step down, vysoké prúdy

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Burajko

#76 Příspěvek od Burajko »

Mate pravdu iginoiii,Andrea. :oops: Inak trand. Q3 je v tomto zapojeni zbytocny,kedze pouzivas synchronny generator z usmernovacom.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
procesor

#77 Příspěvek od procesor »

Q1 nezabráni vybíjanie batérie do solárneho článku preto je tam Q3...asi solar môže byť sorce/sink? (neviem akú má solár VA char. :oops: )
Andrea

#78 Příspěvek od Andrea »

procesor píše: (neviem akú má solár VA char. :oops: )

Jako zdroj proudu paralelně s diodou, proud teče do anody, takže na anodě je +. Když svítí sluníčko, zdroj dodává proud a ten, který neodebereš, teče diodou a podle toho je na článku napětí (třeba 0.8-1.2V pokud jseš nad kolenem). Když sluníčko nesvítí a z vnějšku připojíš napětí (větší než nějakých 0.5V), tak se ta dioda otevře a chová se jako spotřebič.
procesor

#79 Příspěvek od procesor »

Vďaka za :idea:, takže ten ventil tam potrebný.
iginoiii

#80 Příspěvek od iginoiii »

takže ako som sľúbil, vo všetkom čo mi bolo poradené na fóre, a pokročím v tom, tak napíšem nejaký feedback, aby to raz snáď pomohlo ďalším. Veci idú pomaly, však to poznáte, keď niečo funguje, nechce sa človeku do toho moc zasahovať(fotovoltaicke panely si zatiaľ pekne bežia s lineárnym regulátorom). Už som tesne pred testovacím spustením(zatiaľ bez krabičky, takže je to taký káblový bordel), a je mi jasné, že keď systém budím 60kHz PWM, že meraný prúd a napätie na výstupe nebudú žiadna sláva, čo sa presného merania týka. a preto by ma zaujímali praktické skúsenosti:

1) ako Vy meriate účinnosť takýchto spínaných meničov? Pretože hračkárskym merákom mi vychádza účinnosť vysoko cez 90 percent(až niekde k 95)

2) je možné merať prúd a napätie rádovo v desiatkach kHz hračkárskymi merákmi za 30 eur v nejakej presnosti? alebo sú to úplne hausnumera?

3) a z toho vychádzajúca otázka: je možná tak vysoká účinnosť pri použitej topológii(95 percent, obrázok predch. strana)?

vďaka za každú reakciu, i

edit: inak ale hodnoty čo meria procesor, sú aj napriek stále bežiacej PWM celkom stabiné(aj bez filtrácie), takže je to použiteľné do riadenia
Andrea

#81 Příspěvek od Andrea »

Účinnost se snad bere výstup vůči vstupu a obojí je stejnosměrné, tak jaké měření na desítkách kHz?
iginoiii

#82 Příspěvek od iginoiii »

neviem, prúd mám strašne zvlnený na Rsense, napätie je ok. Ale už mi zašlo slnko sakra, zajtra to vyskúšam. Lebo niečo mi hovorí,že mať miesto akumulátoru žiarovku tu na stole, neni úplne ekvivalentné :) (z dôvodu, že mám aku vonku, takže attinu napájam z ďalšieho zdroja, dlhé káble sú zem atď atď, musím vyskúšať s aku vonku).
Andrea

#83 Příspěvek od Andrea »

A co má zvlnění na Rsense společného s proudem zátěží? 8O

Edit: Teď koukám, že ten Rsense je až za kondíkama, tak tam samozřejmě žádné velké zvlnění být nemá, to máš asi blbě zapojenou zem.
iginoiii

#84 Příspěvek od iginoiii »

no v to práve dúfam, že je to len tým, že keď nemám na konci akumulátor, napájam procesor ďalším zdrojom, a mám to zle zemnené momentálne. Veď uvidím . Plus určite nemám zvládnuté ešte zemnenie do jedného bodu, analógové a digitalné zeme atď atď, dosku som si navrhoval už dávno, a texty o týchto veciach som čítal len nedávno.
iginoiii

#85 Příspěvek od iginoiii »

dobrý deň, ešte by som mal na Vás jeden dotaz. Prikladám obrázok ako to mám reálne zapojené, snáď mi tam nič nechýba. A priložil som aj napätia, ktoré namerám ak pripojím zdroj na miesto akumulátoru. Tie namerané hodnoty sú pri odpojenom mikroprocesore, takže tranzistory nie sú vôbec budené. A stane sa mi presne čo mám nakreslené, že ten ventil mi vôbec nefunguje. Už som dal preč všetky súčiastky, čo premosťujú pin 3 a 4 medzi sebou, ale stále nameriam rovnaké napätie medzi týmito dvoma pinmi. Je KO driver, alebo mi niečo podstatné uniká ešte?
Přílohy
mppt_najnovsi.JPG
(113.58 KiB) Staženo 119 x
procesor

#86 Příspěvek od procesor »

Zmeraj prúd do solaru, alebo bez solaru napätie na C4.
Andrea

#87 Příspěvek od Andrea »

Jak napájíš ten highside budič? Nevidím tam bootstrap.
iginoiii

#88 Příspěvek od iginoiii »

na C4 mám bez záťaže(na mieste vstupu) niečo okolo 5V, keď na miesto vstupu pripojím záťaž(žiarovku), začne sa to cez ňu vybíjať, približne 0.5A odber, a Q3 sa začne hriať(tomu chápem, pri uvedených nameraných voltoch) samozrejme, akonáhle zvyšujem napätie na VÝSTUPE, tak sa zvyšuje namerané napätie na vstupe.

andrea: HIP2101 má integrovanú diódu, takže sa napája priamo z Vcc predpokladám http://www.intersil.com/data/fn/fn9025.pdf

mne sa hlavne nezdá to vysoké napätie na pine 3, ktoré mi otvára Q1. Na jednej strane ale dáva zmysel, že napätie je rovnaké ako na pine 4 z dôvodu, aby sa neznicil tranzistor, ak by bolo napríklad na pine 4 u =16V, na pine 3 by bola nula, tak počítam, že tranzistor ktorý ma dovolené Ugs max 15V by odišiel. No, radšej tu nebudem rozvíjať svoje teórie :), iba neviem, či mám ten driver vymeniť. Lebo už som jeden odpálil, a predsa len, je to driver za 6 eur a nechcem ho vymieňať len preto, že sa mi to nezdá a možno je to normálne fungovanie :oops:.
procesor

#89 Příspěvek od procesor »

C na pin 2 a 4, dióda je dnu(skratky má myšmaš)
iginoiii

#90 Příspěvek od iginoiii »

C na pin2 a pin 4 je napätie konštantne 0.47V
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“