Jak na smd?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
denydend

Jak na smd?

#1 Příspěvek od denydend »

Pozdravujem vás. Potreboval by som niekoľko vašich cenných rád a skúsenosti. Rozhodol som sa že chcem vyskúšať smd techniku. Chcem sa opýtať jaku zhruba teplotu použiť pri pajkovani smd súčiastok, aký je najvhodnejší cín, ako sa vo všeobecnosti značia smd súčiastky hlavne rezistory ,kondenzátory, diódy, a trebárs aj vo všeobecnosti jak na to, čoho by som sa mal asi vyvarovať a čo by mi prácu možno uľahčilo. Ďakujem za vaše odpovede.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Pájení je stejné, jako u klasických součástek, jen cín je vhodné používat 1mm a tenší. Pokud nemáš zrak jak ostříž, tak si pořiď dobrou lupu s osvětlením. Mikropájka je samozřejmostí. Při výměně SMD součástek se hodí horkovzdušná vyfoukávačka. Ale na to všechno přijdeš časem sám, co by se ti hodilo. Nemá cenu se dopředu zásobit vybavením, které pak třeba ani nevyužiješ.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Teplotu používám stejnou jako obyčejně (tzn. 200 až 250°C podle toho, jak jsou velké pájené plochy), "cín" taky libovolný, já však preferuji olovnatý.
Značení rezistorů je číselně (jako např. obyčejné keramické kondenzátory, tzn. 105 znamená 1Meg), keramika je bez označení, elektrolyty jsou značeny klasicky, tranzistory (a diody) jsou značeny SMD kódem, zbytek součástek je značen víceméně "normálně".
Při osazování pomocí mikropájky se mi zdá nejlepší nanést na DPS malé množství "cínu", součástku následně přiložit a "cín" pod ní roztavit (případně potom ještě přidat). Při výměně je horkovzduch skoro nutnost.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

AmarokCZ píše:...Při osazování pomocí mikropájky se mi zdá nejlepší nanést na DPS malé množství "cínu", součástku následně přiložit a "cín" pod ní roztavit (případně potom ještě přidat). ...

Dělám to podobně, cín dám na jednu plošku, přiložím součástku a prohřeju. Součástka pak krásně dosedne na DPS. Následně zapájím i další vývod(y).
O bezolovnatém cínu ani neuvažuj, pokud si nechceš zbytečně komplikovat život.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od AmarokCZ »

jezevec píše:O bezolovnatém cínu ani neuvažuj, pokud si nechceš zbytečně komplikovat život.
Co si tím komplikuji :?:
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

jadavam cin na DPS plosku suciastku do pinzety, prilozim nahrejem jednu stranu skontrolujem ci dobre sedi, zoberiem cin a pripajkujem druhu stranu... osvecil sa na bezne 1206/805 cin O 0,5mm
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

AmarokCZ píše:
jezevec píše:O bezolovnatém cínu ani neuvažuj, pokud si nechceš zbytečně komplikovat život.
Co si tím komplikuji :?:

Nevím, co si ty komplikuješ, ale píšeš, že používáš olovnatý cín a já píši o bezolovnatém.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

jezevec: blbě čtu :roll: :oops:
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Ahoj,
jak popisují ostatní, součástku do pinzety, přiložit na místo, zapájet mikropáječkou. Já radši DPS dopředu nepocínovávám, jednak to zdržuje a je pak také potřeba součástku po roztavení cínu přitisknout, aby dosedla, pokud pájíš na nepocínované plošky, přitiskávání odpadá, DPS ale musí být dobře očištěný, lépe HALovaný či zlacený, to už ale znamená profi výrobu. Pro opravy se velice hodí odpájecí lanko, kterým po sundání součásky odsaješ cín a novou součástku pokládáš zas na již rovné (a umyté) plošky. Doporučuji zapomenout na kalafunu a zakoupit tavidlo SMD rework jelly, dát si trochu do inzulinové stříkačky, na níž se dá silná jehla, tavidlem se pak před pájením trochu "popatle" DPS. S tímto tavidlem jde osazování jedna radost, běžně osazujeme IO s roztečí 0,5 mm a součástky 0603, z menších už mám dost osypky :-) Po pájení desku umyj isopropanolem. Vezmi si pro začátek nějakou vyřazenou desku (ne vícevrstvou, ta moc odvádí teplo, což se pro trénink nehodí) a trénuj na ní, odpajuj součástky a pájej je zpátky, až to bude vypadat jako z fabriky, tak už to umíš a můžeš do toho jít naostro. Odpájení provedeš tak, že obě strany zahřeješ naráz "bakulí" cínu a součástka buď zůstane na hrotu nebo jí pomůžeš pinzetou, ale opatrně, v zahřátém stavu snadno utrhneš plošky. Lepší je horkovzduch, ale do úrovně IO s vývody po dvou stranách jsem to dlouho zvládal bez něj.
Michal
Superpavel

#10 Příspěvek od Superpavel »

Mě se taky pájí líp olovnatým cínem než bezolovem.Jenomže olovnatej cín se doprodává a pak už nebude.Prej není ekologickej.Tak se učím pájet bezolovem.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jezevec »

Superpavel píše:....Jenomže olovnatej cín se doprodává a pak už nebude....

Kecáš jak Palacký za mlada...
Zaky

#12 Příspěvek od Zaky »

naštěstí, jinak by to bylo neštěstí :-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“