Měření kmitočtu na generátoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Měření kmitočtu na generátoru

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám takovou modelovou situaci - síť + ups + generátor a obvod, který měří jeho kmitočet. Vypadne elektrika, naskočí UPS, nastartuje se generátor a po chvíli se přepne z ups na generátor.

Měření kmitočtu probíhá tak, že se měří doba 32 průchodů sinusovky nulou na sestupné "hraně" ,výsledek se dělí 32 a přepočítává na kmitočet (t.j. necelý 2 měření/sec).

V čem je problém, je to měření kmitočtu. Dokud je generátor bez zátěže, ukazuje kmitočet kolem 51Hz. Po připojení na zátěž kmitočet klesne, ovšem občas se stane, že měření začne "kmitat" a ukazovat nesmysly od 40 do 50Hz, což není v praxi možné, aby kmitočet/otáčky generátoru tak rychle kolísal.

Nemám bohužel možnost změřit to osciloskopem, protože na vlastní oči jsem tuhle závadu nikdy neviděl.

Jde mě o to, jestli nemáte zkušenosti se diesl-generátorem, jestli měření kmitočtu neprobíhá moc "rychle", t.j. měřit na delším intervalu, protože já sám nejsem schopen nasimulovat situaci, kdy se měření takhle zblázní...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Při zvětšení zátěže se zvětšuje i zátěž generátoru a trochu se ten generátor zabrzdí, čímž se snížej jeho otáčky a tudíž i frekvence a napětí střídaviny.
Pokud to nedělá nic jinýho, tak bych to dělil 64/64 a mírně zvětšil otáčky generátoru, např. aby to ukazovalo 53 Hz bez zátěže- tím se decentně zvětší stabilita, taky jde dát na hřídel těžší setrvačník.
P. S.: Pokud je ten alternátor hnanej řemenem, tak se podívej, jestli neprokluzuje a jestli to dál kmitá, tak místo digitálu tam dej ručku- ta nikdy nelže!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

S tím generátorem neudělám nic, to jsou profi mašiny a měly by být stabilní, už jenom proto, že jsou na poměrně velký výkony. Spíš mě jde o to, jestli nedokáže vyrobit nějakej druh rušení, kterej měření kmitočtu splete....

S tím přepnutím na 64/64 souhlasím, to jsem udělal, uvidíme, co to provede. Kdybych si to tak mohl oměřit, jenže to se projevuje naprosto náhodně a silnoproudaři ssebou osciloskop nevozí. To je pak těžká práce...

Divný je , že to mělo vždycky snahu ukazovat spíš míň, což by muselo znamenat, že občas prostě jedna sinusovka neprojde nulou, což je blbost. Jakoby ji to vynechalo...
]
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

No apotrebujes nutne merit sinusovku za generatorem? Jednodusi by si bylo vzit otacky z motoru a prepocitat to na sinus. Synchronni generator se nemuze odchylit.
Nemuze te rusit treba jiskreni ukliku na sberacich rotoru?
Internet - metla lidstva
zbek

#5 Příspěvek od zbek »

Mám v praci na starem agregatu jazýčkový měřič frekvence :D jednoduche ,levné spolehive jo tím generatorem neřídíme atomove hodiny tak mě to tak nevadí
zbek
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Musím měřit kmitočet sítě/generátoru, navíc generátor je v sousedním kontejneru, takže budem muset zjistit příčinu...

Jinak jazýčkovej měřák bohužel neumí poslat sms :lol: :lol:
]
ViPali

#7 Příspěvek od ViPali »

Mal som podobný prípad, keď kompresor, ktorý mal točiť na 7000 otáčkach lietal od 6000 do 11000 (asi 1/2 tony). To sa triasla celá budova a nedalo sa to uregulovať. Až keď sme vyskúšali všetky možnosti a zistili, že v PID regulácii nemáme rezervu a chybu treba hľadať v mechanike, zariadenie odstavili a premerali.
Tiahlo uzatváracej klapky malo v strede deformáciu - pravdepodobne ho sústružník upol do sústruhu pri generálke.
Chyba sa prejavovala tak, že po vyregulovaní bolo zariadenie stabilné niekedy aj jeden deň a potom sa roslietalo.
Po vyleštení tiahla bola chyba odstránená.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“