PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí

#1 Příspěvek od Jirka »

V konstrukci LED světla na baterii (4,8V) potřebuji měřit pomocí PIC napětí baterie a indikovat její vybití. Vzhledem malému počtu vývodů PIC to chci měřit pomocí 1 vstupu na komparátoru.

Zatím to mám vyřešeno tak, že napětí z vnitřní reference, které se ale mění podle napájecího napětí PIC, je přivedeno na jeden vstup komparátoru. Napětí pro druhý vstup komparátoru je stabilizované stabilizátorem na 3V a přes dělič přivedeno na GP1. (jinak bych porovnával dvě zhruba stejně měnící se napětí) To se mi ale nejeví jako správné řešení, ikdyž to půl roku zatím funguje.

Máte lepší nápad, jak jinak na to měření?

Požadavky a vlastnosti:
1. zabraný jeden vstup PIC
2. minimální spotřeba
3. minimum součástek
4. napájení PIC nemohu stabilizovat kvůli navazujícím LED driverům
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Myslím, že jinak to asi nepůjde. Já řešil něco podobnýho, akorát baterie měla 6 V, takže napájení PICu bylo přes zenerku 5,1 V a napětí na baterii snímal jeden vstup komparátoru přes dělič.
iginoiii

#3 Příspěvek od iginoiii »

a skúsiť tam dať niečo analógové? cez komparátor odpojiť akumulátor keď klesne napätie pod nejakú hodnotu?

resp. nemáte na procesore nejaké dve podobné obvody, z ktorých Vás zaujíma len stav 0/1, a dať ich spolu cez nejakú logiku(or, and) a až výstup z logiky by šiel do procesoru? Možno to sú vo Vašom prípade totálne nepoužiteľné hlúposti, ale ja som nedávno tiež riešil nedostatočný počet vývodov, a tak nejak som sa to chystal vyriešiť. Že miesto snímania prekročenia istého napätia na akumulátore a snímania prekročenia istej teploty, to spraviť cez analóg a logický obvod OR, takže keď hociktorý stav z toho by nastal, tak vypne nabíjanie..
i
Andrea

Re: PIC 12F629 a měření vlastního napájecího napětí

#4 Příspěvek od Andrea »

Jirka píše:napětí z vnitřní reference, které se ale mění podle napájecího napětí PIC

Co to je za skvělou referenci?
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jirka »

iginoiii píše:.....

3 nezávislé výstupy, výstup na indikaci, reset, vstup na měření baterie = 6 I/O :?
Andrea píše:Co to je za skvělou referenci?

Vnitřní na čipu v PICce. Z překladu datasheetu chápu, že se změnou napájecího napětí se změní i referenční napětí, viz předposlední věta v příloze.
Přílohy
napetova-reference.png
Referenční napětí je odvozeno od napájecího ...
(19.82 KiB) Staženo 192 x
jankop
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jankop »

Já se tě zeptám, co se ti na tvém řešení nelíbí a proč ho chceš měnit? S použitým procesorem to minimálněji udělat nejde. Dokonce tě musím pochválit, protože použitý princip je docela vtipný. Zpřesnit by to šlo použitím 12f675, ale na stejném principu.
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

co je to za stabilizator na 3V ?
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jirka »

Stabilizátor je HT7130A (malé pouzdro, minimální spotřeba). Jiný na tak malé napětí jsem doma neměl, když jsem to stavěl.

jankop: Přijde mi to jako kočkopes, nikde jsem to takle neviděl. Hýbe se mi napětí, které by správně mělo být stabilní - referenční. Pak tam kvůli tomu musím mít stabilizátor. Proto se ptám, jestli někdo nezná jiný způsob. Kolikrát člověk něco vymýšlí, ale přitom řešení může být ještě jednodušší.
Ale když nebude jiné řešení, tak to takhle nechám. Funkční to je.
jarda611

#9 Příspěvek od jarda611 »

Podívej se na PIC12F635.Má v sobě možnost naprogramovat hlídání nízkého napětí v reg.LVDCON
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jirka »

Díky za tip. Kouknu na to.
Ikdyž v tomto výrobku už asi něchám tu 629ku. Ale v příští verzi bych dal už 635ku, jestli ji v ČR seženu v kusovém množství.
jarda611

#11 Příspěvek od jarda611 »

http://www.tme.eu/cz/
Tady se dá koupit.Dříve se PIC12F635 a PIC16F636 daly koupit v GME, ale již je nevedou.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jirka »

Tam jsem koukal i před napsáním předchozího příspěvku. Stav na skladě je 0. Bude asi na objednávku.

Ale jo, vím o něm. Zatím mi tam funguje ta 629, takže ho koupím, až budu objednávat další součástky. Pak tu 629ku vyměním.
67kapa

Zdravím...

#13 Příspěvek od 67kapa »

...existují i watchdog IO hlídající napájecí napětí a po poklesu vyšlou signál,kterej můžeš zpracovat procesorem.No je to o malou součástku navíc.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jirka »

To by asi taky šlo. Ikdyž bych přišel o možnost softwarového nastavení hodnoty indikace napětí, což by zase tolik nevadilo, protože jak to jednou nastavím, už s tím hýbat nebudu. Jen bych musel pohledat, jestli maloobchodně k dostání watchdog s detekcí napětí těsně pod 4V.
Alespoň vidím, že v příštích konstrukcích to mohu řešit jinak, než jsem to udělal teď.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“