu, protože já sám nejsem schopen nasimulovat situaci, kdy se měření takhle zblázní...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pokud to nedělá nic jinýho, tak bych to dělil 64/64 a mírně zvětšil otáčky generátoru, např. aby to ukazovalo 53 Hz bez zátěže- tím se decentně zvětší stabilita, taky jde dát na hřídel těžší setrvačník.
P. S.: Pokud je ten alternátor hnanej řemenem, tak se podívej, jestli neprokluzuje a jestli to dál kmitá, tak místo digitálu tam dej ručku- ta nikdy nelže!
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
S tím přepnutím na 64/64 souhlasím, to jsem udělal, uvidíme, co to provede. Kdybych si to tak mohl oměřit, jenže to se projevuje naprosto náhodně a silnoproudaři ssebou osciloskop nevozí. To je pak těžká práce...
Divný je , že to mělo vždycky snahu ukazovat spíš míň, což by muselo znamenat, že občas prostě jedna sinusovka neprojde nulou, což je blbost. Jakoby ji to vynechalo...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak jazýčkovej měřák bohužel neumí poslat sms
Tiahlo uzatváracej klapky malo v strede deformáciu - pravdepodobne ho sústružník upol do sústruhu pri generálke.
Chyba sa prejavovala tak, že po vyregulovaní bolo zariadenie stabilné niekedy aj jeden deň a potom sa roslietalo.
Po vyleštení tiahla bola chyba odstránená.