step down, vysoké prúdy
Moderátor: Moderátoři
procesor píše: (neviem akú má solár VA char.)
Jako zdroj proudu paralelně s diodou, proud teče do anody, takže na anodě je +. Když svítí sluníčko, zdroj dodává proud a ten, který neodebereš, teče diodou a podle toho je na článku napětí (třeba 0.8-1.2V pokud jseš nad kolenem). Když sluníčko nesvítí a z vnějšku připojíš napětí (větší než nějakých 0.5V), tak se ta dioda otevře a chová se jako spotřebič.
1) ako Vy meriate účinnosť takýchto spínaných meničov? Pretože hračkárskym merákom mi vychádza účinnosť vysoko cez 90 percent(až niekde k 95)
2) je možné merať prúd a napätie rádovo v desiatkach kHz hračkárskymi merákmi za 30 eur v nejakej presnosti? alebo sú to úplne hausnumera?
3) a z toho vychádzajúca otázka: je možná tak vysoká účinnosť pri použitej topológii(95 percent, obrázok predch. strana)?
vďaka za každú reakciu, i
edit: inak ale hodnoty čo meria procesor, sú aj napriek stále bežiacej PWM celkom stabiné(aj bez filtrácie), takže je to použiteľné do riadenia
- Přílohy
-
mppt_najnovsi.JPG- (113.58 KiB) Staženo 119 x
andrea: HIP2101 má integrovanú diódu, takže sa napája priamo z Vcc predpokladám http://www.intersil.com/data/fn/fn9025.pdf
mne sa hlavne nezdá to vysoké napätie na pine 3, ktoré mi otvára Q1. Na jednej strane ale dáva zmysel, že napätie je rovnaké ako na pine 4 z dôvodu, aby sa neznicil tranzistor, ak by bolo napríklad na pine 4 u =16V, na pine 3 by bola nula, tak počítam, že tranzistor ktorý ma dovolené Ugs max 15V by odišiel. No, radšej tu nebudem rozvíjať svoje teórie