PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí
Moderátor: Moderátoři
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí
Zatím to mám vyřešeno tak, že napětí z vnitřní reference, které se ale mění podle napájecího napětí PIC, je přivedeno na jeden vstup komparátoru. Napětí pro druhý vstup komparátoru je stabilizované stabilizátorem na 3V a přes dělič přivedeno na GP1. (jinak bych porovnával dvě zhruba stejně měnící se napětí) To se mi ale nejeví jako správné řešení, ikdyž to půl roku zatím funguje.
Máte lepší nápad, jak jinak na to měření?
Požadavky a vlastnosti:
1. zabraný jeden vstup PIC
2. minimální spotřeba
3. minimum součástek
4. napájení PIC nemohu stabilizovat kvůli navazujícím LED driverům
resp. nemáte na procesore nejaké dve podobné obvody, z ktorých Vás zaujíma len stav 0/1, a dať ich spolu cez nejakú logiku(or, and) a až výstup z logiky by šiel do procesoru? Možno to sú vo Vašom prípade totálne nepoužiteľné hlúposti, ale ja som nedávno tiež riešil nedostatočný počet vývodov, a tak nejak som sa to chystal vyriešiť. Že miesto snímania prekročenia istého napätia na akumulátore a snímania prekročenia istej teploty, to spraviť cez analóg a logický obvod OR, takže keď hociktorý stav z toho by nastal, tak vypne nabíjanie..
i
Re: PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí
Jirka píše:napětí z vnitřní reference, které se ale mění podle napájecího napětí PIC
Co to je za skvělou referenci?
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
iginoiii píše:.....
3 nezávislé výstupy, výstup na indikaci, reset, vstup na měření baterie = 6 I/O
Andrea píše:Co to je za skvělou referenci?
Vnitřní na čipu v PICce. Z překladu datasheetu chápu, že se změnou napájecího napětí se změní i referenční napětí, viz předposlední věta v příloze.
- Přílohy
-
napetova-reference.png- Referenční napětí je odvozeno od napájecího ...
- (19.82 KiB) Staženo 192 x
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
jankop: Přijde mi to jako kočkopes, nikde jsem to takle neviděl. Hýbe se mi napětí, které by správně mělo být stabilní - referenční. Pak tam kvůli tomu musím mít stabilizátor. Proto se ptám, jestli někdo nezná jiný způsob. Kolikrát člověk něco vymýšlí, ale přitom řešení může být ještě jednodušší.
Ale když nebude jiné řešení, tak to takhle nechám. Funkční to je.
Tady se dá koupit.Dříve se PIC12F635 a PIC16F636 daly koupit v GME, ale již je nevedou.
Zdravím...
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Alespoň vidím, že v příštích konstrukcích to mohu řešit jinak, než jsem to udělal teď.